fbpx

Gedachte-experiment

Wat zou er gebeuren wanneer jij binnen jouw organisatie echt ervoor kiest om 100% committed te zijn aan het verbeteren van de organisatie? Wat bijvoorbeeld, als jij ervoor kiest om de klanten écht te helpen in plaats van te zorgen dat jouw bedrijf niet de schuld krijgt van missers?

Dat betekent dus:

Wees dus niet meer gefocust op baanbehoud en vergeet promotie. Ga niet mee met de heersende mening, maar ga er juist af en toe volledig tegenin, recht op het doel af. Wees ijzig eerlijk, tegen jezelf en tegen anderen.

Wat zou er gebeuren?

Wat je tegenhoudt…road_block

Je hebt vast veel argumenten om nooit zo’n idiote stap te nemen. En in elk argument zit een kern van waarheid. Het is risicovol om op te staan in een organisatie en te werken aan echte verbetering.

Onmogelijk?

Ik had net een coachsessie met een klant, een HR-manager met een heel verfrissende kijk en aanpak. Haar inzicht: zij accepteert nooit dat iets onmogelijk is in haar werk.

“Onmogelijk te realiseren”, roepen collega’s om haar heen. Maar zij doet het, want ze gelooft pas dat het niet kan als ze dat proefondervindelijk heeft bewezen. En daardoor heeft ze vaak succes.

Niets is Onmogelijk!

Ik weet precies wat je argumenten en drempels zijn. Ik kom ze vaak tegen in mijn werk en ik zie ze bij deelnemers in mijn trajecten. Ik zal de 14 meest voorkomende argumenten benoemen en meteen ontkrachten.

1) Waarom zou ik dit doen? Dan loopt mijn carrière te veel risico, dat is het niet waard!

Op korte termijn is het wellicht een goede strategie om niet veel risico te nemen. Het is andersom. Als je niet het risico wilt lopen dat je carrière uiteindelijk vastloopt, dan moet je juist iets doen. Als je echt je volle potentie wilt benutten, dan kun je het beste juist wel het risico nemen om projecten te doen waar je warm voor loopt. Ook al is dit ongebruikelijk in jouw organisatie. Op die manier kun je sneller ontdekken waarin jij uniek bent en welke waarde jij brengt. En dat je echt in je kracht komt te staan.

2) Anderen zien de noodzaak ervan niet of begrijpen het niet. Vooral mijn directeur niet.raised eyebrow

Misschien zien ze het niet, misschien zien ze het wel. Je weet het niet zeker tot je het getest hebt. Misschien durven ze zelf niet op te staan, misschien hebben ze iemand anders nodig die dat voor hen doet. In ieder geval kun jij het ook op je nemen om de noodzaak duidelijk te maken. Natuurlijk wel op een slimme manier.

3) Ik heb te veel andere dingen te doen, die zijn belangrijker. Ik verzuip nu al in mijn dagelijks werk.

Tja, veel mensen hebben het druk. Druk waarmee? Met druk zijn? Wat is nu echt belangrijk? Dat je morgen een rapport oplevert dat meteen verdwijnt naar de folder van nooit gelezen stukken? Als je iets belangrijk vindt, dan kun je daar toch tijd voor vrijmaken? Het is zeker niet makkelijk. Maar daar zijn manieren voor.

4) Wie ben ik om hier iets aan te doen? Dit is mijn verantwoordelijkheid niet.

Waarschijnlijk zal het verbeteren van de organisatie inderdaad niet in je taakomschrijving staan. Je zal er ook niet op afgerekend worden. Maar daarom kun je er nog wel verantwoordelijkheid voor nemen. Grote kans dat het helemaal niet gebeurt als jij het niet doet. Als jij een mogelijke verbetering ziet, dan heb je juist de verantwoordelijkheid om er iets mee te doen.

5) Wie ben ik om hier iets aan te doen? Het is te groot voor mij alleen.pushing elephant

Er zijn twee quotes waar ik echt in geloof.

De eerste is van Marianne Williamson, vaak toegeschreven aan Nelson Mandela: “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world.”

De andere quote is van een antropologe Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.”

Waar het op neerkomt, is dat je veel meer kunt dan je denkt, echt veel meer. Je laat jezelf en de mensen om je heen in de steek als je het niet doet.

6) Waar begin ik aan? Ik houd dit nooit vol.

Ja, je begint aan iets groots. Maar het is geen sprint; meer een grote berg die je beklimt. Als je de Kilimanjaro beklimt en je staat op de top, dan heb je een gigantisch uitzicht (als het helder is tenminste). Je kijkt naar beneden. Het is nauwelijks voor te stellen dat jij die hele afstand hebt afgelegd. Hoe heb je dat gedaan? Kleine stap voor kleine stap. En je hebt onderweg ook nog een paar keer overnacht. Je hebt dragers die zware bagage helpen dragen. Je bent onderweg hulp tegengekomen. Je rustte uit toen het even teveel was. Misschien gleed je een stuk terug. Maar elk stapje telt. En uiteindelijk kom je er.

7) Ik zit mijn tijd wel uit. Ik doe even niet mee. Dit is al zo vaak geprobeerd.

Succes met het uitzitten van je leven. Zo klinkt het als een soort gevangenis.

 8) Er is toch geen ruimte of budget.

Natuurlijk is dat er nog niet. De meeste ideeën beginnen zonder budget. Maar bedenk dat er altijd budget is dat op zoek is naar goede ideeën.

 9) Ik kan niemand meekrijgen.

Ben jij overtuigd dat het een goed idee is? Dan is er al één persoon overtuigd. Dan moeten er meer mensen zijn die ervoor openstaan. Als je echt wilt dat jouw idee breder draagvlak krijgt, dan zijn daar veel subtiele tactieken voor. Eén daarvan is om op een positieve en aantrekkelijk manier ervoor opstaan. Ga niet verkondigen hoe een probleem opgelost moet worden, maar dat er een probleem is. En wijd jezelf aan het oplossen ervan.

10) Ik heb toch geen goede en baanbrekende ideeën.

Iedereen heeft de capaciteit om op briljante ideeën te komen. Je moet alleen weten hoe. Kopiëren en afkijken van ideeën doen mensen hun hele bestaan al. Er zijn weinig compleet originele ideeën. Succes zit meer in de timing, het ontwerp en de uitvoering. Als je niet overtuigd bent dat jij met briljante ideeën kunt komen, kom dan een keer naar de Masterclass Disruptive Mindset

11) Ik weet niet hoe ik van idee tot uitvoering kom.startup-feedback-loop1

Dat wist ik ook niet voordat ik begon te werken bij de afdeling Strategie & Innovatie. Maar dit is een vaardigheid die je kunt leren. Methodes als Business Model Canvas, Design Thinking en Lean Start-Up zijn heel leuk om te leren en nog leuker om toe te passen. Meer weten? Lees hier een superkorte samenvatting van Lean Start-Up.

12) Leuk dat ik een goed werkend concept heb, maar ik krijg het nooit geïntegreerd in ons organisatieproces!

Het is zeker uitdagend om je idee te integreren in de organisatie en toe te passen. Het is echt een kunst. Maar oefening baart kunst. Wil je niet alles zelf uitvinden, overweeg dan eens om naar de 30-day Maverick Challenge te komen, ons Change & Innovation Leadership programma.

13) Anderen moeten er eerst mee beginnen. Ik doe geen stap voordat zij laten zien dat ze hier serieus in zijn.

Als die anderen hetzelfde denken, komen jullie samen geen stap verder. Dit is een test voor leiderschap. Zet als eerste een stap, zodat je het aantrekkelijk maakt voor anderen om je te volgen en zonder hen te dwingen. Dit gaat over zelfvertrouwen. Natuurlijk is het eng om je zo kwetsbaar op te stellen. Maar dat is precies de voorwaarde voor leiderschap.

14) Ik wacht eerst op betere omstandigheden voordat ik iets doe.

Ja, het zou makkelijker zijn om verandering te brengen als de voorwaarden gunstiger zijn. Maar dan zou het waarschijnlijk geen grote verandering zijn. Laten de omstandigheden geen excuus zijn om niets te doen. Kijk hoe jij zelf de voorwaarden kunt veranderen.

 

Maak een commitment om de drempel te overwinnen!

Kies van deze 14 overtuigingen degene die het meest herkenbaar is en je het meest in de weg zit. Maak een commitment naar jezelf om die barrière te beslechten, om hem te overwinnen. Plan nu de eerste actie die je daarvoor gaat nemen.

 

Mocht je meer inspiratie, dieper begrip en slimme tactieken willen leren? Kijk dan of er nog een plek vrij is bij de gratis Masterclass Disruptive Mindset. Ben je echt serieus en wil je er echt werk van maken, kom dan naar het Maverick Leadership Fundamentals Seminar.

By | 2018-01-05T21:30:31+00:00 February 4th, 2016|Uncategorized|6 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

6 Comments

  1. Avatar for Peter Clausman
    TS February 5, 2016 at 9:32 pm - Reply

    Het lukt me toch niet en ik weet niet hoe ik het voor elkaar krijg / waar ik moet beginnen staan mij ook wel eens in de weg…

  2. Avatar for Peter Clausman
    Astrid Claessen February 6, 2016 at 7:37 am - Reply

    15) Hier werken al die ideeën niet. Want wij zijn heel anders & speciaal. Ja, misschien dat dat in een “X” bedrijf (kies bij X uit: klein, nieuw, minder complex….) wel werkt…..

    Mijn advies: doe een klein experiment, je “minimal viable experiment” waarmee je op een makkelijke manier, met een kleine “investering” in tijd / geld kun zien wat er wel of niet werkt.

    • Avatar for Peter Clausman
      Peter Clausman February 6, 2016 at 8:07 am - Reply

      Mooie toevoeging! Al is dat uitdagend binnen grote organisaties. Want je zal meestal moeten testen bij klanten. En klanten worden meestal ‘beschermd’ door marketing en relatiemanagers. Want owee als er iets mis gaat naar de klant. Dat is een risico voor de goede naam van de organisatie… Dus meestal kan je dan het beste het onder de radar doen, of zorgen dat een klant het vraagt aan je baas of bij hen het experiment mag plaatsvinden. Hoe ging dat bij jullie? Was er ruimte voor experiment? Hoe heb je dat gecreëerd?

      • Avatar for Peter Clausman
        Astrid Claessen February 11, 2016 at 11:48 am - Reply

        Hoi Peter,

        Ah, diverse aspecten:
        testen bij klanten: niet alle afdelingen binnen grote organisaties hebben met een externe klant te maken. Dus in dat geval is er geen sprake van reputatieschade (hooguit voor je afdeling intern)
        onder de radar: dat ligt eraan wat je wilt leren uit het experiment of dat een optie is, soms wel
        dat de klant het vraagt: is een goede tactiek en we werken er ook zeker aan om interne klanten mee te nemen en enthousiast te maken
        ruimte: ai ai ai…. tijd is er natuurlijk nooit…. we proberen mensen er tijd voor vrij te laten maken door een focus te hebben op wat ze ermee kunnen winnen op langere termijn, daarnaast helpt het wanneer je management hebt dat “on board” is en waar je voor kunt leggen wat de consequentie is van ruimte creeeren (dat sommige dingen niet gedaan worden)

  3. Avatar for Peter Clausman
    Esther Taekema February 8, 2016 at 4:48 pm - Reply

    16) wanneer je een verandering wilt gaan doorvoeren om het proces te optimaliseren of omdat deze verouderd is, raakt dat vaak ook andere werkvelden waar jezelf niet precies weet wat voor consequenties dat heeft en hoe die processen lopen. Dus doe je het maar niet.

    Tip: zet alle gebruikers bijelkaar en omschrijf het huidige proces. Daarna knelpunten benoemen en kijken waar de verspilling zit. Vervolgens samenvoegen naar 1 nieuw werkproces.

    • Avatar for Peter Clausman
      Peter Clausman February 8, 2016 at 4:51 pm - Reply

      Hey Esther, wat een supertip: je heb op die manier ook meteen veel meer draagvlak!

Leave A Comment