fbpx
Authenticity as a Strategy 2019-10-18T10:45:05+00:00

Authenticity-as-a-Strategy

3-daagse privé training
beïnvloeden zoals je dat nog nooit geleerd hebt

Effectief ruimte creëren voor ontwikkeling

en impact hebben in je organisatie

door gebruik te maken van je authentieke krachten en drive.

Hoe komt het dat Michael steeds weer innovatieve ideeën gerealiseerd krijgt? Hoe komt hij ermee weg?

Michael is mijn vroegere baas bij de bank. Voorvechter voor innovatie.

In het directieteam heeft hij net te horen gekregen dat er te veel reputatieproblemen zijn en dat er nu niets spannends meer mag gebeuren.

Nu even compleet op safe spelen is de opdracht – geen gekke dingen.

Toch lukt het hem de week erna om akkoord én steun te krijgen van diezelfde directeur voor uitbreiding in Suriname.

Niet eens uitbreiding van business as usual, maar een innovatief project. En dat in een land wat binnen de bank niet bepaald bekend staat als risicoloos.

De week na de waarschuwing!

Bizar dat hem dat lukt.

Hoe doet hij dat? Wat is zijn geheim?

Hoe krijg je vernieuwing in een risicomijdende, stroeve organisatie? Welke kwaliteiten heb je nodig?

De opdracht van de organisatie

Wanneer je bij een grote organisatie komt werken, krijg je twee tegenstrijdige opdrachten: “Wees jezelf” en “pas je aan”.

“Wees jezelf” – ontwikkel je talenten, vorm je eigen mening en visie, neem verantwoordelijkheid, sta in je kracht.

“Pas je aan” – maar doe wel even normaal. Hou je aan de ongeschreven regels, doe alles volgens de procedures en vul even deze 6 formulieren in.

“Wees jezelf” en “pas je aan” creëren telkens spanning.

De nadruk ligt veel op “aanpassen”. Mensen zijn heel goed in aanpassen. Want het zit in je DNA om niet buiten de boot te vallen.

Daarna is het je ook nog eens goed ingeprent.

Op school krijg je goede cijfers als je de leraar nadoet, dus alleen het juiste antwoord geeft: het zijne. Je moet vooral niet te kritisch of te bijdehand zijn. Het lijkt wel of scholen gemaakt zijn om gekopieerde klonen op te leveren.

In clubs en verenigingen is het niet anders: je moet je aanpassen om erbij te horen.

In je opvoeding moet je toch vooral luisteren.

Trouwens, in Nederland geldt: “Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.” Liever een zesje en niet te veel opvallen, dan met je kop boven het maaiveld uitsteken.

Aanpassen is noodzakelijk voor de organisatie

Elke organisatie oefent nog eens extra druk uit om je aan te passen.

Dat is heel begrijpelijk, aanpassen is noodzakelijk voor de organisatie. Anders zou het los zand zijn.

Je moet passen in procedures, zodat die gestroomlijnd lopen.

Je moet doen wat er verwacht wordt, zodat collega’s en andere afdelingen kunnen vertrouwen en aanhaken op het werk dat jij doet.

Er staat ook druk op je prestatie.

De organisatie is erop gericht om zo goed mogelijk het bestaande plan uit te voeren.

Je moet je aan de regels houden, want de tolerantie voor fouten is laag. Je moet de klant immers bedienen en de reputatie hooghouden. Daarnaast krijg je je beoordeling op hoe goed je het lijkt te doen en je bent afhankelijk van je werk voor je inkomen.

Waar leidt dit toe? Iedereen past zich aan en je wordt onderdeel van ‘hoe het nu eenmaal gaat’.

Je neemt de gewoontes over, je begint te denken zoals iedereen. Je raakt jezelf hierin kwijt en daarmee je bevlogenheid.

Je wordt geleefd in plaats van dat je richting geeft.

Je leert kritiek af

Je leert na een paar keer wel af om te veel te vinden van hoe het gaat. Je ziet wel dat het anders zou kunnen, maar je legt je grotendeels erbij neer. Na een aantal keer initiatief te hebben genomen, merk je dat het je niet in dank wordt afgenomen.

Er verandert toch niets.

Het kost te veel energie.

Je krijgt het gevoel dat er niet naar je geluisterd wordt en dat je inbreng na een vriendelijk knikje onderop de stapel komt.

Je directeur begrijpt je niet. Misschien voel je de frustratie, misschien heb je het naast je neergelegd.

Je voelt je machteloos om echt verandering aan te brengen en je bent machteloos om krachtig jouw visie te realiseren.

Je neemt langzaam de overtuiging over dat “dit nu eenmaal is hoe het hier gaat”. Voor je het weet ben jij degene die de boodschap aan nieuwkomers meegeeft. Sta je nog wel in je kracht?

Wat je niet goed geleerd hebt, is krachtig jezelf te zijn, zonder uit de bocht te vliegen en tegelijk jezelf zijn én geaccepteerd worden.

Zodat je toonaangevend bent en het verschil maakt.

Het kan anders

Professionals zoals Michael zijn change leaders.

Zij hebben door hoe ze veel invloed hebben, en ze weten hoe ze krachtig staan in de organisatie. Zij worden gehoord en zijn bepalend. Ook zonder de titel directeur.

Ze creëren zelf hun werksituatie, werken aan projecten waar zij in geloven en ze komen met meer energie thuis. Ze gaan echt ergens voor. Waar halen ze de energie vandaan?

Ze zijn anders, maar worden juist daarom gewaardeerd. Hun expertise wordt gevraagd, ze hebben succesvolle initiatieven. Ze zijn krachtig zichzelf en hebben positieve impact op de organisatie.

Het moet ook anders

Het moet ook anders. Je moet stoppen met je te veel aan te passen. Het is hard nodig dat je meer jezelf bent. Jij hebt het zelf nodig. Je organisatie heeft het misschien nog harder nodig. Want je leeft in een VUCA-wereld (Volatile, Uncertain, Complex en Ambigious).

De VUCA-wereld vraagt om flexibele, innoverende organisaties die zich snel kunnen aanpassen. Deze organisaties hebben mensen nodig die het beste van zichzelf geven, en zelfstandig vanuit hun expertise richting geven.

De top weet niet alles en kan niet alles meer weten. Organisaties kunnen alleen overleven door te vertrouwen op de kracht van hun professionals. Met een stugge hiërarchie sta je 3-0 achter. Als je van je medewerkers niet echt eist om zichzelf te zijn, maar vooral vraagt om zich aan te passen, leg je het af als organisatie.

Als iedereen zich aanpast, krijg je een monotone machine die één truc goed kan, maar nooit het lef, de ideeën of verbeelding zal hebben om te overleven in de veranderende wereld. Professionals die onafhankelijk zijn en een nieuwe kijk hebben brengen broodnodige nieuwe inzichten in.

Succes vanuit je authentieke zelf

Organisaties die begrijpen dat mensen geen machines zijn, groeien het hardst. Organisaties die hun professionals in hun kracht zetten, spelen flexibelst in op de snel veranderende wereld.

Succesvolle professionals en organisaties weten dat de nadruk nu meer moet liggen op ‘jezelf zijn’. Niet op ‘pas je aan’. Je móét krachtig opereren vanuit je authentieke zelf.

Als jij de professional bent die weet hoe je dit moet doen en het spel goed speelt, hoef je niet in de top van de de organisatie te zitten om toonaangevend te zijn. Je weet dat je niet meer aan de lopende band staat. Je hebt invloed. Je weet je weg binnen de organisatie te vinden. De informele structuur van de organisatie als netwerk wordt steeds belangrijker dan de harde hiërarchie.

Daarnaast haal je er zelf veel meer uit. Je loopt niet vast. Je krijgt geen burnout. Je hebt onvergelijkbaar meer plezier in je werk, meer energie, je ontwikkelt je harder en blijft nieuwsgierig. Je realiseert projecten die je zelf van te voren nooit had durven dromen en je komt op plekken waarvan je het bestaan niet wist.

De meest succesvolle professionals maken juist gebruik van hun eigen authenticiteit. Alleen dan heb je een onafhankelijke kijk. Je staat voor jouw onafhankelijke mening, visie en aanpak.

Doordat je niet een rol speelt of doet alsof, maar echt jezelf bent, sta je krachtig, krijg je energie van je werk, heb je grotere impact en blijf je bevlogen.

Doe er geen 6 jaar over om dit uit te vogelen

Ik ben Peter Clausman, oprichter van de School of Mavericks.

Ik heb, met de nodige littekens, uitgevogeld hoe je als professional anders kunt zijn en toch succesvol impact kunt maken, terwijl je lol hebt in je werk.

Dit is mijn levenslange fascinatie. Hoe komt het dat de meeste mensen vastzitten in ‘hoe het nu eenmaal gaat’? Hoe kan het dat er mensen zijn die dat juist omdraaien? Zij weten grote verandering te brengen in een organisatie, een land of zelfs de wereld. Dit zijn de mavericks.

Het was niet niet alleen een fascinatie tijdens mijn jeugd en studie sociologie, ik ben het zelf ook gaan doen.

In 2007 werkte ik net als trainee op de dealingroom, de afdeling van een bank die op de financiële markten handelt. Ik kreeg een inkijkje in de ontwrichtende werking van financiële producten in deze vastgeroeste industrie. Ik had net geleerd hoe securitizaton werkt, het herverpakken van leningen en hypotheken. Drie weken later brak de crisis uit. Precies door dit product. Een jaar later viel de eerste bank om.

Vanaf dat moment viel ik van de ene verbazing in de andere. Met name verbaasde ik me over hoe weinig er uiteindelijk veranderde in de bank. Ik besloot er na veel twijfelen zelf iets aan te doen. Mijn missie was de bank van binnenuit te veranderen.

Een prachtige tijd brak aan. Aansluiten bij initiatieven, zelf initiatieven lanceren, mijn nek uitsteken, bij Strategie & Innovatie werken.

Uiteindelijk werd de unit waar ik zat opgeheven en was er geen plek meer bij de bank waar ik wilde of kon werken. Ik had mijn hand overspeeld. Misschien had het er iets mee te maken dat ik een directeur tegen me had opgezet.

Transformatie

In 6 jaar tijd heb ik veel meegemaakt. Pakte ik het handig aan? Niet echt. De eerste tijd hield ik me veel te klein en toen eenmaal de knop omging, schoot ik door naar de andere kant. Veel te ongeduldig en veel te hard van stapel gelopen.

Heb ik geweldige resultaten behaald? Eerlijk – niet altijd, soms wel. Ik ontving bijvoorbeeld wel de prijs voor Jong Duurzaam Leider.

Maar het aller belangrijkste -en veel waardevoller – wat gebeurd is, is de transformatie die ik ben ondergaan. Ik weet nu dat je op hele andere manieren in je werk kan zitten. Ik weet dat elke manier een hele andere uitwerking en impact heeft – en ik weet dat je veel meer ruimte en bevlogenheid kan creëren. En dat je daarvoor niet afhankelijke bent van je manager of omgeving. Je kan de toon zetten.

Ik ben gaan bestuderen wat wel werkt, hoe ik sterk en in balans kan zijn. Daardoor heb je veel meer impact in je werk. Nu weet ik hoe je jezelf kunt positioneren om zowel krachtig in je vel te zitten, voor je eigen overtuiging te staan, als mensen mee te krijgen in plaats van dat je ze tegen je in het harnas jaagt.

Mijn missie is om de potentie van professionals vrij te maken, zodat zij krachtig worden en hun organisatie naar een nieuw niveau meenemen. Ik wil twinkelende ogen in organisaties zien. Ik wil jou als professional helpen om weer bevlogen te zijn en ‘aan’ te staan, zodat je doet wat je kunt en geeft wat je te geven hebt en creërt wat je te creëren hebt.

Nu weet ik wat ik toen had willen weten. Dit wil ik je graag leren. Zodat jij een stuk minder schade en schande hoeft te beleven, sneller in je kracht komt en de impact gaat maken die je kunt maken.

De 7 misvattingen over impact maken

Waarom is niet iedereen die toonaangevende professional? Waarom is niet iedereen zoals mijn oude baas Michael?

Er zijn een aantal grote misvattingen over hoe je krachtig impact kan maken. Dat is niet vreemd want dat is geen breed gedeelde kennis. Echt leiderschap gaat over de fijne kneepjes.

MISVATTING #1: Je bent een machteloos tandwieltje in een groot geheel.

Dit is al lang niet meer waar. Je staat niet aan de lopende band. Organisaties zijn netwerken die uit mensen bestaan. Mensen zijn in beweging te krijgen en dat kan vanuit elke plek gebeuren. Niet alleen vanuit de top. Zelfs in de meest bureaucratische organisaties met de meest formele structuren en procedures zoals het Pentagon.

Thomas Barnett heeft van binnenuit het Pentagon weten te veranderen. En hij was slechts een onderzoeker, zonder status in de hiërarchie. Zoals de Wall Street Journal schreef:

“Mr. Barbett overhauled the concept to address more directly the post 9/11 world. The result is a three-hour Powerpoint presentation that more resembles performance art than a Pentagon briefing. It’s making mr. Barnett, 41 years old, a key figure in the debate currently raging about what the modern military should look like. Senior military officials say his decidedly controversial ideas are influencing the way Pentagon views its enemies, vulnerabilities and future structure.”

Als je gelooft dat je geen impact kunt maken, dan krijg je gelijk. Als je gelooft dat je wel impact kunt maken, dan begin je de mogelijkheden te zien en kun je deze verzilveren.

MISVATTING #2: Leer beïnvloedingstechnieken en je weet genoeg om impact te maken.

Als je naar mensen als Michael kijkt, denk je: “Tjonge wat een salesbeest. Natuurlijk krijgt hij elk idee wel verkocht.” Professionals die horen over de School of Mavericks willen graag snelle tips om te beïnvloeden: “Leer me een paar trucs en klaar is kees.”

Die snelle simpele overtuigingstechnieken weiger ik om je als eerste leren. Want uit ervaring weet ik dat het niet zo werkt. Als je goed kijkt naar hoe mensen zoals Michael hebben kunnen uitgroeien tot overtuigend beïnvloeder, weet je dat de kern ergens anders zit.

Het gaat erom hoe je in de wedstrijd zit. Het gaat erom dat je diep in je eigen kracht gelooft. Het gaat erom dat je lekker in je vel zit, sterk staat en jezelf goed positioneert, zodat er überhaupt naar je geluisterd wordt. Pas als je op de juiste manier in de wedstrijd zit, heb je iets aan de juiste tools en vaardigheden. Want dan gebruik je ze goed. Pas dan kun je geloofwaardig zijn.

Sun Tzu, de oude wijze Chinese Generaal, wist dit als geen ander:

“Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.” – Sun Tzu – Art of War

Eerst moet je sterk staan, dan pas kun je je in de ‘beïnvloedingsstrijd’ begeven.

MISVATTING #3: Wil je succes in je organisatie? Pas je dan aan.

Mensen denken dat je vooral moet aanpassen om succesvol te zijn. Dit is zo’n onzin!

Je moet juist je kracht vinden in je authenticiteit. Daar zit je energie, je motor. Want authenticiteit betekent dat jouw gedrag en acties in lijn liggen met je diepere waardes.

Uit onderzoek onder meer dan 5000 professionals blijkt dat als werknemers te veel moeten doen alsof en hun echte emotie moeten verbergen, ze een veel grotere kans hebben om hun werk vervelend te vinden. Mensen die hun kernwaardes opofferen om er in te passen zullen minder energie krijgen van hun werk en daardoor veel minder bijdragen. En als gevolg daarvan zullen ze ook minder succesvol zijn in hun organisatie.

Op korte termijn kan aanpassen wellicht goed lijken, maar je ziet dat juist mensen die zichzelf zijn gebleven echt verschil maken. Kijk maar naar Steve Jobs, Bill Gates, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.

MISVATTING #4: Ik moet een persoonlijke missie of groot doel hebben. Dat bedenken kost bovendien tijd.

Nope. Ten eerste is een doel hebben niet noodzakelijk. Het gaat niet om wat je wil bereiken, maar om wie je bent. Je maakt het verschil met je persoonlijkheid, dus gebruik die. Je moet wel je kernwaardes duidelijk hebben om authentiek te zijn. Natuurlijk helpt een groot uitdagend doel, maar dit wordt geboren uit wie je bent.

Het hoeft ook niet veel tijd te kosten. Het kan veel simpeler door te beginnen bij de kern. Denk eens goed na over wat je wil met je leven en verlies jezelf niet in het formuleren van een ingewikkelde persoonlijke missie.

Je krijgt energie wanneer je je kernwaardes kent en weet welk gedrag daar voor jou bij hoort. Werkelijk leven naar je kernwaardes is veel aanstekelijker, overtuigender en geloofwaardiger dan een grote missie neerzetten. Die grote missie volgt vanzelf.

MISVATTING #5: Vertrouw op HR en je baas om je in je kracht te zetten.

Ze willen wel (soms ook niet), maar ze hebben ook andere belangen. En hún directeuren hebben weer andere belangen. Zij zitten dus ook vast. Je zal echt voor jezelf op moeten staan. Er zijn zeer weinig HR-managers en bazen die het lef hebben om te zeggen: “Joh, je bent heel goed, je levert perfect werk, maar je bent niet echt bevlogen. Misschien moet je meer jezelf zijn.”

Want ze willen je niet écht kwijt, ze willen niet écht dat je je anders gaat gedragen. Ze vragen misschien wel om initiatief, maar vooral initiatief dat past in de oude patronen.

Organisaties zijn gericht op uitvoeren. Zo veel mogelijk, zo snel mogelijk, zo efficiënt mogelijk en met zo hoog mogelijke kwaliteit. Hun angst is dat ze je kwijt raken als je in je kracht komt. Door deze angst is het risico juist groot dat je ofwel afglijdt naar een laag pitje en je niet je van je beste kant laat zien, ofwel dat je de handdoek in de ring gooit en ergens naar toe gaat, waar je wel je ei kwijt kunt.

Aan jou de taak om je lot in je eigen hand te nemen én HR en je baas te laten zien dat ze veel meer aan je hebben wanneer je meer jezelf bent.

MISVATTING #6: Je kunt niet authentiek en tactisch tegelijk zijn.

“Als ik echt mezelf ga zijn, dan schuur ik overal tegenaan. Ik kan niet echt mezelf zijn en goed in de organisatie passen. Dan vlieg ik eruit, want ik kan niet authentiek en tactisch tegelijk zijn. Omgekeerd verloochen ik mijn authenticiteit door tactisch te zijn.” Deze argumenten komen van mensen bij mijn lezingen – voordat ze naar het verhaal hebben geluisterd.

Maar hierin kloppen een aantal dingen niet. Gefrustreerd doen en klagen bij de koffieautomaat is niet ‘authentiek zijn’. Het is niet proactief, maar reactief. Frustratie en het bijbehorende rebelse gedrag komt meestal voort uit het feit dat je juist niet jezelf kan zijn. Wanneer je meer jezelf bent heb je minder behoefte aan rebels gedrag. Je hebt meer vrede met jezelf en de situatie en gaat je focussen op zaken waar je echt verschil kan maken.

