Het zal een keertje gebeuren. Hoe goed je je ook voorstuck-2bereid, hoeveel kwaliteiten je ook hebt, je zal een keertje vastlopen en het even niet meer weten. En dat terwijl je zo gepassioneerd aan het zwoegen bent.

 

Het is heel verleidelijk om hard door te blijven gaan op de manier waarop je bezig was… ‘nog heel even, ik heb het bijna…’ en dan zit je opeens tot 2:00 ’s nachts door te werken. Herkenbaar?

 

Eigenlijk is het fijn om even wat afstand te nemen, even het obstakel waar je tegen aan loopt van een andere manier te bekijken. En wat voor mij erg goed helpt is dan even een set met vragen erbij te halen die verheldering, verlichting en inzicht kunnen geven. Hieronder is de lijst van vragen die mij heel erg helpen in zo’n geval.

 

Trouwens, mocht je iets krachtigers nodig hebben dan deze 50 vragen? Download dan hier gratis de 7 stappen om in een mindset van onbegrensde mogelijkheden te komen.

 

De 50 vragen:

 

1. Wat was het originele probleem dat ik aan het oplossen was?

2. Hoe kan ik dit probleem uitleggen aan een 7-jarige?

3. Wat zijn de verschillende sub-onderdelen van het probleem?

4. Welk onderdeel ontbreekt in de probleemstelling?

5. Wat is de hypothese die gesteld wordt?

 

6. Welke vraag moet ik eerst oplossen?

7. Wie kan dit beter oplossen dan ik?

8. Hoe zou die persoon dat doen?

9. Waarom laat ik die persoon het niet doen?

10. Voor wie doe ik dit?

11. Waarom wil de opdrachtgever dit?

12. Wat is het belangrijkste eindresultaat dat wordt verwacht?

13. Waarom wordt dit verwacht?

14. Welke 10 aannames heb ik gemaakt?

15. Kloppen deze aannames wel?

 

16. Welke aannames zitten me in de weg?

17. Wat is het ergste wat kan gebeuren, als het niet helemaal lukt?

18. Wat gebeurt er als ik het tegenovergestelde doe?

19. Waar is dit eerder gedaan?

20. Hoe zou mijn favoriete superheld dit doen? Denk aan Superman, Indiana Jones, Star Wars, of Iron Man

 

21. Hoe zou de grappigste tekenfilmfiguur die ik ken het oplossen? Denk aan South Park, Simpsons etc.

22. Wat zou je moeder zeggen als ze je zo bezig zag?

23. Hoe kan ik de eindgebruiker positief verassen?

24. Waar ben ik bang voor?

25. Waarom ben ik daar bang voor?

 

26. Waarom ben ik er bang voor?

27. Wie houdt het tegen?

28. Wanneer zouden zij het plan steunen?

29. Hoe zou ik het probleem anders kunnen formuleren?

30. Als ik zou uitleggen aan een 7-jarige waar ik vastloop, hoe zou ik dat doen?

 

31. Hoe ziet de wereld eruit als dit probleem is opgelost?

32. Hoe ben ik vast komen te zitten?

33. Wat gebeurt er als ik niet meer op dit punt vast zit?

34. Als je jezelf een tip mocht geven, wat zou die dan zijn?

35. Wat gebeurt er als ik nu stop?

 

36. Hoe kan ik het probleem tekenen? – en teken het ook!

37. Hoe ben ik hier terecht gekomen?

38. Als iemand gratis 4 uur voor me zou werken, welk deel van het werk zou ik hem . haar laten doen?

39. Hoe zou ik in 5 zinnen beschrijven wat ik tot nu toe gedaan heb?

40. Hoe leg je het probleem aan jezelf uit (gebruik de voicerecorder op je telefoon)

 

41. Luister het bericht terug en geef jezelf advies.

42. Hoe leg je de beste oplossing aan jezelf uit (gebruik de voicerecorder op je telefoon)

43. Luister het bericht terg en geef jezelf advies.

44. Als ik mijn klant was, wat zou ik dan zeggen?

45. Wat zou mijn baas nu hiervan vinden?

 

46. Hoe zou ik dit oplossen als ik 10 euro had om het op te lossen?

47. Wat ontbreekt er om het probleem op te lossen?

48. Kijk naar twee voorwerpen op je bureau, en bedenk hoe je ze met elkaar kan verbinden. – geen oplossing voor je probleem, maar wel een manier om weer creatief te worden.

49. Als dit allemaal niet lukt. Neem afstand lees wat engelse kinderraadsels. Neem een bad en laat de hond uit.

50. Welke vragen zouden jullie stellen?

 

Welke vragen werken voor jou?

Wat vond je de beste 5 vragen, en welke vraag / vragen gebruik jij normaal? Vul ze hieronder aan!

Grotere boost nodig? 7 stappen om in een onbegrensde mindset te komen.

Mocht je een grotere boost nodig hebben, download dan hier gratis de 7 stappen om in een onbegrensde mindset te komen.

 

Deel de lijst!

Vond je de vragen nuttig? deel ze met je netwerk of een vriend die ze wel kan gebruiken. Gebruik de knoppen links op de pagina.

By | 2018-01-05T21:02:15+00:00 October 21st, 2014|Uncategorized|6 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

6 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Blanche October 21, 2014 at 1:54 pm - Reply

  Peter!
  Dank voor het delen van de vragen!! Heel fijn! Ik vind de vragen met de voicerecoder een cadeautje! Zo overhoorde ik mezelf vroeger ook als ik geen zin had om een repetitie of schoolonderzoek voor te bereiden 🙂

  Als ik vastloop stel ik mezelf meestal geen vraag, ik ga meestal weg van de plek waar ik zit om ergens even lekker te springen, dansen, dat wat vast zit letterlijk van me afschudden. Uit volle borst zingen helpt mij ook vaak om los te komen!

  Blanche

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2014 at 4:30 pm - Reply

   Hey Blanche! Wat fijn te horen dat er een cadeautje in zit! En het zingen is dan weer een cadeautje voor mij! Doet me denken aan fietsers die in de lente door Amsterdam uit volle borst zingen. Heerlijk. Zou ik eigenlijk ook vaker moeten doen!

 2. Avatar for Peter Clausman
  Marjolein October 21, 2014 at 6:07 pm - Reply

  Hoi Peter,
  Vermoedelijk is deze vragenlijst bruikbaar op veel meer plekken. Ik help hogeropgeleide baanzoekende mensen betaald werk (waarvoor ze in de wieg gelegd zijn) en de frustratie van het werk willen vinden en daar niet makkelijk in slagen is volgens mij een ingang die bruikbaar is.

  Een aanvulling op de lijst:
  Wat gebeurt er als ik niets doe?
  Gaat er dan iets kapot, wordt er iemand doodongelukkig of blijven er enorme bakken geld/toegevoegde waarde liggen?
  Soms kan het antwoord op deze vraag me confronteren met mijn druk bezig zijn om een ´een geen probleem´ op te lossen……… Zodra ik dat ontdek kan ik glimlachen, eerst als een boer met kiespijn en later met compassie naar mijn (over)gedrevenheid.

  Op je grootsheid!
  Marjolein
  Baan Als Business

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman October 21, 2014 at 6:59 pm - Reply

   Dank Marjolein! Heerlijk kunnen lachen… Ook al is het met kiespijn. Even dingen in perspectief plaatsen. Wel zo rustig.

 3. Avatar for Peter Clausman
  Wouter Truffino October 22, 2014 at 12:27 pm - Reply

  Hoi Peter,

  Bedankt voor je vragenlijst. Ik ga deze zeker gebruiken.
  Ik doe op dit moment twee verschillende dingen als ik vastloop.
  1) Douchen. Tijdens het douchen denk ik dan na over nieuwe mogelijkheden of oplossingsrichtingen.
  2) De muziek in de auto even heel hard aan zetten met een favoriet nummer. Bijvoorbeeld HAPPY van Pharrell Williams. Daar word ik dan weer vrolijk en gelukkig van. https://www.youtube.com/watch?v=JRMOMjCoR58
  Als ik dat ben kan ik weer HAPPY ben, probeer ik de draad weer op te pakken waar ik ben vastgelopen.

  Groeten, Wouter

Leave A Comment