fbpx

9 keer precies de juiste woorden om iemand mee te krijgen

Ik kan me zo voorstellen dat je plan briljant is, maar met het plan alleen krijg je de ander vreemd genoeg geen stap verder….

Het ligt misschien aan je plan, maar het ligt vaker aan hoe je het brengt.

Vandaag ga ik het iets anders doen – ik hou het simpel.

Dus geen fundamentele onderliggende dynamiek (zoals mindset, intention, etc.).

Laat me je wat makkelijke tips geven hoe je mensen eenvoudiger stapjes laat zetten. Allemaal gebaseerd op onbewuste overtuigingen.

Want, hoe zou jij je voelen als je mensen van gedachte kan laten veranderen, zonder dat het je moeite kost?

Het zijn allemaal korte zinsneden die je meteen in praktijk kan gebruiken.

Sta jij er open voor om ze eens uit te proberen, om te kijken hoeveel effect jij ermee kan hebben?

1) Dit is misschien niet voor jou, maar …

Je gesprekspartner zal minder druk ervaren van buiten en meer aangesproken worden op interne motivatie. Daarnaast is het woordje maar een rode vlag.

Als je baas je drie complimenten geeft en daarna zegt: “maar je moet het nog meer impact hebben” dan vergeet je de complimenten en focus je alleen op wat na de ‘maar’ gezegd werd.

2) Ben je  open minded / sta je open voor?

Vraag aan een zaal wie zichzelf ‘open minded’ vindt, en 95% van de zaal steekt zijn hand op. Dus als je vraagt: hoe open minded ben je om dit een kans te geven / om samen te werken. Dan krijg je veel gemakkelijker een ja.

3) Wat weet je? Welke kennis heb je over …?

Deze werkt geweldig om de ja/nee discussie te vermijden. In een “welles-nietes” discussie luisteren we steeds minder naar de ander. We verschansen ons alleen maar steviger achter on eigen ‘gelijk’.

Door te vragen wat iemand eigenlijk over het onderwerp weet, zal hij inzien dat er delen zijn die hij niet helemaal goed weet, en daarmee wordt de stelligheid minder en kan je meer het gesprek aangaan.

4) Hoe zou je je voelen als…

Het maken van een besluit is grotendeels emotioneel gedreven. Door het woord ‘voelen’ te gebruiken gaan mensen meer op het emotionele vlak zitten.

Je kan spelen met deze zin. Je kan het laten volgen door een negatieve uitkomst als ze jouw plan niet doen, zoals ‘hoe zou jij je voelen als deze situatie zo blijft als hij nu is.’

Je kan ook met een positief beeld: ‘ hoe zou jij je voelen als mensen altijd naar jouw argumenten luisteren en je ze makkelijk van gedachte kan laten veranderen?’

5) Stel je gewoon eens voor hoe het zou zijn om …

Laatst ondervond ik veel weerstand in mijn training. Ik had net een plan voorgesteld. Mijn voorstel was dat deelnemers groepjes van twee zouden vormen en na de training af en toe elkaar scherp zouden houden. Dat ze af en toe contact met elkaar zouden hebben.

Eén man zag ik moeilijk kijken. Hij ging niet zo maar meedoen.

Ik vroeg hem wat er aan de hand was.

“Ik kan het me niet voorstellen”

Als mensen het niet kunnen voorstellen – zijn ze snel geneigd om ‘nee’ te zeggen.

Zodra je je zin begint met ‘stel je eens voor’ gaan ze actief een voorstelling maken – of gaan ze vragen stellen over hoe het eruit zou kunnen zien – als ze meer informatie nodig hebben.

Een voorstelling maken van iets is een hele krachtige belangrijke stap om een doel te halen en een verandering te maken.

6) Wanneer zou het een goede tijd zijn om …

Door deze woorden uit te spreken gebeurt er iets onbewust bij de ander.

Hij zal onbewust de aanname maken dat er ooit een goede tijd is, en dat ‘nee’ geen mogelijkheid is.

Ze zullen zoeken naar wanneer het dan wel goed uitkomt. Met als bonus dat ze er dan ook tijd voor maken om er aandachtig naar te luisteren.

“Wanneer is het voor jou een goede tijd om rustig naar mijn voorstel te kijken?’

7) Ik kan me voorstellen dat je nog niet bent toegekomen aan …

Wanneer je ergens op terugkomt, en hoopt dat men gedaan heeft wat ze hebben belooft… dan kan je daar meteen direct op in gaan: hebben jullie het al gedaan… Maar dat is misschien niet de makkelijkste manier. Want veel mensen ontwijken ook de confrontatie en vinden het moeilijk om iemand aan een gemaakte afspraak te houden.