Jezelf zijn gaat niet om je rebels gedrag, maar of je leeft volgens je eigen kernwaardes. Je kunt leren hoe je je kernwaardes in ere houdt en ze op een passende manier in je werk integreert.

Je hebt júíst tactiek en elegantie nodig om authentiek te zijn.

MISVATTING #7: Om anderen te beïnvloeden moet je pushen.

Veel mensen denken dat ze hard moeten werken om anderen te beïnvloeden, zij gaan pushen. Vooral hun boodschap duidelijk maken. Het nog één keer uitleggen.

De beste verkopers spelen het anders. Zij gaan meer uit van de diepere wensen van de ander. Om goed te beïnvloeden, moet je weten hoe je een pull-factor creëert.

Pak het stevig én slim aan: een drietrapsraket

Hoe kun je dit slim aanpakken zoals succesvolle change leaders?

Het geheim zit in jezelf goed positioneren, en daarna pas anderen beïnvloeden. Natuurlijk kunnen change leaders goed overtuigen. Het gaat er alleen wel om waar die overtuigingskracht vandaan komt. Die overtuigingskracht komt uit hun eigen overtuiging. Iedereen kan die overtuigingskracht aanboren. Hoe?

Het is een drietrapsraket:

STAP #1:

Krijg eerst jouw kernwaardes helder. Je krijgt namelijk kracht en bevlogenheid van je kernwaardes, en minder van een uitgebreide missie. Als je uitvogelt welk gedrag voor jou hoort bij die kernwaardes, ontdek je authenticiteit. Dan krijg je aanstekelijk twinkelende ogen en doorzettingsvermogen. Hoe meer je vanuit kernwaardes werkt, hoe minder je een eigen agenda hebt. Zo word je betrouwbaarder en ongevaarlijker. Terwijl je gemakkelijk verdwaalt als je bezig bent met je missie. Zo verlies je te veel tijd. Met kernwaardes kom je snel in actie.

STAP #2:

Je kernwaardes kennen is één ding. Nu moet je ze inzetten. Houd je kernwaardes niet voor jezelf, maar gebruik ze dagelijks en ga er strategisch vóór staan. Dat is positioneren. Als je dat goed doet, sta je sterk. Je kernwaardes zorgen ervoor dat je bekend staat op een manier die geen weerstand oproept, maar uitnodigend is. Dit is het begin waarmee je nieuwe machtsbronnen aanwendt. Het zijn bronnen die jou invloedrijk maken. Je moet namelijk andere bronnen aanboren dan alleen je plek in de hiërarchie om echt impact te maken. Leer deze machtsbronnen uit te bouwen. Inspireer de organisatie met jouw persoonlijkheid.

STAP #3:

De laatste stap is pas om vaardig te worden in beïnvloeden. Beïnvloed niet pusherig, maar speel in op wat de ander nodig heeft. Gebruik hiervoor de beste beïnvloedingstactieken die er zijn, zodat je mensen die jouw inbreng negeren kunt laten inzien hoe waardevol jouw inbreng is. “Nee” is geen definitief antwoord. Je moet gewoon weten wat de ander nodig heeft om “ja” te zeggen. Je moet leren hoe je jouw diepere waardes strategisch gebruikt.

Wat anderen zeggen over Peter & School of Mavericks

“Op een verrassende en intensieve manier aan de slag met mijn eigen positionering. Met als resultaat een scherp zelfbeeld en ook inzicht in mijn valkuilen. Door te stellig mijn overtuigingen proberen over te brengen op de ander trof ik ze tegenover me aan, terwijl door ruimte te laten de ander nu naast me komt staan en samen met mij het verhaal sterker maakt.”

Hans van den Boom, IT @ Rabobank

“Ik volgde de trainingen van School of Mavericks uit pure nieuwsgierigheid. Maar het opende mijn ogen en dat had ik niet verwacht. Ik ontdekte dat als je iets ziet wat je wilt verbeteren, die mogelijkheid er echt is en je dat zelf kunt organiseren. Dat doe ik nu volop en ineens voel ik me ‘in the lead’ in mijn baan, maar ook in mijn persoonlijke leven.

Als ik nu iets ontdek wat beter kan voel ik meteen die kriebel: ‘zal ik?’ Want ik weet nu dat het kan, ook als het onmogelijk lijkt. Ik werk nu vol energie aan doelen als: de medezeggenschap verbeteren in de gemeente Amsterdam, de dialoog over homorelaties starten in de kerk waar ik naartoe ga en ga zo maar door.

Het geeft me energie om nu naar de wereld te kijken met een blik van: wat kan ik nog meer toevoegen en verbeteren? Het machteloze gevoel dat ik het verschil tóch niet kan maken is weg. En dat dankzij de trainingen van de School of Mavericks. Aanrader dus!!”

Dianne Geerds, Innovatief Adviseur Medezeggenschap en Werkgeverschap @ Gemeente Amsterdam | Finalist jonge ambtenaar van het jaar

Deze training: Authenticity as a Strategy

“Be the change leader you want to see”

Als medewerker ben je geen machteloos tandwieltje in een groot geheel. Je kunt de organisatie krachtig vormgeven. Dit kun je doen door juist meer jezelf te zijn. Je organisatie heeft jou nodig in snel veranderende tijden en jij ook, wil je bevlogen blijven.

Hoe helpt deze training jou?

Dag 1. Start je motor:

Je kernwaardes helder om authentiek te zijn.

Een groot verschil tussen professionals die veel impact maken en professionals die genoegen nemen met hoe het nu eenmaal is, zit erin hoe je in je werk staat. Als je echt vanuit je waardes leeft, boor je een nieuwe bron van energie, doorzettingsvermogen en kracht aan. Als je vertrouwen hebt in waar je voor staat en je hebt een diep geloof daarin, sta je steviger, kun je makkelijker tegenslagen verwerken, neem je zaken minder persoonlijk en laat je je niet gauw uit het veld slaan. Mensen kunnen niet meer om je heen en je wordt aantrekkelijker om mee te werken. Je neemt eenvoudiger initiatief, maakt keuzes en wordt als leider gezien.

Dag 2. Positioneer:

Zet jezelf slim en krachtig neer. Activeer machtsbronnen.

Nu begint de strategie. In dag 1 heb je jouw kernwaardes helder gekregen. Nu is de vraag: Hoe zet je ze in? Je leert hoe je jouw standpunt en visie communiceert, op een manier dat je ruimte en meewerking krijgt en niet meer genegeerd wordt.

Wanneer je dit gaat toepassen in de praktijk zul je merken dat:

1) je werk meer in één lijn komt te liggen met wie je bent en waar je voor staat, wat de lol en energie in je werk ten goede komt.

2) je meer ruimte krijgt en gemakkelijker initiatieven lanceert. Je zult gezien worden als toonaangevend en steeds meer ruimte ervaren voor jouw initiatieven. Je boort machtsbronnen aan zodat je meer impact kunt maken. Mensen komen naast je te staan inplaats van tegenover je.

Dag 3. Beïnvloeden:

Krijg ze van ongeïnteresseerd naar tevreden meewerkend.

Deze dag gaat over beïnvloeden. Nu je goed staat, heb je een perfect uitgangspunt om te beïnvloeden. Vandaag leer je de kneepjes van het vak. Je oefent veel zodat je vaardigheid krijgt in beïnvloeden. Je leert de beste techniek die ik geleerd hebt in mijn jaren van saleservaring, waarin ik getraind ben door de beste salestrainers van de wereld.

Met een simpel stappenplan weet je wat jouw gesprekspartner nodig heeft om een stap in jouw richting te zetten.

Na de training: 90 dagen persoonlijke begeleiding

Zorg dat je alles wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk toepast.

Inzichten is één ding. Toepassen is iets heel anders.  Wij willen er voor zorgen dat je echt gaat toepassen, want in het echte leven toepassen – daar zit de transformatie en het echte leren.

En dan komen de vele obstakels van tijd te kort, toch het makkelijk op de oude manier doen.

Om niet in die valkuilen te blijven steken wordt je begeleid om echt anders in je werk te gaan staan en je anders te positioneren en effectiever te gaan beïnvloeden. We gebruiken effectieve methodes die weinig tijd kosten, en waardoor je met veel vertrouwen en energie aan de slag gaat.

Waarom je ‘Authenticity as a Strategy’ geweldig zult vinden:

Algemeen

 • Je werkt in een privégroep van maximaal 3 mensen en krijgt veel individuele aandacht. Mijn trainer en ik helpen je persoonlijk. Als enthousiaste deelnemers help je ook elkaar. Dit is krachtiger dan een traject van 8 weken één-op-ééncoaching.
 • Je gaat 3 dagen lang gericht aan het werk.
 • Je ontmoet gelijkgestemden uit andere organisaties en bouwt in 3 dagen een goede band op.
 • Voor professionals met 5 jaar ervaring op HBO+, liefst WO-niveau. Managers en professionals in middelgrote tot grote organisaties. Je bent succesvol, maar je loopt rond met de vraag “is er meer?” Je bent vastgelopen of je bent klaar om door te stoten naar een hoger niveau van impact maken. Je wilt je impact in je organisatie vergroten en je werksituatie positief veranderen.

 

Wat haal je uit dag 1?

 • We nemen de tijd voor een diep proces en veel individuele aandacht om tot de kern te komen. Want anders gun je jezelf nooit de tijd om hier over na te denken. Nu kun je onder begeleiding komen tot iets waardoor je beter in je werk wordt.
 • Aan het eind van deze dag weet je hoe je authenticiteit kunt inzetten om meer energie in je werk te ervaren en inspirerender te zijn voor je omgeving.
 • Je ontdekt je kernwaardes en maakt een schets van je missie.
 • Je weet welk gedrag bij je waardes hoort en welk niet.
 • Je begrijpt hoe frustraties ontstaat in je werk en hoe je die kunt verminderen terwijl je krachtig blijft.
 • Je hebt een krachtige strategie om meer wilskracht te ontwikkelen, tegenslagen te verwerken en initiatief te nemen.
 • Je begrijpt waarom sommige situaties je energie geven en anderen niet.
 • Je leer je eigen why, gegarandeerd

Wat haal je uit dag 2?

 • Aan het eind van de dag heb je een sterke positionering die vertrouwen, houvast, doorzettingsvermogen en wilskracht geeft. Je zult merken dat je omgeving positiever gaat reageren zodra je die positionering gaat gebruiken.
 • Je hebt een kernachtige tekst om jezelf sterk en positief te introduceren bij presentaties, belangrijke meetings en op LinkedIn.
 • Op basis van oude principes uit de Japanse vechtkunst Aikido krijg je 3 basisprincipes om weerstand te overwinnen, al voordat het gevecht begint.
 • Je weet welke machtsbronnen je kunt gebruiken als je weinig macht hebt op basis van je titel en je positie in de hiërarchische structuur.
 • Je weet hoe je deze machtsbronnen effectief kunt benutten.
 • Je weet hoe je je reputatie vóór je kunt laten werken; hoe je zorgt dat mensen je niet negeren, maar juist naar je toe komen.
 • Je weet hoe je zorgt dat de juiste mensen jou zien als expert.

Wat haal je uit dag 3?

 • Aan het eind van de dag ken je de stappen die de beste salestrainers van de wereld behandelen. Dat zijn de 6 stappen die nodig zijn om stakeholders en beslissers van ongeïnteresseerd naar tevreden meewerkend te krijgen.
 • Je weet wat je tegenpartij nodig heeft om elk van die zes stappen te zetten.
 • Je leert hoe je zorgt dat iemand steeds een stap zet en wat je daarvoor moet doen.
 • Je leer echt beïnvloeden, gebaseerd op de beste salestechnieken die niet pusherig zijn, maar juist heel goed inhaken op het standpunt en de belangen van de ander.
 • Je weet hoe je effectief een pullfactor creëert in plaats van een pushfactor.
 • We oefenen veel, zodat je je de vaardigheid ook echt eigen maakt.

Uitgebreide steun en begeleiding  om toe te passen in je dagelijks werk:

Wil je gaan voor maximaal het geleerde in praktijk te implementeren? Het is makkelijk om de lessen te vergeten in de dagelijkse gang van zaken.

Daarom krijg je anderhalve maand persoonlijke begeleiding om na de training alles ook daadwerkelijk toe te passen. Daar vindt de echte transformatie plaats.

Dit is de vorm van een online community met de 3 deelnemers om elkaar te steunen en op de hoogte te houden van voortgang en obstakels.

Je krijgt extra video’s en uitleg, ter inspiratie, herhaling en verdieping.

Je hebt direct toegang tot de training voor vragen.

En je hebt speciale mastermind calls met de training om je weer scherp te krijgen en met praktische tips het geleerde toe te passen. Uit ervaring weten we dat hier de kwartjes echt vallen en dat deelnemers zich echte anders en effectiever gaan opstellen en resultaten behalen.

Plus je krijgt extra videomateriaal met beïnvloedingstacktieken.

Praktische Details:

Locatie

Zwier

Winkeldijk, Vinkeveen

Zwier is de perfecte locatie om los te komen van de dagelijkse drukte en volledige aandacht te kunnen hebben voor het intensieve programma.

Er worden zeer hoogwaardige lunches verzorgd, en in het programma maken we gebruik van de mogelijkheid om te varen en wandelingen te maken, om zo pittige sessies weer luchtig te maken.

Data

Het programma wordt gehouden op 3 aansluitende weekdagen. Deze worden in overleg met de overige deelnemers gepland.

Aantal deelnemers

Er kunnen wegens de persoonlijke aandacht maximaal 3 personen deelnemen

Wat zij zeiden:

“Peter heeft mij met zijn verhaal niet alleen geïnspireerd, maar vooral geraakt. Peter stelt vragen die tot de kern komen en geen eenvoudig antwoord hebben. Ze dwongen me na te denken, echt na te denken, over mijn eigen ambities, mijn drijfveren, waar mijn hart weer sneller van gaat kloppen. Het is geen quick fix voor kortdurende tjakka-motivatie maar hij helpt je jezelf (opnieuw) te ontdekken. Iets wat broodnodig is in een wereld waarin het door de overweldigende keuzes heel gemakkelijk is jezelf kwijt te raken.”

Veronique Houtenpen, Customer Success Manager @ MuleSoft

“Hoe stimuleer je initiatief, intuïtie, innovatie en ondernemingszin in een grote organisatie? Een vraag die leiders van grote bedrijven en instellingen enorm bezighoudt. Markten, samenlevingen en technologieën veranderen zo snel. Hoe houden we dat als grote, vaak op stabiliteit en risicomanagement gebaseerde organisaties bij? En sterker, hoe zorgen we ervoor dat we voorop lopen, trends zetten in plaats van trends volgen, waarde creëren met intern ondernemerschap in plaats van door tegen hoge kosten dure startups te kopen?

Het antwoord begint zoals zo vaak bij jezelf als leider, en dat is door zelf maverick te zijn of te worden. Bij jezelf na te gaan, waar de maverick in jezelf schuilt. Waar ben ik non-conformistisch, een buitenbeentje, dacht ik onafhankelijk? Wanneer durfde ik mijn intuïtie te volgen en liet ik de voor de hand liggende en bekende logica van het bestaande even links liggen?

De maverick schuilt in ons allemaal, als kind zijn we allemaal maverick geweest. En als we dat dan weten, hoe we de maverick in onszelf als een kostbaar kleinood in onze handen houden en herkennen en erkennen, dan zien we ook de maverick in anderen, en zien we dat we juist de maverick in anderen moeten laten groeien. Zo ontstaan de Googles, de Facebooks en de Apples van deze wereld.

Wat Peter Clausman doet is op onnavolgbare wijze ons helpen in de zoektocht naar mavericks, in onszelf en in anderen. Hij kent grote organisaties from the inside en kent de uitdagingen. Hij volgt technologische, maatschappelijke, sociale en marktontwikkelingen. Maar hij is vooral zelf een maverick en is als geen ander in staat om de maverick naar boven te halen in ons als leiders van ondernemingen.”

Jeroen de Haas, CEO @ Eneco

De aanbieding

Zie jij dat het anders kan in jouw organisatie?

Doe er wat aan!

Leer in drie dagen wat ervoor nodig is om een krachtige, toonaangevende professional te worden, die initiatieven ontplooit waar de organisatie in mee gaat.

Advanced Maverick Package

E4000 Excl BTW
 • 3 dagen live training
 • Privégroep met veel persoonlijke aandacht
 • Ontdekken kernwaardes – dag 1
 • Krachtig positioneren en aanwenden machtsbronnen – dag 2
 • Effectief beïnvloeden – dag 3
 • Implementatie: uitgebreid pakket met accountability
 • Anderhalve maand persoonlijke steun bij toepassen in de praktijk
 • 4x uitgebreide mastermind video call met de trainer na afloop
 • Extra Videoserie over beïnvloeden
 • Anderhalve maand Support groep met online platform

De aanbieding

Zie jij dat het anders kan in jouw organisatie?

Doe er wat aan!

Leer in drie dagen wat ervoor nodig is om een krachtige, toonaangevende professional te worden, die initiatieven ontplooit waar de organisatie in mee gaat.

Geen risico

Ik weet zeker dat deze training je verwachting zal waarmaken. Ik kan je garanderen dat je meer ruimte zal ervaren in je werk om vorm te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt en gemakkelijker mensen mee kunt nemen in je initiatieven. Mocht je niet tevreden zijn, maar kun je wel aantonen met de ingevulde implementatietemplate dat je je werk hebt gedaan, dan krijg je zonder verdere vragen je geld terug.

Ik weet het niet zeker…

Misschien denk je: ik ben niet helemaal zeker of ik het moet doen. Dit valt in dezelfde categorie als: ik weet dat ik iets moet doen, maar ik weet niet wat, of: ik heb veel ideeën, maar ik weet niet met welke ik moet beginnen. Dit zijn allemaal vormen van weerstand om in je comfort zone te blijven; weerstand om comfortabel in je huidige situatie te blijven zitten.

Comfortabel is een illusie. Een illusie die heel echt lijkt als je in de huidige situatie blijft hangen.

Comfort is overschat, werkt niet in tijden van verandering en helpt niet als je probeert te vernieuwen.

We zullen je in deze training ook geen geruststelling bieden, maar wel leren hoe je kunt omgaan met gebrek aan comfort en zekerheid. Daarom geven we je een framework en vertrouwen in je eigen kracht.

Je kunt wachten op het juiste moment, maar dat moment komt nooit. Het gaat om juist de stap te maken zonder dat je het zeker weet of dit het juiste moment is.

Heb je deze twijfels? Dan ben jij precies degene voor wie de training is. Je staat op een kruispunt in je leven en je carrière. Je bent klaar om het grootser aan te pakken.

Maverick package

Weet wat je nodig hebt om toonaangevend te worden in drie dagen, en zorg dat je 100% zeker weten het geleerde implementeert.

Advanced Package

 • 3 Dagen live training
 • Privé groep -veel persoonlijke aandacht
 • Helderheid kernwaardes -dag 1
 • Krachtig positioneren en machtsbronnen aanwenden – dag 2
 • Effectief beïnvloeden – dag 3
 • Implementatie: uitgebreid pakket met accountability
 • 4x implementatie mastermind videocall na de training
 • Video serie over beïnvloeden

Betalen in 1 keer EUR 4.000 Excl BTW

Interesse –> Plan een call in met Peter