fbpx

Verandering, Leiderschap & Impact – Waar het steeds op neer komt

Afgelopen vrijdag sprak ik met een echte innovator in de zorg. Dat inspireert altijd ontzettend. Ze vertelde hoe ze samen met collega’s een innovatie lab opgezet heeft, met prachtige initiatieven.

Ze nam me mee in hoe hun eerste avonturen waren afgelopen… en hoeveel ze daarvan geleerd had. Geïnspireerd door de start-up cultuur was ze samenwerking aangegaan met een paar jonge ondernemende partijen.

Een complete cultuur clash volgde – en eigenlijk mislukte het hele project. – of toch niet?

Lessen eruit halen

Ze zorgde dat ze er zo veel mogelijk van zou leren. Dus had ze nauwkeurig bij gehouden waar de initiatieven steeds op vast liepen. Dat was een mooie lijst:

  • Stroeve samenwerking tussen afdelingen,
  • vasthouden aan oude denkbeelden,
  • terugtrekkende bewegingen,
  • het één zeggen, maar het andere doen,
  • geen inzicht in hoe beslissingen genomen worden, dus geen invloed,
  • niet thuis geven van beslissers,
  • geen tijd om naast het vele werk nog aan initiatieven te werken,
  • geen budget kunnen vrijmaken, en
  • op safe spelen.

De sleutel

Waar lag de sleutel om dit op te lossen? Wat opvalt in al deze processen is dat ze allemaal makkelijker kunnen lopen. Het komt allemaal steeds neer op hetzelfde:

Kunnen mensen omgaan met taken en beslissingen buiten hun vertrouwde scope? Dit zijn namelijk de drempels die tijd en energie kosten: Kost het te veel moeite? Wordt het te omzichtig? Verliezen ze zich erin, trekken ze terug?

Moeten er eerst te veel ‘checks en balances’ gemaakt worden? Zeggen ze al bij voorbaat ‘nee’, of zeggen ze pas ‘nee’ als het puntje bij paaltje komt? De sleutel zit in de vraag:

Hoe kunnen mensen makkelijker taken uitvoeren en beslissingen nemen buiten hun scope/vertrouwde werk?

Je capaciteit om taken en beslissingen buiten je scope te nemen.

Het komt allemaal neer op de capaciteit om het ongemak te dragen. Als die capaciteit groter is, gaan dit soort processen veel sneller, dan kunnen mensen zich veel sneller aanpassen, zonder dat het te veel energie en moeite kost.

Want meestal is de angst voor de pijn groter dan de pijn zelf. Of in dit geval de angst voor de verandering kost meer moeite dan de verandering zelf.

Dit gaat niet alleen over innovatie initiatieven – dit gaat over elk proces dat iets vernieuwd, oftewel alles wat niet een herhaling is van wat je gisteren al deed.

Snellere processen

Bedenk eens hoeveel elk proces sneller gaat als iedereen net iets minder in de weerstand zit. Want bij elk proces en elke verandering zijn veel mensen aangehaakt. En allemaal vormen ze óf meer weerstand óf een versnelling.

Want het proces wordt stroever van elk stukje weerstand van ieder betrokken persoon – elk stukje twijfel, en elke keer als er een omweg genomen wordt in plaats van recht het ongemak aan te gaan. En al deze stukjes tellen heel snel op tot een enorme onoverkoombare weerstand – en hiermee vergoot de kans dat het gedoemd is te mislukken.

Leiderschap is ongemak dragen

De uitweg zit in het leiderschap dat je hierin neemt. Ongemak kunnen dragen is de essentie van leiderschap. Ongemak dragen is stappen nemen, juist wanneer het lastig is. Het zorgt dat je helderheid maakt en visie geeft, juist wanneer het onduidelijk is.

Het gaat om wegen vinden, juist wanneer er geen zijn. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, juist wanneer iedereen naar elkaar kijkt, het gaat om veiligheid creëren, wanneer niemand iets durft.

NB: Pas op een grote valkuil hier: het gaat juist niet om dat alles op jouw schouders komt. Soms is het grootste ongemak om te zorgen dat anderen het ook gaan dragen, en jij niet alleen buffelt.

De anderen meekrijgen?

De vraag die ik vaak krijg is: ik wil vernieuwen, maar hoe krijg ik de anderen mee?

In de vraag lijkt het of het probleem en dus de oplossing bij de anderen ligt. Als zij maar makkelijker meegaan in de verandering – dan lukt het wel.

Deze wil ik dan ook terugleggen: wie heb jij zelf te zijn, zodat zij wel in beweging komen? Welk leiderschap heb jij te nemen, wat is het ongemak dat bij jou werkelijk in de weg staat om hen te activeren?

Vaak zie je dat de initiatiefnemer, of dat nu een teammanager is of een gemotiveerde medewerker, zelf ongemakken uit de weg gaat, waardoor hij niet maximale impact heeft en anderen niet mee krijgt.

Wanneer jij deze ongemakken aangaat, dan groei je een niveau in je leiderschap. Je kan dan zaken gedaan krijgen in situaties van hogere complexiteit en sterkere dynamiek.

Waar het steeds op neer komt

Dus waar het steeds op neer komt is dat jij de capaciteit weet te vergoten om met (het juiste) ongemak om te gaan. Bij jezelf en bij anderen.

Dus als er zaken zijn in je werk die je wil realiseren en het lukt niet. Welk ongemak heb jij dan aan te gaan?

Wil je dat makkelijker, met meer kracht en impact doen? Werk dan aan je capaciteit om ongemak te dragen. Dan haal je de Maverick in je naar boven! Zorg dat je gaat doen waar je echt in gelooft – maak daar ruimte voor!

Wil je daar begeleiding in? Dan heb je een aantal opties:

By | 2021-04-06T19:21:24+00:00 April 4th, 2021|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment