Creëer Urgentie met Trends
Gebruik trends om je organisatie mee te krijgen en slim te innoveren
Er is een aantal uitgangspunten die nodig zijn om succesvolle impact te creëren als Maverick.
Positionering
De eerste is positionering. In de vorige post schreef ik over het belang van positionering. Waar sta je zelf voor, wat je jouw belofte, waar kunnen mensen jou op aanspreken? waar geloof je in?
Positionering is belangrijk omdat mensen je hierom gaan herkennen, achter je kunnen scharen, en dat je zelf een doel hebt waar je naar toe kan werken. Zodat je minder afhankelijk bent van je baan, maar meer van je missie.
Mindset
Naast een positionering is ook je mindset heel belangrijk. Je mindset bepaalt uiteindelijk in grote mate je succes. Kijk je voorbij obstakels? Zie je hoe het wel kan? Durf je grote doelen te stellen? Ga je het gewoon doen, in plaats van constant in de ideeën fase te blijven? Krabbel je makkelijk weer op na een tegenslag? Durf je kwetsbaar te zijn en daardoor snel te leren van je fouten?
De mindset is te trainen, daarvoor hebben Tijmen en ik een mooie workshop ontwikkeld, gebaseerd op het 7 stappenplan. (download hier gratis de uitleg bij de 7 stappen).
Innovatie moet zijn bestaansrecht steeds beschermen
Maar positionering en mindset stellen je bestaansrecht nog niet veilig. En iedereen die in innovatie werkt, of een dergelijk vooruitgeschoven post, zal vaak geconfronteerd worden met de strijd voor prioriteit en budget. Mijn oud-collega Jochem Baars had een mooie quote om de discussie los te maken: “Het is nooit de juiste tijd voor innovatie. Wanneer het goed gaat is er geen noodzaak voor innovatie, en wanneer het crisis is, is er geen geld voor innovatie.” -wanneer is het dan wel de juiste tijd voor innovatie?
Dit is typisch de houding van een organisatie die geen oog heeft voor de middel-lange en lange termijn. Dit is een succesformule om op korte termijn zoveel mogelijk uit je organisatie te halen, en om in problemen te komen wanneer de markt of technologische ontwikkelingen je voorbij streven.
Om je bestaansrecht veilig te stellen, is een breedgedragen gevoel van urgentie erg nuttig.
Hoe creëer je urgentie?
Hoe creëer je de juiste urgentie? Maar zonder er de hele tijd mee bezig te zijn. Je wil niet al je tijd kwijt zijn met je bestaansrecht veiligstellen, want dan hou je geen tijd meer over voor je echte werk. Dus hoe creëer je urgentie zonder dat je te veel tijd kwijt bent met uitleggen?
De krachtigste manier is door een verhaal de wereld in te helpen. En natuurlijk een verhaal dat klopt, aantrekkelijk is en blijft hangen. Zodat door andere herhaald en gebruikt wordt.
Het verhaal van urgentie
Waar positionering het verhaal over jezelf is, is het verhaal over urgentie het verhaal over wat er in de markt/maatschappij gebeurt en hoe jouw organisatie zich daartoe verhoudt. Dit is het verhaal over waarom verandering noodzakelijk is. Over wat de toekomst ons brengen gaat als we niets doen. In dit verhaal zit ook al een oplossingsrichting.
Waarom is het beter dat het een verhaal is? Waarom niet een flashy powerpoint? Nou, omdat powerpoints wat moeilijker gaan leven en ‘viral’ gaan. Het moet pakkend zijn, of eigenlijk ‘plakkend’. Een verhaal heeft ook minder het risico om plat geslagen te worden en lokt meer uit tot dialoog.
Als Maverick wil je dat het verhaal overgenomen wordt door zo veel mogelijk mensen, dat het blijft hangen. Dat anderen de urgentie gaan inziet en gaan zoeken naar een goede oplossing, (die jij als Maverick natuurlijk graag wil geven).
Moet dit niet door de topman verteld worden?
Het mooie is, je hoeft niet de topman te zijn om dit verhaal de wereld in te helpen. Uit ervaring weet ik dat dit vanaf elke positie in de organisatie kan. Het is natuurlijk wel mooi als er delen van overgenomen worden door de top en verder verspreid.
Hoe beter je verhaal en hoe slimmer je het verspreid, hoe groter de kans dat het overgenomen wordt door de top.
Hoe bouw je dit verhaal op een slimme manier?
Je wil een verhaal hebben dat overtuigend is en ook voor enige tijd geldig is. Daarom moet het overtuigend zijn, het moet niet gebaseerd zijn op jouw blik op de wereld (dus onafhankelijk).
Het is slim om vanuit trends te werken. Het voordeel van een trend in tegenstelling tot normaal ‘market research’ is dat het voorspellend werkt.
Wat is een trend?
De menselijke natuur evolueert niet veel over tijd. Voeding en sociale Toch veranderen ons gedrag, houding en verwachtingen wel. Dit komt door de botsing van die fundamentele menselijke natuur met externe veranderingen zoals technologische, sociale, economische en demografische. En dta is waar trends komen kijken. Trends ontstaan wanneer er door externe veranderingen nieuwe manieren ontstaan om in eeuwenoude menselijke behoeften te voorzien.
Een trend is dus een nieuwe manifestatie, -in gedrag, houding of verwachtingen-, van een onveranderlijke fundamentele menselijke behoefte wens of verlangen. En daardoor kan je
trends gebruiken om de juiste inzichten of de mogelijkheden te vinden, de juiste ideeën te genereren, en die vervolgens ook om op de juiste manier uit te voeren.
Megatrends zijn wereldwijde, duurzame en macro-economische krachten van de ontwikkeling die
over het algemeen een aantal decennia aanhouden. Megatrends zijn daarom bij uitstek geschikt om je innovatieve inspanning op te baseren.
Het verhaal helpt bij aanbrengen focus
Trouwens, het hebben van een verhaal gebaseerd op trends helpt ook bij het aanbrengen van focus in je innovatieve inspanningen. Er is altijd een lastige balans bij innoveren. Tussen creatieve vrijheid en focus op realistische doelen. Het is goed om innovatie een richting te geven, zonder te beperkend te zijn. Omdat je met trends werkt, heb je voldoende richting, zodat je niet te veel richtingen tegelijk op gaat, en heb je genoeg vrijheid om tot echte disruptieve en niet slechts incrementele innovatie te komen.
Hoe kom je van trends naar innovaties?
Er zitten nog al wat stappen tussen mega trends en het bedenken en creëeren van een innovatie die daarop inspeelt. Om jullie daar bij te helpen kunnen jullie hier gratis het -van trend tot innovatie Canvas- ontvangen. Je kan het gebruiken om eenvoudig in een korte brainstorm van trends naar innovaties te komen. Vul hieronder je email in om het te ontvangen!
Wat zijn volgens jullie de belangrijkste trends?
Wat zijn volgens jullie momenteel de belangrijkste trends die er op jullie gebied spelen? Deel ze hieronder in de comments! ik ben heel benieuwd. Iedereen die een comment achterlaat stuur ik het van-rand-naar-innovatie-canvas.
Delen is ook een trend!
Deel dit artikel met de knoppen rechts als je mensen kent die je hier mee kan helpen.
Twee trends die ik nu zie in mijn sector zijn (dit is de GWW = Grond-, weg- en waterbouw):
1) Klanten vragen steeds minder om kwaliteit (scoort lager in EMVI) en meer om innovatie en duurzaamheid binnen een project.
2) Projecten worden nog integraler dan integraal. De ‘grote’ projecten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat waren altijd al integraal, maar het wordt allemaal nog integraler. Hiermee bedoel ik de ontwikkeling van de trend Smart Cities / Adapting Cities / Resilient Cities (alle drie betekenen ze min of meer hetzelfde). Bij deze trend komt ineens van alles samen. Bijvoorbeeld ICT, klimaat verandering, slimme meters, mobiliteit enz enz worden met elkaar in verband gebracht. Dit alles maakt projecten nog intergraler dan voorheen.
Hele interessante trends! Herkenbaar. Ik vraag me alleen af wat men onder meer innovatie verstaat. Wat is de vraag daarachter? Want inkovatie is niet echt een doel op zich…
En bij 2, betekent dit dat jullie een andere rol zouden kunnen innemen?