fbpx

De mooiste baan die er is!

Anniek-Mauser-033.resized-200x300“Ik heb de mooiste baan die er is” – Afgelopen week sprak ik met Anniek Mauser, Sustainability Director Benelux van Unilever. Zij is een prachtig voorbeeld van een ervaren Maverick die én authentiek gebleven is én tegelijkertijd succesvol is.  En zij vindt dat ze de mooiste baan heeft die er maar is. Geef eens ongelijk, toch?

Maar ze is daar natuurlijk niet zomaar gekomen. Ze heeft er keihard voor gewerkt, en met vallen en opstaan geleerd hoe ze moest omgaan met de grenzeloze passie voor haar missie.

Ze vertelde over een van haar geleerde lessen. Een tijd geleden had ze een plan voor een project bij het Victoriameer. Er was een groot probleem, en ze zag een win-win oplossing.

Het probleem: een uitheemse soort, de waterhyacint, overwoekerde het meer. Hierdoor ontstonden vele problemen. De kwaliteit van het water verslechterde sterk, er kwam geen zonlicht meer in het meer en daardoor stierven planten en vissen, de voedselvoorziening voor de vissers droogte op en er braken malariaplagen uit etc. etc.

De oplossing: Oogst de waterhyacint en verwerk deze tot meststof. Niet alleen stoppen de problemen, de boeren hebben dan goedkope toegang tot normaal dure mest, en daardoor een betere oogst.

Jonge hond

Anniek was zo vol van het plan dat ze er “als een naïeve jonge hond kon induiken” net zo lang tot mensen gek van haar werden. “Heb je haar weer met haar waterhyacinten” klonk het dan. Haar toenmalige baas waarschuwde haar dat ze er mee moest ophouden. Nu zegt ze dat ze vooral wijzer is geworden. “Ik heb moeten leren doseren. Ik weet nu wanneer ik moet stoppen. Passie kan ook een valkuil zijn”.  

10 valkuilen van de enthousiaste Maverick

accidents prohibitedHet is heel herkenbaar dat je als wilde jonge hond aan de slag gaat, maar gaandeweg merkt dat alleen maar ergens vol voor gaan, niet altijd het beste effect heeft. Sterker nog soms werkt het averechts. De weg naar een ervaren Maverick zit vol valkuilen, en hier zijn 10 van die valkuilen, zodat je daar ieder geval het bestaan van weet.

1. ‘Not invented here’- syndrome

not hereHet Not-invented-here syndrom is dodelijk. Andere afdelingen of stakeholders houden het plan tegen of adopteren het niet. Ook al is het goed. De rede? Alleen omdat het ergens anders vandaan komt en niet van hen. Waar komt dit syndroom toch vandaan? Mensen willen dat zij met de oplossing gekomen zijn. Ze geloven nooit dat anderen hun probleem zo goed begrijpen laat staan oplossen als zij zelf. Of er is jarenlang geïnvesteerd in oplossingen (die waarschijnlijk nu allemaal ongebruikt in het magazijn liggen stof te vergaren), dus zou het zonde zijn om iets nieuws te doen. Je zal toch maar het bestaande ‘weg gooien’. De oplossing? Lastig maar je kan een begin maken bij jezelf: als jij denkt dat de beste oplossing alleen door jezelf gemaakt kan worden… waarom zouden andere anders denken? Ben je zelf niet ook steeds het wiel aan het heruitvinden? Andere tip; werk met de volgende regels: 1) Er is altijd een bestaande oplossing te vinden. 2) Een oplossing die 90% doet, voldoet. Doordat je deze regels gaat toepassen, zullen ze makkelijker ook overgenomen worden door anderen.

2. Niet checken of het idee al een keer eerder is geprobeerd

Een vervolg van het Not-Invented Here syndrome: grote kans dat jouw briljante plan al ergens anders bedacht is… en dus ben je het wiel op nieuw aan het uitvinden. Het is goed om eens informeel na te gaan of er andere mensen ook al een soort gelijk of misschien wel hetzelfde idee hadden. Zij kunnen je wegwijs maken en je behoeden voor onnodige fouten en ze sterke medestanders worden. Misschien kan je je wel bij hen aansluiten.

3. Niet je baas goed informeren

Boss-logo_FULLAls je baas (of de baas daarboven etc) niet goed geïnformeerd is en hij komt erachter wat er is gebeurd, dan zijn de rapen gaar. Managers en directeuren worden meestal afgerekend op de mate van controle die ze hebben, en als er dan iets onverwachts gebeurt, vinden ze dat meestal niet zo prettig. Zelfs niet als het heel positief is. Dus laat je idee geen duveltje uit een doosje zijn. Soms heb je wel de ruimte nodig om ergens aan te werken, en wil je het nog niet aan de wereld (dus ook je baas) wil zien. Alleen denk wel goed na over wanneer je je baas dan wat vertelt. Pak het slim aan, lees daar meer over in het blog: “hoe zorg je dat je baas “ja” zegt?”

4. Niet duidelijk het idee onder woorden kunnen brengen

Je bent geweldig enthousiast over een concept. En dat concept MOET geïmplanteerd worden binnen jouw organisatie, vind je. Alleen elke keer dat je het er over hebt, halen mensen af. Ze snappen het niet. Een oorzaak kan zijn dat je of het idee nog niet goed bestudeerd heb. Je hebt er nog niet voldoende mee geëxperimenteerd. Je weet nog niet goed hoe het precies kan helpen. Klok en de klepel. Zorg dus eerst dat je er meer vanaf weet. 1) zorg dat je op een zo eenvoudige manier meer met het concept in aanraking komt, dus ga een dagje meelopen op een plek waar ze het al toepassen. Ga koffie drinken met mensen die er ervaring mee hebben, volg een cursus. 2) schrijf het idee op 1 A4tje op. En herschrijf het elke week, laat het reviewen door iemand die je vertrouwd. 3) maak het visueel: teken het idee, of google naar foto’s die het idee goed weergeven.

5. Niet de taal van de ander spreken

toren van babelNu weet je voor jezelf duidelijk(er) wat je idee is. Mooi! Alleen stakeholder haken niet aan, omdat ze jou niet begrijpen. Nee! Ze haken niet aan omdat jij hen niet begrijpt! Zorg dat je in hun woorden kan vertellen wat hun probleem is, zorg dat je dit ook begrijpt. En gebruik hun taal om te schetsen hoe jouw oplossing ook hun problemen oplost. Als jij je niet aanpast, dan passen zij zich ook niet aan.

6. Niet de belangen van de andere stakeholders kennen of erkennen

Het is dus niet alleen de taal die je moet spreken. Je moet ook goed op de hoogte zijn van waar ze ’s nachts van wakker liggen. Als zij volkomen de focus hebben op het beheersen en oplossen van hun eigen uitdagingen, hoeveel tijd blijft er dan over om naar jou te luisteren? Zorg dat je de belangen begrijpt en erbij aanhaakt. Het is wel een goede balans zoeken tussen bij je eigen punt blijven en toch aanhaken bij de ander. Hoe meer je hierin flexibel bent hoe beter. Daarbij moet ik ook zeggen dat het af en toe is het nuttig om principieel voet bij stuk te houden. Wanneer precies, dat ben ik ook aan het uitvinden.

7. Niet goed het idee kunnen overbrengen pitchen

made to stickNu je de belangen en taal van de stakeholders kent komt het weer aan op je eigen skills: hoe goed kan je het verhaal kort neerzetten. Kan het in een tweet? Kan je het op een A4tje? Kan je het goed presenteren en vertellen? Een goede opbouw zorgt dat mensen meteen geboeid zijn, geboeid blijven en het relevant vinden.   Een heel goed boek hiervoor is ‘Made to Stick’. Na onderzoek kwamen ze erahcter wanneer bepaalde verhalen blijven hangen. Het verhaal moet  de elementen van SUCCESS hebben: Simplicity, Unexpectedness, Concreteness, Credibility, Emotional, en Story. Ik ga in een later blog hier nog verder op in. Maar als je niet kan wachten… degene die het beste comment schrijft bij dit blog krijgt van mij het boek!

8. Niet je idee ‘buiten’ getest hebben

In punt 8 gaat het over credibility: is het geloofwaardig, of beter gezegd, klopt het ook? Heb je het idee wel al getest? In welke kleine vorm dan ook? Meeste energie bij grote organisatie gaat zitten in het overtuigen van alle directeuren en managers, maar je vergeet snel dat je idee ook daadwerkelijk moet werken. Een idee is niets waard als het niet getest is. En wat Steve Blank altijd zo mooi zei: Elk businessplan sneuvelt bij het eerste contact met echte klanten… Dus test je idee op echte klanten. En niet alleen door het te vragen, maar ook door echt een pilot te draaien, een prototype te bouwen, of beter nog een Minimal Viable Product (om in Lean Startup termen te blijven). Wil je dit eens met je team doen, klik dan hier)

9. Niet nadenken over interne adoptie

Nu je je verhaal goed klaar hebt en ook getest, zorg dan ook dat je je idee zo lanceert dat anderen het willen gaan dragen, of zelf je ambassadeur worden. Ga er niet vanuit dat het plan zo briljant is dat het vanzelf werkt. Je hebt de tools omdat je de belangen kent, het verhaal hebt en je de feiten kent.

10. Timing, weet wanneer te stoppen en weet wanner je gas moet geven.

De wereld is niet altijd klaar voor jouw briljante plannen, tja. Het is helaas zo. Dus daar moet je mee weten op te gaan. En de organisatie of het systeem van binnenuit veranderen duurt een tijd. Dus neem de tijd, en zoals in het voorbeeld met Anniek, weet wanneer je moet stoppen. Dat betekent trouwens niet dat je je idee maar moet vergeten. Nee, berg het ergens op en als het weer opportuun is, stof het af en trek  het weer uit de kast.

Jullie grootste valkuilen  en uitdagingen?

gletscherspleetWat zijn jullie grootste uitdagingen geweest? Wat zouden jullie beter willen leren? Schrijf ze hier in het comments beneden en de beste comment krijgt het boek ‘Made – to – Stick, why some ideas survive and other die’ door Chip Heath & Dan Heath.   Deel dit blog met je netwerk door op de knoppen hiernaast of onder te drukken.   En er zijn nog maar een paar plekken voor Meet-the-Mavericks komende vrijdag. Dus als je wil komen, geef je dan snel hier op!!!

By | 2018-01-05T20:49:33+00:00 September 22nd, 2014|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

  1. Avatar for Peter Clausman
    Jan den Boer September 23, 2014 at 1:18 pm - Reply

    Peter,
    prima blog…bij punt 5 zou ik nog iets verder gaan….het gaat er niet om dat je de taal spreekt, maar meer dat je de probleemstelling deelt. Niet jouw oplossing, maar HET PROBLEEM is wat centraal moet staan in ons pleidooi.
    In ons enthousiasme slaan we deze fase altijd over. Pas als we samen snappen wat echt het probleem is en besloten hebben dat er iets aan gedaan moet worden, kunnen we verder….daarop WACHTEN is het allermoeilijkste voor een Maverick. Tot vrijdag !!

    • Avatar for Peter Clausman
      Peter Clausman September 23, 2014 at 1:39 pm - Reply

      Wat een mooi punt, Jan! Die heb ik dan mooi in mijn enthousiasme over geslagen! Het probleem delen maakt inderdaad dat je makkelijker naar een gedeelde oplossing komt. En geduld is iets wat te leren is, toch?

Leave A Comment