Het kan makkelijker.

Door te het negatieve scenario aan te dragen, zullen zij een duw terug geven naar het positieve.

Dus zeg: “ik kan me voorstellen dat je nog niet de tijd hebt gehad om naar deze presentatie te kijken”.

De ander zal dan of zeggen dat hij het al gedaan heeft, of meteen een moment inplannen om het wel te doen.

8) De simpele wisseling van vraagstelling: van open naar gesloten en vice versa

Als je net een pleidooi hebt gegeven – dan kan het aan het einde stil blijven… zelfs als je vraagt: ‘hebben jullie nog vragen?’

De ongemakkelijk stilte die volgt vul je dan maar snel in met een sarcastisch: ‘kennelijk was alles duidelijk’…

Je kan meer effect hebben door de gesloten vraag achterwege te laten en direct een open vraag te stellen.

Dus niet “hebben jullie nog vragen” maar: “Welke vragen hebben jullie voor me’

Je komt hierdoor dichter bij een beslissing, en ze lopen niet zomaar ongedane zaken weg met ‘ik heb meer tijd nodig om er over na te denken’.

Wat ze echt nodig hebben voor hun ‘nadenken’ kan je dan daar en dan bespreken.

9) Je hebt drie opties (welke is het gemakkelijkst voor je)?

Het komt vaak voor dat je al je argumenten gegeven hebt en men nog een beetje blijft hangen in besluiteloosheid. (herkenbaar?)

Je kan ze helpen om wel een besluiten te maken door het simpel te maken en ze te verleiden naar jouw oplossing. Daarnaast voelen ze zich minder gepusht om jouw beslissing te maken, maar hebben ze het gevoel dat zij de beslissing echt zelf maken, en dat je ze de ruimte gunt daarvoor. Want je presenteer alleen de opties, je duwt niet jouw plan erdoor.

Hoe doe je dit?

Je geeft ze overzicht door drie opties of scenario’s te schetsen.

Waarom die? Het geeft een makkelijk ritme om naar te luisteren en drie is goed te bevatten.

En door jouw favoriete optie als laatste te noemen heb je tijd om de waarde van die optie te vergroten.

Bijvoorbeeld als je iemand wil aannemen, maar die persoon twijfelt, dan kan je het volgende zeggen:

“Dus momenteel zit je in een baan waar je niet veel energie van krijgt en je geen ruimte voor groei meer hebt. Het geeft je wel financiële veiligheid, en je bent goed in wat je doet, maar je merkt dat er meer innovatieve bedrijven het op een hele andere manier aanpakken.

Wij hebben je een aanbod gedaan, wat anders is, nieuw, waar je veel nieuwe vaardigheden voor zal moeten ontwikkelen en je eerst nog in een lager salaris zit.

Zoals ik het zie heb je drie opties:

De eerste: Je gaat op zoek naar een andere baan, je werkt nog eens aan je CV, gaat alle vacature sites af en gaat veel koffie drinken met mensen in je netwerk. Als je door dat hele proces heen bent gegaan, moet je nog door alle sollicitatie rondes heen en dan krijg je waarschijnlijk werk wat lijkt op wat je nu doet, voor misschien wat meer salaris.

De tweede: je doet niets en blijft waar je zit. Je accepteert de huidige omstandigheden en neemt het voor wat het is.

De derde: Je geeft dit een kans en gaat kijken wat er allemaal meer voor je in het verschiet ligt, en welke potentie je nog in je hebt die je nu helemaal niet gebruikt.

Van deze drie opties: welke is het makkelijkste voor je?

Nu echt vrij worden in je werk.

Mooi dat je deze 9 tips hebt gelezen. Zoals je weet – dit is meer op tactisch niveau – het zal je erg helpen als je dit gaat gebruiken.

Maar om echt vrij te worden in je werk, weer die volle bezieling in je werk te krijgen – zal je ook je eigen patronen eens onder de loep moeten nemen. Dan zijn wat trucjes om mensen mee te krijgen niet genoeg.

Plan eens een bel afspraak in en we bespreken samen hoe jij meer tot je recht kunt komen in jouw situatie.

By | 2022-11-30T15:46:13+00:00 October 1st, 2018|Uncategorized|1 Comment

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

One Comment

  1. Avatar for Peter Clausman
    Adelijne Martin October 2, 2018 at 9:25 am - Reply

    Mooi hè de kracht van taal! Fijn stuk om te lezen…. Heeft me zeker weer op ideeën gebracht.

Leave A Comment