fbpx

Belangrijkste bouwsteen voor een superteam: Psychologische veiligheid

Wat zijn de ingrediënten voor een super team?

In 2005 deed Google onderzoek naar deze vraag.

Graven in bergen data voor de ingrediënten van een super team

Als er één ding is waar Google bekend om is, dan is het data. Ze ademen, eten, leven, dromen en bouwen met data. Alles is data. Ze hebben eindeloze bergen met data, en ze weten het ook nog goed te structureren en beslissingen op te maken. Dit geldt ook voor hun HR data (of People Operations, zoals hun HR afdeling heet).

Dus dachten ze: we kunnen onze eigen data gebruiken om erachter te komen wat de ingrediënten zijn voor een super team.

Het bleek allerminst eenvoudig. Ze probeerden alle mogelijke oorzaken: moet een team mensen hebben die elkaar al goed kennen, of juist niet? Moet je introverte mensen smalle hebben, of juist extraverte mensen? Heb je juist een mix nodig?

Maandenlang testten ze meerdere hypotheses – er kwam niets uit. Waar bij één team een bepaalde samenstelling zeer goed werkte, was dat bij een ander team totaal niet het geval.

Het resultaat? Geen enkele van hun hypotheses bleek een significante voorspeller van een super team te zijn.

Lichtpunt in het onderzoek

Niets bleek te werken totdat ze het werk van Amy Edmondson ontdekten. Dit bleek de sleutel te zijn. Amy benadrukte in haar werk groepsnormen. Dit was het fundament waar ze naar op zoek waren. Ze sloegen weer aan het testen met hun data, en kwamen tot de ontdekking:

Eén eigenschap stond met kop en schouders boven andere indicatoren. Deze eigenschap is de mate waarin leden van het team zich psychologisch veilig voelen. Pas daarna waren andere zaken belangrijk zoals structuur, helderheid van rollen en doelen en betrouwbaarheid van op tijd afhebben van werk.

Het fundament: Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid was de sterkste voorspeller van een super team. Was er sprake van hoge mate van psychologische veiligheid, dan behaalde het team hogere resultaten, sneller resultaat en met hogere kwaliteit dan zelfde soort teams zonder deze mate van psychologische veiligheid.

De mate van psychologische veiligheid zorgde voor het beter;

  • benutten van kansen met innovatie,
  • inspelen op en kunnen floreren in onzekere tijden, als ook
  • voorkomen van fraude,
  • verlagen van risico’s en
  • verhogen van kwaliteit.

Uit later onderzoek bleek ook dat psychologische veiligheid zorgt voor hogere motivatie van de teamleden.

De definitie van psychologische veiligheid

De definitie is de inschatting van een individu van de consequenties van het nemen van interpersoonlijk risico. Wanneer iemand inschat dat er een hoog risico is op onprettige gevolgen zijn, kiest men onbewust voor zichzelf met indekken, bedekken, afschuiven, in plaats van gezamenlijk belang.

Tips voor verhogen van psychologische veiligheid

Eén van de krachtigste zaken die zorgt voor psychologische veiligheid is wanneer iedereen in een vergadering spreektijd neemt/benut.

Wanneer iedereen een inbreng heeft gebeuren er een aantal zaken. Zodra het normaal is dat iedereen spreekt wordt de drempel verlaagt voor ieder om iets in te brengen. Wanneer je alle anderen hoort spreken wordt het makkelijker voor jouzelf.

Wat kan je doen om te zorgen dat iedereen spreekt? Hier zijn 3 tips:

Tip 1: De check-in

Een korte check-in kan hier al veel in betekenen. Een check-in doe je aan het begin van een meeting. Iedereen geeft een korte update of inbreng. Je kan bijvoorbeeld iedereen kort één voor één op een vraag laten reageren. De vraag kan zijn:

  • Wat heeft momenteel je grootste aandacht?
  • Hoe zit je hier (gehaast uit vorige meeting, helemaal voorbereid, zin in, of juist moe)?
  • Wat is een uitdaging en een succes(je)?

Tip 2: Duidelijk statement voor meer inbreng

Naast de check-in, kan je ook duidelijk laten zien dat je meer inbreng verwacht. Maak een duidelijk statement en leg hierbij ook uit waarom, zoals: ‘Door meer inbreng te delen, verhogen we de kwaliteit van de gedeelde kennis en ook kunnen we zaken in het licht krijgen die nog niet helemaal duidelijk zijn. Twijfel uitspreken en halve ideeën zijn juist de voedingsbodem voor kwaliteitsverbetering en innovatie. Ik verwacht dus dat jullie moeite done om inbreng te hebben, juist ook als je twijfelt’

Tip 3: Geef mensen voorbereiding voor inbreng

Overval je team niet met de vraag voor inbreng, maar geef mensen voorbereidingstijd. Geef op tijd aan dat je input en reactie van hen verwacht. Zeker wanneer je veel introverte mensen in je team hebt wordt tijdig melden gewaardeerd.

Wil je alles weten over psychologische veiligheid?

Lees hier meer over onze korte en krachtige video course waardoor je aan de slag kan met psychologische veiligheid in jouw team.

Deze cursus omvat 6 modules met totaal 14 video’s.

  • Je leert 4 technieken die jij kan toepassen als teamleider.
  • Je ontdekt hoe je onbewust effect hebt op de groep
  • Je ontdekt wat psychologische veiligheid vooral niet is, en hoe het kan samengaan met een ‘high performance culture’
Ontdek de Psychologische Veiligheid Video Cursus
By | 2022-05-03T09:59:04+00:00 May 3rd, 2022|Voor Management|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment