fbpx

Wil jij net als de grote wetenschappers een Eureka-moment ervaren?

Maak je geen illusie, het bestaat niet. En bovendien kun jij het zelf creëren.

 

Eureka-momenten: de plotselinge briljante inval waar Archimedes, Einstein, Newton en andere grootheden hun faam aan te danken hebben. Archimedes zou in bad ineens het volumeverplaatsingseffect hebben ontdekt en riep ‘Eureka!’ (Ik heb het gevonden).

 

Het is allemaal onzin. Als je goed kijkt, zijn alle Eureka-momenten opgebouwd uit trage trajecten die bestaan uit heel veel kleine stappen naar de volgende mogelijkheid. Een methode die je zelf ook kunt toepassen.

 

Darwin

Een prachtig voorbeeld is Charles Darwin. Hij dacht zelf dat hij zijn theorie ontdekte op één moment waarin alles helder werd. Hij beschreef zelfs in zijn autobiografie waar hij was en wat hij aan het doen was toen hij het inzicht kreeg.

 

Een paar decennia geleden heeft onderzoeker Howard Gruber dit onderzocht. Hij had het geluk dat Darwin heel nauwkeurig notities bijhield van al zijn denkwerk. Door het bestuderen van zijn notitieboeken bleek dat Darwin de teksten voor de gehele theorie van natuurlijke selectie op papier had staan, al maanden voordat hij het Eureka-moment had.

 

Darwin had het concept al langzaam in het oog gekregen. Het moment van inzicht was alleen het slotakkoord. Zo gaat het met alle grote ideeën; ze komen langzaam in zicht.

 

Wetenschappers spelen met satellieten

Bij de lancering van de eerste Russische satelliet Spoetnik op 4 oktober 1957 zaten twee Amerikaanse wetenschappers, Guier en Weiffenbach, ernaar te kijken met een mengeling van euforie en jaloezie.

 

De Russen hadden ervoor gezorgd dat de satelliet duidelijk waarneembaar was, zodat het als een paal boven water stond dat het echt was. De Spoetnik zond daartoe een signaal van 20 GHz uit. De Amerikanen hadden snel een goede radio te pakken en luisterden naar de satelliet.

“Wow,” zeiden ze tegen elkaar, “we kunnen het eerste door de mens gemaakte object in de ruimte gewoon horen!”

Ze lieten het horen aan hun collega’s die ook onder de indruk waren.

“We kunnen het ook opnemen!” opperde iemand anders. Met wat geknutsel hadden ze er binnen een halfuur een opnameapparaat aangekoppeld.

 

Ze schreven nauwkeurig de tijd op wanneer ze het signaal hoorden, het waren nu eenmaal echte wetenschappers. Het viel op dat de tussenpozen niet gelijk waren. Er zat zelfs een patroon in de variatie.

Ze gingen rekenen en iemand veronderstelde dat het het dopplereffect zou moeten zijn. Nu konden ze berekenen hoe snel de satelliet ging.

Ze gingen verder. Konden ze nog meer weten over de satelliet? Er werd iemand bij gehaald die alles over het dopplereffect wist. Hij liet ze zien dat ze ook konden berekenen waar de satelliet zich bevond.

 

Ze hadden dus gezamenlijk met kleine stapjes uitgevonden hoe ze de locatie van een onbekende plek in de ruimte kunnen bepalen met behulp van een bekende plek op aarde.

 

Kan het ook andersom?

 

Een paar weken later werden twee van de wetenschappers in het kantoor van hun baas geroepen.

“Jullie waren toch bezig met dat Spoetnik-experiment? Kunnen jullie het ook omdraaien? Kun je de locatie van een onbekende plek op aarde berekenen wanneer je de locatie van de satelliet weet?

Ik heb hier namelijk nucleaire onderzeeërs die hun raketten op Moskou moeten kunnen afvuren. Ze weten dus wel het einddoel, maar ze weten niet waar ze zelf precies zitten. Kun je dat met satellieten bepalen?”

 

Na wat rekenwerk kwamen de wetenschappers terug. Het kan niet alleen, het is zelfs simpeler.

En zo werd het systeem geboren dat je tegenwoordig gebruikt als je de weg zoekt met je mobieltje: het Global Positioning System.

 

Je ziet dat het geen Eureka-moment was. Het waren steeds kleine stappen naar de dichtstbijzijnde mogelijkheid; als dit kan, kan dat dan ook? Steeds beslissingen om een kleine stap verder te denken. waardoor er weer een volgende stap in zicht kwam.

 

Jouw Eureka-moment

Op die manier kun jij ook tot Eureka-momenten komen. Zet steeds kleine stappen die nog net binnen jouw horizon liggen van je kennis en mogelijkheden. Elke keer dat je dit doet, verschuift je horizon. Je ziet meer, weet meer en kunt meer. Zo ontdek je een nieuwe mogelijkheid die je eerst niet zag. Neem de bewuste keuze om dan ook de volgende stap weer te maken en zo kom je stapje voor stapje dichterbij jouw Eureka-moment. Iedereen kan briljant zijn!

Wil je echt een break through – kom dan naar de gratis Masterclass Disruptive Mindset!

By | 2018-01-05T21:34:37+00:00 September 18th, 2017|Uncategorized|1 Comment

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

One Comment

  1. Avatar for Peter Clausman
    Jos September 19, 2017 at 8:42 am - Reply

    Helemaal eens met deze stelling! Sterker nog, het werkt als een trein en je hebt er altijd anderen bij nodig. Niet alleen vrienden, maar ook mensen die jou in twijfel trekken. Een toevoeging op je eerste voorbeeld: ahum, het is nog steeds een theorie…

Leave A Comment