fbpx

Hoe word jij de beste versie van jezelf?

Daarvoor heb je wilskracht  nodig. Dat is de capaciteit om gedrag te vertonen wat in lijn is met de beste versie van jezelf. Ook als het tegenzit of een deel van jouzelf er even geen zin in heeft. Wil je de beste versie van jezelf worden en continu blijven, dan is wilskracht essentieel.

 

‘De beste versie van jezelf’ is voor iedereen anders. Bijvoorbeeld doe jij onder elke omstandigheid vriendelijk, ben je doortastend als een ander het zou laten gaan, neem je verantwoordelijkheid wanneer het nodig is, schiet je nooit uit je slof en heb je je emoties onder controle, of los je complexe problemen op als iedereen alleen maar chaos ziet.

 

 

Hoe kun jij effectief je wilskracht vergroten?

Om je wilskracht te vergroten moet je zorgen dat je prefrontale cortex goed werkt. De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing (Wikipedia). Daarvoor moet je het energiemanagement in je prefrontale cortex goed managen.

 

1)    Slaap voldoende

Slaap is essentieel om de energie in je prefrontale cortex optimaal te houden. Er is niets zo killing als te weinig slaap. Mensen met te weinig slaap zijn humeurig. Dat is eigenlijk niets anders dan dat ze niet voldoende wilskracht hebben om zich sociaal en plezierig te gedragen.

 

Dus slaap voldoende per nacht. Er zijn uitzonderlijk weinig mensen die echt met minder dan 6 uur per nacht kunnen. Een tijd lang te weinig slapen heeft ongeveer het zelfde effect als dronken zijn. En je weet wat een domme, slordige dingen je doet als je dronken bent. 8 uur is ideaal en geeft je meer productiviteit terwijl je minder uren hoeft te werken. Wat ook goed werkt zijn kleine slaapjes tussendoor.

 

2) Beweeg

Sporten is geweldig voor je hersenprestaties. Voor dat effect hoef je niet eens je trainingspak aan te trekken en je zweetband om te doen. Bewegen werkt al als je niet een statische houding aanneemt zoals zitten. Dus een klein wandelingetje werkt ook, of zelfs even een kop thee halen.

 

Ik heb het eerder gehad over een app zoals de ‘7 minute workout’. Deze werkt geweldig! En je wordt er ook nog sterker en gezonder van.

 

3) Mediteer

Kun je door meditatie meer wilskracht ontwikkelen? Ja echt. Het is altijd een verrassing dat ‘softe’ dingen als meditatie ‘harde’ dingen versterken, zoals prestaties.

 

Om zo snel mogelijk effect te hebben hoef je niet meteen uren te zitten op een yogamatje. Een korte concentratieoefening waarbij je een minuut op je ademhaling let werkt ook al. Je kunt dit best ongestraft doen achter je computer op je werkplek. Even goed zitten, letten op je ademhaling. Het lijkt net of je diep nadenkt, maar het effect is nog veel groter. Één minuut en je kunt er weer vol tegenaan met een boost in wilskracht. Die moeilijke taak waar je aan werkte lijkt opeens een stuk makkelijker.

 

4) Eet gezond

Voeding heeft veel effect op je gedrag, denk maar aan het effect van snoep met rode kleurstoffen op kinderen. Het lijkt wel of de kinderen als bij toverslag veranderen in levende stuiterballen. Je voeding heeft een sterk en direct effect op je prestaties en je wilskracht.

 

Een verouderde theorie stelt dat je een hoge bloedsuikerspiegel moet hebben voor wilskracht, dus veel suikerhoudende dingen moet eten, zoals druivensuiker. Deze mythe is ontmaskerd. Sterker nog, alles met suiker werkt averechts. Je krijg misschien een grote piek in je energie, maar je klapt daarna nog harder in. Niet doen dus.

 

Wat juist zeer goed werkt is een laag-glycemisch dieet. Glycemisch betekent dat het snel effect heeft op de stijging van je bloedsuiker. Dus laag-glycemisch betekent dat je eten weinig schommeling geeft in je bloedsuikerspiegel. Dat komt neer op een ruim gebruik van noten, melk, groente, fruit, peulvruchten, volkorenproducten en vezels. Die voedingsmiddelen werken goed voor je wilskracht. De bereidingswijze heeft ook invloed op de glycemische index; gekookte aardappelen zijn bijvoorbeeld beter dan gefrituurde. Op internet zijn tal van lijsten met de glycemische index van diverse voedingsmiddelen en hun bereidingswijze.

 

Een interessante ontdekking in de studies naar dieet en wilskracht is dat een ander type dieet nog veel meer positief effect heeft, namelijk een plantaardig dieet. Dus een dieet zonder vis, vlees ei of melk. Wellicht is dit niet het makkelijkst te implementeren, maar dan heb je wellicht nog een reden om eens een vegetarisch dieet uit te proberen.

 

5) Vraag waarom

Weet je wat mariniers in de Verenigde Staten leren in hun training voor de momenten waarop een kameraad er helemaal doorheen zit? Op zo’n moment de waarom-vraag te stellen. Als een kameraad van hen het moeilijk heeft, leren ze om hem te helpen herinneren waarom hij het ook alweer doet.

 

Weten waarom je het doet is een krachtige motivator; het zet je prefrontale cortex in werking. Je herinnert je weer wat de beste versie van jezelf is en waarom je die persoon wilde zijn. Dit is precies de reden waarom het zo belangrijk is om je eigen ‘why’ te weten. (link naar blog motivatie en schaamte).

 

Met welke tip ga jij experimenteren? Laat het weten in het reactieveld hieronder.

By | 2018-01-05T21:00:38+00:00 May 29th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment