Confessions of a Maverick
Succesvolle Strategieën
Ik ben blij en trots om alvast een glimp te geven van al het werk achter de schermen ! En het is ook een tikkie spannend.
De afgelopen jaren ben ik veel met de menselijke kant van innovatie bezig geweest. Ik heb me vooral gefocust op de vragen:
- Wat kan jij als eenling doen om de koers van jouw organisatie te veranderen?
- Hoe kan je binnen een (grote en /of bureaucratische) organisatie werk doen wat jij waardevol vind en waar je bevlogen voor bent?
- Hoe kan je, als je ziet dat er bepaalde zaken noodzakelijk zijn, zorgen dat deze daadwerkelijk gebeuren?
- Hoe hou je jezelf niet klein, als tandrad in het geheel, maar maak je waardevol het verschil?
- Hoe kan je innoveren binnen een grotere organisatie?
Het leidde tot een rijke ontdekkingstocht (die nog steeds voortduurt), die me naar allerlei bijzondere plaatsen bracht. Van het Mekka van innovatie, Silicon Valley, tot het onwaarschijnlijke Ecodorp in aanbouw in Bergen. En natuurlijk bij veel organisaties.
De School of Mavericks is gebaseerd op deze ontdekkingstocht. Dit begon met op mijn eigen ervaringen en kennis op basis van mijn eigen initiatieven bij mijn oude werkgever. Natuurlijk ook is het ook gebaseerd op boeken die me inspireerden en de acties die we namen gebaseerd op die boeken. En waar we nog meer van leerden waren de kleine honderd interviews en gesprekken met succesvolle en ook minder succesvolle mensen die opstonden op het verschil te maken in hun organisatie.
Het bleef niet alleen bij verhalen en theorie, we hebben de lessen toegepast, ze omgezet in methodes zodat iedereen het kan leren en kan toepassen. Deze hebben we vervolgens uitgetest in programma’s, masterclasses en coachingstrajecten.
We hebben gezocht naar de lessen. Bestond er een succesformule? Was er een kern? Waren er principes te ontdekken? Hoe kunnen we een handboek maken dat iedereen die wil aan de slag kan?
Hoewel elk verhaal en situatie uniek en anders is, was er wel degelijk een lijn in te ontdekken. Er waren herhalende patronen, strategieën die werken en vaak worden toegepast.
We zitten in snel veranderende tijden en er staan grote uitdagingen op onze deuren te bonzen, uitdagingen die onze organisaties met de huidige manier van aanpak niet het hoofd kunnen bieden. Dus deze tijd vraagt om veel meer Mavericks, mensen die opstaan en het verschil gaan maken. Zodat anderen makkelijk kunnen volgen.
Wij willen het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om op te staan, en daarom willen we delen wat we weten.
En we staan te popelen om te delen wat we hebben ontdekt! We willen alles heel graag met jullie delen. Het plan is om dit allemaal uitgebreider in boekvorm te gieten, maar jullie als lezers van het blog kunnen hierbij alvast de Beta versie krijgen. Ik ben ook benieuwd naar jullie commentaar! (en misschien willen jullie wel in het boek komen).
Dus de komende weken ga ik blogs schrijven over deze strategieën.
De strategieën van een Succesvolle Maverick
Het zijn geen hoogdravende strategieën, het zijn praktische oplossingen voor uitdagingen waar jij en ik in de realiteit mee te maken hebben. Ze zijn waarschijnlijk heel herkenbaar, eenvoudig (maar niet simpel) en tijdloos.
We hebben de strategieën zo gekozen dat ze voldoen aan drie voorwaarden.
1) Het zijn de beste ideeën van mensen in het veld;
2) Je kan er direct mee aan de slag;
3) Het gaat in eerste instantie over hoe je van binnenuit een organisatie of systeem kan veranderen, en heeft stiekem van alles te maken met hoe je in het leven staat, hoe je wil groeien als mens, wat je hier komt doen. Volgens mij noemt men dat persoonlijk en authentiek leiderschap…
MISSION methode
De strategieën hebben we samengevat in de MISSION-methode. Elke letter van het woord MISSION staat voor één onderdeel. Om de meest impact te verwezenlijken heb je alle onderdelen gezamenlijk nodig.
Komende weken zal ik per week één letter verder uitdiepen. Hier staan ze alvast in het kort:
M – Mindset
Een mooie quote die we vaak gebruiken van Henri Ford geeft het mooi weer: “Whether you think you can or cannot, you’re right”.
Het begint en eindigt met je mindset. Punt.
Een effectieve mindset bestaat uit een aantal elementen.
Als je ingesteld staat op dat dingen die misgaan altijd de schuld is van anderen en het jou allemaal maar over komt, zal je waarschijnlijk geen deuk in een pakje boter slaan (“ja… ik kon echt geen deuk erin slaan… het was veel te hard bevroren”). Laat staan een ‘Dent in t the Universe’.
Het gaat hier over letterlijk verantwoordelijkheid nemen -hoe antwoord je op wat het leven je toewerpt?
Daarnaast is het belangrijk dat je groter en vrijer kan denken dat de status quo. Dit is iets waar veel mensen van zeggen dat ze het doen en kunnen, maar we merken dat het altijd nog wel een factortje of 10 groter of vrijer kan.
Verder werkt het goed om een nieuwsgierige, open houding te hebben gericht op samenwerking. Positief, gretig om te groeien en meer te geven. Je zal jezelf niet zomaar neerleggen bij hoe het nu eenmaal gaat.
Het is ook belangrijk dat je van jezelf inziet dat je deze mindset hebt, en dat je daardoor wellicht iets anders in de wedstrijd zit dan mensen om je heen. Je mag erkennen dat er een Maverick in je schuilt.
Ben je bereid om ongeloofwaardig grote doelen te geloven, en dan jezelf te verbazen dat je het ook nog realiseert.
I – Intention
Je intentie is het antwoord op de ogenschijnlijk simpele vraag: “Wat kom je doen?” Heb je voor jezelf helder wat je komt doen? Heb je daar voldoende focus in?
Wat je komt doen kan heel letterlijk je taakomschrijving zijn, en kan tegelijkertijd betrekking hebben op wat jij belangrijk vindt, wat je waardevol vindt en waar je voor wil zorgen. Of gewoon wat je niet kan laten.
Wat zijn de waarde die jij hoogt acht en waarvoor wil je strijden? Heb je ook het lef om daar op het moment supreme voor op te staan?
In deze stap maak je het voor jezelf duidelijk wat je wil komen brengen in de organisatie.
Dit is een subtiele en genuanceerde stap. Het vraagt echte eerlijkheid van jezelf, en ook de vraag waarom je nu echt bij de organisatie werkt waar je werkt. Het is meestal een lang proces wat al jaren aan de gang is.
Wel een kleine waarschuwing. Er kan een gevaar zitten in beklemmende overtuigingen, zoals te zwart/wit denken, eigengereidheid en egocentrisme zoals “Ze begrijpen er toch niets van”, “Ik ben tenminste wel goed bezig”, “ik ben de enige die dit ziet”. Mochten deze overtuigingen bestaan, dan komen ze in de loop van het proces wel aan het licht.
Er is een reden waarom de organisatie is zoals hij nu is. Leg de schuld niet daar, maar hou het bij jezelf. Wat kom je doen? Aan welk verschil wil jij werken.
S – Stand up
Nadat je voor jezelf duidelijk hebt wat je belangrijk vindt, wordt het tijd om ‘uit de kast’ te komen. Door middel van een korte en krachtige positionering, laat je horen en zien waar je persoonlijk voor staat.
Dit kan een enge stap zijn, of confronterend, maar meestal werkt hij uitermate bevrijdend.
Het geeft ruimte doordat mensen om je heen nu weten waar jij voor staat. Mensen die er hetzelfde over denken zullen je eerder vinden.
Je kan deze korte positionering voortduren gebruiken zodat iedereen jou gaat herkennen, niet zozeer vanwege jezelf, maar vanwege het grotere gedachtegoed waar je voor staat. En naderhand vraag je jezelf af waar je zo moeilijk over deed.
Er is een tweede deel van het opstaan. Dit gaat minder over jou zelf en wat jij komt brengen, maar meer het verhaal wat er nodig is: de urgentie. Wat gaat er niet goed. Waar loopt het, ondanks alle goede intenties, mis? Welke trends keren zich tegen de huidige manier van aanpak in de organisatie. Wat is de wal die het schip doet keren en is hij al zichtbaar aan de horizon?
S – Support systeem
Verandering teweeg brengen is meestal een lange weg. Zeker als je je kop boven het maaiveld uit wil steken, kan je niet zonder steun.
Dus zorg voor goede support. Ten eerste voor jou persoonlijk. Goede voeding. Waar laad je van op? Dit gaat over zowel je eigen energie (dus goed eten, rusten etc), en voldoende inspiratie krijgen.
Bijvoorbeeld hobby’s zijn zo belangrijk. Men kan grappen maken over jouw mooie mozaïek project, maar als dat jouw creatieve energie los gooit, zorg dat je het dan vaak doet!
Daarnaast gaat het ook over support binnen de organisatie, zoals sponsoren, mentoren, medestanders, draagvlak. En alleen een CEO die achter je staat is echt niet voldoende. Ga voorbij aan de silo’s, kijk wat je met je gecombineerde kennis en kunde kan. In deze stap leer je een beweging te creëren in je organisatie. In deze stap groei je als informeel leider.
En heel belangrijk, bouw een netwerk buiten de organisatie. Dat houdt je scherp. Anders kan je gaan leiden aan ‘organisatie-bijziendheid’. Soms verdwalen mensen in een organisatie in hun eigen werkelijkheid, en vergeten contact te hebben met de mensen voor wie ze het doen.
Je weet wel, de klant of de gemeenschap voor wie je het doet.
Zoek daarnaast naar bruisende plekken waar de nieuwste ontwikkelingen plaatsvinden, of kunstenaarsbroedplaatsen. Innovatie ontstaat niet binnen een organisatie, maar komt van buiten naar binnen. Ga samenwerken intern en extern, ontdek Hidden Values in onverwachte samenwerkingen.
I – Innovate
Aan de slag! Begin stappen te zetten! Natuurlijk kan je hier ook mee beginnen. Persoonlijk ben ik groot voorstander van actie en al doende leren – er wordt toch al te veel vergaderd en bureaucratisch vertraagd. Alleen je zal zien dat je veel gemakkelijker kan innoveren als je voorgaande stappen heb gezet.
In deze stap zullen we de strategieën en methodes uitleggen die eenvoudig en krachtig werken.
Zelf ben ik erg fan van onder andere de Lean Startup (niet te verwarren met Lean) en Business Model Canvas.
Trouwens het hoeft niet per se over innoveren te gaan, het kan allerlei onderwerpen betreffen, zoals veranderprocessen, cultuurprogramma’s etc.
Het belangrijkste is dat het niet bij ideeën blijft en dat je gemakkelijk de eerste stappen kan en gaat zetten. Als je eenmaal in beweging bent verandert de wereld sneller dan je denkt.
O – Operate Tactically
Of niet… soms loop je gewoon tegen muren op. Metershoge onverschillige muren, schuilend achter een slotgracht van bureacratische regeltjes.
Wat doe je bij tegenslag? Gooi je dan de pakken erbij neer?
Met deze stap breiden we jouw arsenaal aan mogelijkheden om obstakels op te ruimen flink uit.
Een eerste belangrijk inzicht: Sommige mensen spelen een heel ander spel dan jij. Waar jij speelt om te winnen – iets moois te maken en risico te nemen daarvoor-, spelen andere mensen om niet te verliezen – hun positie of promotie niet te veel in gevaar te brengen, hun kostbare tijd te besparen, geen gezichtsverlies te lijden-. Hou hier rekening mee.
Daarnaast werkt overtuigen op ratio niet altijd even goed. Een vleugje humor, een snufje meelevendheid en met een toefje hartelijkheid doet wonderen.
En luisteren… eerst volledig begrijpen voordat je probeert begrepen te worden.
Er zijn zeer veel andere methodes die we in deze stap uit de doeken doen. Ze zijn pas echt goed effectief als je de eerdere stappen ook hebt gezet. En alles mag, zolang het maar integer gebeurt.
N – Never give up
Niet zo maar opgeven! Eigenlijk nooit opgeven! Zeker niet als je er echt in gelooft. Dat wil niet zeggen dat je als kip zonder kop maar door moet gaan.
Soms is het gewoon niet meer de tijd en de plek. Soms moet je even een storm uitzitten. Even je plannen bevriezen. En heel soms is het tijd om te verkassen, dan is er bij jouw organisatie niets meer te brengen.
Maar dat punt ligt zo veel verder weg dan men doorgaans denkt. Je kan zoveel bereiken binnen jouw organisatie voordat dat punt aan de orde is.
“Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” – Margaret Mead
Dit wil ik wel eens ‘Live’ meemaken
Als je meer wil weten, en het eens van dichtbij wil meemaken en geïnspireerd wil worden, kom dan naar de Meet-the-Mavericks.
Ik ben heel benieuwd wat jullie ervan denken. Welke stap denk jullie is het belangrijkste? Welke zijn jullie het meest nieuwsgierig naar?
Iedereen een antwoord geeft op bovenstaande vragen in de comments, krijgt een kortingscode toegestuurd voor 20% korting op de komende Meet-the-Mavericks.
Hi,
Vanuit privé bedrijf(je) binnen=buiten² met cultuur en reputatie aan de slag en meer specifiek de verbinding tussen markt, merk en medewerker. De laatste wordt bij strategische veranderingen niet goed meegenomen. Organisation is a living thing fed by humans. Archetypes worden meegenomen in dit proces. Ik ben benieuwd naar jullie Mavericks. Monica
Hey Monica, helemaal met je eens. Ben ook heel benieuwd naar jouw ideeën. Laten we eens koffie drinken!