Elk jaar zeggen mijn vriendin Eef en ik tegen elkaar: “Dit was echt een flink bewogen jaar. Heftiger dan de voorgaande”. Rond de jaarwisseling kijken we altijd even terug op het jaar. En inderdaad, het was alles behalve all quiet on the western front.

Dit jaar werden we flink geleefd. We zitten in de tropenjaren van ons gezin met twee kleine kindjes van 1 en 2 jaar oud. Onze jongste heeft ons 11 maanden lang gebroken nachten bezorgd. En te weinig slaap is killing voor je wilskracht. Misschien was dit jaar wel niet zo levensveranderend als een jaar met een geboorte, we besloten wél te verhuizen naar een nieuwbouwhuis.

In deze bubbel heb ik veel tijd met mijn kinderen kunnen doorbrengen en lukte het toch om hard te groeien met de School of Mavericks. Wat werkte goed? Wat ga ik dus ook weer doen in 2017?

 

Wat werkte goed en wat ik blijf doen?

Small things, big changesWat zijn de dingen die met een kleine inspanning buitenproportioneel veel hebben opgeleverd en een grote positieve impact hadden op focus, voldoening, effectiviteit, gezondheid en succes?

Welke kleine dingen kan jij ook makkelijk inbouwen in jouw leven? Ik deel er hier alvast drie van mijn meest effectieve acties.

 

1) Superboost in 5 minuten.

Deze korte boost verandert je leven gegarandeerd, zeker als je in een sneltreinvaart leeft. Ik gebruik dit ook in mijn coachingssessies, omdat het een enorm effect heeft. Ik ben positiever in het leven komen te staan, het maakt me productiever terwijl ik minder gehaast ben, ik waardeer en herinner beter de mooie momenten, het geeft me meer focus, wilskracht en zorgt dat ik mezelf gericht ontwikkel, het zet me in mijn kracht, het herinnert me aan mijn mooiste versie die ik kan zijn.

 

Het 5-minute journal: elke ochtend 3 minuutjes en elke avond 2 minuutjes beantwoord je een aantal standaardvragen. Het is wetenschappelijk bewezen dat de eerste minuten van je dag zeer bepalend zijn voor je productiviteit van de rest van de dag. Je zet jezelf in de juiste state-of-mind.

 

Voor mij heeft het me door een maandenlange periode van hard werken met gebroken nachten van huilende kinderen heen geholpen. Kijk wat het voor jou kan doen! Hier kan je het journal kopen – ik heb geen aandelen. Leg het met een pen naast je bed en ga los!

 

 

2) Superboost in 7 minuten

Op de tweede tip ben ik gekomen omdat ik heel weinig tijd had om te sporten. Ons wereldje was echt heel klein; opgesloten in huis met twee kindjes of tot ’s avonds laat training geven. Toen las ik over het Stanford-onderzoek van Kelly McGonigal naar wilskracht. Wat blijkt? Fysieke training verhoogt je wilskracht en focus en het verlaagt je uitstelgedrag. McGonigal kwam ook met een perfecte oplossing voor mijn situatie: de 7 minute workout!

 

De 7 minute workout is een kort trainingsprogramma van… 7 minuten, dat je gewoon thuis zonder apparaten kan doen. Het is helemaal wetenschappelijk in elkaar gezet, met de oefeningen die precies zo lang zijn en zo ontworpen zijn voor maximaal effect, alsof je een halfuur gesport hebt.

 

Er zijn apps die je helpen om het elke dag te doen met aanmoediging en gamificatie. Je kan bijvoorbeeld awards krijgen als je het een week of een maand volhoudt. 7 Minute Workout Challenge is de app die ik gebruik. Zeer de moeite waard!

 

3) Superboost in 30 seconden voor de diehards

Toen ik eerst over hem hoorde vond ik hem maar vreemd. Maar ik kwam erachter dat hij juist een heel goed punt had en dat zijn methodes deels wetenschappelijk onderbouwd zijn. Over wie heb ik het? De Iceman: Wim Hof. Hij gebruikt extreme koude om zijn lichaam en geest te trainen. Hij kan hierdoor zijn autonome zenuwstelsel en immuunsysteem beïnvloeden, is met een onderzoek in het Radboudziekenhuis bewezen. Hij kan bovendien zijn lichamelijke reactie op virussen inperken. Ik wil wel benadrukken dat zijn claims over genezen van kanker en MS niet bewezen zijn.

Voor mij werkte het zeer goed: in tijden van snotterende kindjes die op de crèche virussen uitwisselen alsof ze kwartet spelen is het uitdagend om niet ziek te worden. Toch lukte dit: zelfs in de periode rond kerst waarin je lichaam tot rust komt, kwam er geen virus doorzetten. Daarnaast helpt het me om de dag sterk te beginnen: met wilskracht. Wat doe ik? De laatste 30 seconden tot minuut van de douche ijskoud douchen, en dan wel rustig diep ontspannen blijven ademen. Niet oppervlakkig en snel. Het begin is het moeilijkst, daarna wordt he makkelijker. Je went aan de kou na verloop van tijd.

 

 

4) Extra tip: Groot denken

Wat mij heel erg heeft geholpen is groot of disruptief denken en constant mijn eigen status quo uitdagen. Als je een doel neerzet, is het dan een doel waarvan je al van tevoren weet dat je het gaat halen? Past het helemaal in oud en vertrouwd denken? Of daagt het doel je uit om groter te worden en jezelf te ontwikkelen?

Leer jezelf te betrappen op ‘status quo’ denken op momenten dat je genoegen neem met ‘oké’. Denk niet dat je al op 99% bent om vervolgens perfectionistisch voor de laatste 1% te gaan. Nee, om je aannames uit te dagen vertel je jezelf dat je maar op 10% zit van wat mogelijk is. Check of er niet simpele oplossingen zijn om het tien keer zo groot te doen.

 

Dit kan jij trainen door een keer te komen naar de gratis Masterclass Disruptive Mindset. Je zal zien dat je zonder moeite veel meer effect, voldoening en lol uit je werk kan halen. Kijk nu of er nog plek is voor de komende keer.

 

Nog 11 andere tips?

Wil je nog 11 andere tips van dingen die goed werkte in 2016 en die ik zeker in 2017 ga toepassen?

Klik op de knop om het volledige pdf te downloaden.

Geef mij gratis ook de overige 11 krachtige tips

 

 

 

 

By | 2018-01-05T20:52:04+00:00 January 24th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment