fbpx

Als outsider succesvol impact hebben? Wees slim en gebruik deze 4 inzichten.

Veel mensen die School of Mavericks volgen zijn originele denkers – ze kijken er even net iets anders tegen aan dan de kudde. Alleen hoe zorg je dat jouw andere kijk ook aan- en overgenomen wordt?

Dit is een uitdaging door de paradox waar elke professional in zit: er wordt tegelijkertijd gevraagd om jezelf te zijn en je aan te passen.

Je moet niet te veel uit de pas lopen, want dan raak je de verbinding met de organisatie kwijt. Maar wat nu als je niet wil aanpassen, omdat je weet dat jij echt een goed punt hebt?

Hoe kan je je hard maken voor je originele visie, op een manier dat je anderen meekrijgt?

Twee Italiaanse wetenschappers, Gino Cattani en Simone Ferriani doken 10 jaar lang op deze vraag en groeven zich een weg door vele kwalitatieve analyses, dataset analyses en historische onderzoeken.

De focus was: hoe kan je als outsider impact hebben. Met outsider bedoelen ze iemand die van buiten met nieuwe ideeën komt. Ze kwamen met de volgende 4 belangrijke inzichten:

Deze inzichten zijn niet noodzakelijk, en ook niet alle vier tegelijk nodig, maar ze vergroten wel allemaal de kans op succes aanzienlijk.

1) Outsiders staan niet aan de rand van het veld

Als outsider breng je nieuw perspectief, en meestal heb je dit inzicht als outsider opgedaan buiten de normen en manier van kijken die heerst in de organisatie. Je moet dus niet te veel in het centrum van de heersende status quo zitten, want daar kan je niet de frisse kijk opdoen.

Dit heeft allemaal te maken met de Perception Trap – het feit dat je het nieuwe niet kan zien doordat je een ‘status quo bril’ op hebt.

De paradox is dat wanneer je buiten het centrum staat, je de ruimte hebt om nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Tegelijkertijd verlies je door buiten het centrum te staan juist de mogelijkheden om steun en erkenning te krijgen voor deze zelfde nieuwe denkbeelden. Hoe verder buiten het systeem, des te frisser, maar ook des te minder invloed.

Hoe los je dit op? Ik was altijd in de onderstelling dat je aan de randen van de systemen moet zitten. Maar dat klopt niet.

Uit onderzoek blijkt dat je juist tussen periferie en centrum de mensen zitten die het meeste creatieve en vernieuwde impact hebben op de koers. De echt effectieve veranderaars zitten dus dichter in het systeem en niet aan de randen.

2) Je hebt een voorvechter nodig binnen de muren

Denken als een buitenstaander heeft voordelen. Maar je staande houden is lastig. Een buitenstaander is een vreemde eend in de bijt. Ze hebben geen elite-posities, en ze hebben beperkte middelen en missen de erkenning en positie van beter verbonden mensen. En is het dat ze juist de theorieën of praktijken van deze beter verbonden mensen met sterkere posities in twijfel trekken. Het is niet verrassend dat de outsiders vaak buitengesloten blijven.

Cattani en Ferriani ontdekten dat de buitenstaanders ten minste één insider nodig heeft die bereid is in te staan voor hun ideeën. Dit is het idee van de sponsor.

Cattani en Ferriani doken in het Hollywood-netwerk en verzamelden gegevens over duizenden onderscheidingen die waren toegekend door twee cruciale doelgroepen in deze branche: critici en collega’s. Critici bleken eerder verfrissende outsiders te kiezen. Branchegenoten kozen eerder voor mede-insiders.

Vanuit het perspectief van de outsider betekent dit dat een effectieve strategie om grip te krijgen, is om een iemand of een groep mensen te identificeren – een persoon of een groep mensen – die een wel iets in jou of je ideeën zien en wel meer geloofwaardigheid geniet in de binnenste kringen.

Het zou kunnen zijn dat dit één lid van het directieteam is, of een adviseur die veel aanzien heeft. Bedenk eens wie jouw sponsor kan zijn voor jouw ideeën.

Een goed voorbeeld is Steve Jobs die in het begin van zijn carrière steeds maar geen grote investering wist los te krijgen bij Venture Capital…. Totdat Mike Markkula, een jonge rijke engineer, wel iets zag in hun bedrijf en investeerde. En met Markkula achter hem had Jobs de geloofwaardigheid die hij nodig had om meer talent en geld aan te trekken.

3) Gebruik de natuurlijke breukpunten

Het is heel lastig om alle mensen die in het oude denken zitten 1 voor 1 van inzicht te doen veranderen. Ga maar na: Het is al lastig genoeg om 1 persoon van mening te laten veranderen.

Verandering doet zich dan ook meestal voor doordat de oude garde hun plek verlaat en ingenomen wordt door een nieuwe garde. Dit soort momenten zijn breukpunten.

De twee wetenschappers zagen dit bijvoorbeeld gebeuren in de muziekindustrie. De breukpunten zijn bijvoorbeeld de dood van een grote artiest. Simone Santoni van de City University of London verzamelde een van ‘s werelds grootste databases met muzikanten, liedjes en muziekprijzen, evenals plotselinge sterfgevallen van supersterren zoals Michael Jackson of Prince. Ongeacht het genre, in de jaren waarin het systeem een breukpunt opliep, nam de kans dat een ‘niet-grote naam’ of outsider een Grammy-prijs won met bijna 40% toe, terwijl de kans dat een gevestigde artiest/ insider het kreeg met 24% daalde.

De wisseling van de wacht in management is daarom een belangrijk moment. Benut dit dan ook.

4) Disruptie gaat om marketing…

Dit is een punt waar veel originele denkers een vies gezicht bij trekken. Hun briljante idee zou toch genoeg moeten zijn om mensen mee te krijgen. Ze gaan toch niet op een podium staan of het van de daken schreeuwen? Ze gaan er van uit dat het idee voor zich spreekt. Helaas is dit niet het geval.

Zoals Clayton Christensen al in zijn boek uit 1997, The Innovator’s Dilemma, zegt “disruptieve technologie zou als marketing uitdaging moeten worden geformuleerd, niet als een technologische.”

En deze marketing zal je meer moeite voor moeten doen dan voor een insider idee. Dit komt omdat de meeste gevestigde organisaties en industrieën de neiging hebben om de machts- en privilegestructuur van gevestigde groepen te reproduceren, waardoor outsiders minder kans hebben om hun ideeën te laten horen en hun waarde te bewijzen.

Goede marketing begint met het idee te formuleren vanuit het perspectief van de ander. Daarnaast gaat het er om dat je een verhaal hebt dat mensen meeneemt en aantrekkelijk is, en als belangrijkste, dat je weet hoe je jezelf positioneert.

Wil je eens meer weten hoe jij als originele denker kan schitteren?

Kom eens naar het webinar veranderkracht.

By | 2021-08-24T10:28:36+00:00 August 24th, 2021|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment