Deze tekst is ook als PDF verkrijgbaar: Klik op de afbeelding om het pdf te downloaden.

 

Denk als een Maverick: Stap in een wereld van onbegrensde mogelijkheden

 

Een nuttige en krachtige mindset voor Mavericks is het denken in onbegrensde mogelijkheden. Met deze mindset laten ze zich niet tegenhouden door obstakels, maar richten ze zich op hoe geweldig de situatie zou kunnen zijn, en zien eindeloos veel mogelijkheden.

 

Ze geloven dat de ideale situatie haalbaar is. Ze kennen het geheim dat door te geloven in de haalbaarheid van het ideaalbeeld, het een stuk makkelijker is om een schijnbaar onmogelijke oplossing neer te zetten. Want met deze mindset kun je een momentum genereren. Veel kleine obstakels, waardoor je voorheen volledig stil kwam te staan, smelten nu als sneeuw voor de zon.

 

We zijn allemaal tot zo ontzettend veel meer in staat dan we op dit moment toelaten… En door deze mindset te omarmen kun je dat potentieel ook aan het werk zetten.

 

In dit blog geven we je handvatten om in die mindset te komen: een 6 stappenplan om groot te denken in mogelijkheden.

 

Waarneming: onze mindset bepaalt wat we zien

De belangrijkste reden waarom deze mindset zo belangrijk is: de manier waarop onze waarneming werkt.

 

Wij mensen kunnen niet  objectief naar iets kijken. Uit veel onderzoekt blijkt dat wij als mens de wereld zien zoals we geloven dat de wereld in elkaar zit. En niet andersom. Als we eenmaal een stevige overtuiging hebben aangemeten (bewust of onbewust), is het zeer moeilijk om van inzicht te veranderen. Zelfs door objectieve feiten.

 

Als we denken dat er bijna niets mogelijk is en we dus denken in problemen, dan zien we ook problemen. Hierdoor worden we bevestigd in onze overtuiging dat er alleen maar problemen zijn. Dit is een zichzelf versterkende feedback-loop. Mogelijkheden zien we over het hoofd. We herkennen ze niet eens. Als je klein denkt zie je de mogelijkheden eenvoudig weg niet. Je ziet alleen maar de problemen. En die problemen versterken alleen maar je overtuiging. Je zit klem in de vicieuze cirkel.

 

Maar het geeft ook hoop: dit betekent dat als je in mogelijkheden leert denken, je alleen maar meer mogelijkheden ziet.

 

Uitdaging in het aanleren van ‘groot denken’

Hoe word je overtuigd om in een andere mindset te denken? Hoe leer je van klein naar groot denken? Want doordat je klein denkt geloof je niet dat het kan. Je wilt eerst bewijs zien, maar dat bewijs zal je nooit ‘echt’ zien, doordat je het toch niet gelooft of ziet.

 

De enige manier hiervoor is een beetje vals spelen. Door net te doen alsof je erin gelooft en het vervolgens te gaan doen. Dus door je mindset te ‘hacken’.

 

De 7 stappen in dit blog zijn een manier om je mindset te trainen. Het is niet een fool-proof manier. En ook is het niet de enige manier om groot te leren denken (dat is immers een beperkende gedachte).

 

De 7 stappen om groot te denken

  1. Stel een doel
  2. Maak het 10 keer groter
  3. Geloof dat het kan
  4. Zorg voor je eigen commitment
  5. Stel de vraag: “Hoe?”
  6. Ga het doen
  7. Laat alles in je voordeel werken.

 

Stap 1 Stel een Doel

De eerste stap: Stel jezelf een doel.

Waarom? “if you fail to plan, you plan to fail”. Of “Als je zelf geen plan hebt, dan word je ingezet voor het plan van anderen”. Zonder doel ben je letterlijk doelloos. Dus eerst beginnen met een doel. Om makkelijk te beginnen hoeft dit niet een ik-verander-de-wereld-doel te zijn. Nee, gewoon wat je in dit jaar wil behalen.

 

Goede hulpvragen bij het stellen van een doel zijn: Wanneer wordt je echt blij? Hoe ziet het eruit? Wie moeten er profijt van hebben, en op welke manier hebben zij het meeste profijt ervan? Is het een middel of een doel? hoeveel wil ik groeien en leren? Waar irriteer ik me aan, en wil ik anders zien? Wat wil ik bijdragen? Wat wil ik wel eens ervaren?

 

Zorg ook dat je weet waarom je het wil. En als dat de reden is waarom je het wil, moet dat dan niet je doel zijn?

 

Zorg dat je doel positief geformuleerd is, dus dat je iets wil maken, of meer wil doen. Dus in plaats van “ik ga minder tv kijken’ wordt het “ik ga meer buiten wandelen en/of boeken lezen”.

 

Maak het SMART. Smart staat voor: Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Timely. Dus dit: ”Ik wil mensen het positieve laten inzien van een nieuw business model” wordt dan dit: “Ik wil dat de 3 belangrijkste besluitvormers het nieuwe businessplan gelezen en geaccordeerd hebben en het publiekelijk in een speech en/of via de interne website actief promoten. Dit moet binnen 12 maanden gebeuren.”

 

Stap 2 Maak het doel x 10 groter

De beste innovaties gebeuren wanneer mensen de vraag stellen “what if?”. En voor deze oefening nemen we de vraag: wat zou je doen als het doel 10x zo groot is?

 

Dus neem je doel uit stap 1 en maak het 10 keer zo groot. Dit is de eerste stap van het vergoten van je creatieve verbeelding. En het is een weinig creatieve stap, het is gewoon je doel vergroten. Maar je zal zien hoe meer je dit echt doet, hoe meer energie je krijgt om creatief te worden. Je vergroot de creatieve spanning. Denk eens aan een elastiekje dat je spant. Wanneer je het slapjes tussen je vingers houdt, en je laat het los, valt het meteen op de grond. Als je het krachtig spant en je laat het gaan schiet het meters verder weg. Door het stellen van een 10x groter doel, bouw je de spanning op. De bedoeling is dus dat je die spanning ook echt voelt, en er een beetje oncomfortabel van wordt. En tegelijk ook blij, omdat het doel echt geweldig is als je het zou halen.

 

Bijvoorbeeld als je doel is om 1.000 mensen te inspireren door je verhaal. Doe het maal 10: Maak er 10.000 van en als bonus: zorg dat ze niet alleen geïnspireerd worden maar ook nog een eerste stap concrete stap zetten.

 

Stap 3: Doe alsof je erin gelooft

Geloof erin. Of beter gezegd, doe alsof je erin gelooft. Als het goed is geeft deze stap je in het begin de kriebels!

 

Zoals Marianne Williamson ooit schreef:

“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. We ask ourselves: “Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?” Actually, who are you not to be? We were born to make manifest the glory of God that is within us. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.” 

 

Je kan het jezelf wat gemakkelijker maken: Schrijf het op. Hang het op een papier aan je muur naast je bed. Zet het als dagelijkse reminder in je agenda. Maak het je wachtwoord voor een website die je vaak bezoekt.

 

Visualiseer het doel! Maak een moodboard: hoe ziet de wereld eruit wanneer je het doel gehaald hebt? Hoe het voelt. Zorg dat je iedere dag een momentje neem om stil te staan bij waarom je het doel wil en wat het doel is. Door je doel te visualiseren gaat het ‘leven’. Je ziet het al voor je. Het is er al. Dit maakt het makkelijker om erin te geloven.

 

Oh, je zal vast twijfelen, dat geeft niet. Het enige wat niet mag gebeuren: je doel naar beneden bijstellen. Hou vast aan het doel! En die kriebel die er ontstaat, die ga je juist gebruiken.

 

Doordat je een groot doel hebt gesteld zul je minder snel vast blijven zitten op kleine obstakels. Je moet wel door om je doel te behalen. Je bouwt op deze manier mentaal momentum op.

 

Schaam je alsjeblieft niet voor het hebben en het uiten van een groot doel! En wees ook niet bang dat je het niet kan! Nog een quote van een heldin: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” – Margaret Mead

 

Stap 4: Zorg voor je eigen commitment

Ok. Je hebt een groot doel en gelooft erin. Om te zorgen dat je in een moment van twijfel niet afhaakt gaan we nu commitment inbouwen. We kunnen allemaal negatieve ‘verlies-prikkels’ verzinnen. Zoals, dat er geld overgemaakt wordt naar een goed doel wanneer je je doel niet bereikt. Maar de beste manier is om je doel te delen!

 

Eerst, kies een aantal mensen die je kent die wilde denkers zijn. Van die mensen die alleen maar blij worden van grootse plannen. We zoeken nu nog even niet de beschermende denkers in je omgeving op. Natuurlijk die houden van je en willen alleen maar goed voor je. Maar dat is nu net het probleem. Alleen maar goed is iets heel anders dan schieten voor grootsheid! Dus: Op zoek naar 3-5 gekken aan wie je jouw doel kunt vertellen. Het uitspreken van je doel maakt het echt. Opeens is het er werkelijk. It’s out there!

 

Next up: Deel het openbaar! Misschien eng. Maar dat het spannend is, is slechts een teken dat het groots is en er toe doet! Vertel het mensen. Zij worden hiermee ook eigenaar van jouw doel en kunnen voor je denken. Nieuwe ideeën verzinnen. En nieuwe links leggen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Opeens 1000 breinen die jouw doel in hun onbewuste hebben pruttelen. Serendipiteit, here we come!

 

En natuurlijk zorgt dit voor gezonde peer-pressure. Nu terug krabbelen is er niet meer bij!

 

Stap 5: Stel de “Hoe”-vraag

Ok, je hebt nu een eng groot doel. De volgende stap is eigenlijk simpel. Je maakt je geen zorgen meer over het doel, het enige wat je nu doet is afvragen HOE je er komt. “Hoe zorg ik dat ik 10.000 man een stap laat zetten?” Ik weet dat het kan (of ik heb er voor gekozen te geloven dat het kan), dus het gaat lukken. Het enige wat ik hoef te achterhalen, is hoe.

 

De ‘hoe’-vraag zorgt voor ruimte. Nu kun je creatief worden. Alles mag. En doordat je doel bijna onmogelijk lijkt, heb je groen licht om out-of-the-box te denken. Je moet wel gevestigde overtuigingen uitdagen en met nieuwe manieren komen. Je wordt gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, want de oplossing bereik je niet door te doen wat je altijd deed. Het hele idee achter deze stappen is dat je zowel je mindset als ook de manier waarop je dingen oplost verandert. Dus het mag en moet anders!

 

Albert Einstein zei het perfect: “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

 

En je zal versteld staan van je eigen creativiteit. Elke keer als je denkt, “oh man, dit kan echt niet, ik moet het doel naar beneden bijstellen” niet doen! Het kan! Dit zijn je oude overtuigingen en filters die boven komen drijven. Die zijn helemaal prima. Hebben je in het verleden prima gediend. Maar nu zijn ze even speelbal van jou! Dus, rustig blijven doorstappen.

 

Je kan het ook even laten liggen. Voordat je dat doet, omschrijf het probleem en wat je wil bereiken even heel goed, laat het dan liggen en ga een wandelingetje maken. Of slapen. Je zal zien het antwoord komt, en je zal verrassen! Of kijk in de trucendoos van Salvardor Dali!

 

Stap 6: Ga het doen

Even een verhaal:

Vroeger klom ik veel in de alpen, en daar stond je dan af en toe ook voor onmogelijke opgaves. Je had veel voorbereidingen getroffen, de route verkend.  Met goede moed ging je dan op pad. Lopend naar de wand die je wilde beklimmen. En met elk stapje naar de wand werd deze wand hoger, steiler en enger. En leek hij steeds onmogelijker.

 

Ik heb wel eens een keer gehad dat we een vrij eenvoudige ‘klettersteig’ gingen doen (ik was 12 jaar), maar toen we recht onder de wand stonden deed een van onze klimmers, laten we haar Pauline noemen, het letterlijk in haar broek. Uit angst. Haar vriend hielp haar door net op tijd haar broek uit te helpen, haar moed in te praten en na een korte pauze gingen we weer door. Ze durfde weer.

 

Wat vanaf onderen een onneembare muur leek, bleek in praktijk een slingerend smal paadje te zijn met een stijle wand en afgrond aan de andere kant. Om het gemakkelijker te maken was er staaldraad gespannen die je kon vasthouden en waar je je gordel kon inklikken, zodat als je uitgleed je nooit meer dan een metertje kon vallen.

 

Pauline moest wel om zichzelf lachen. Dat ze voor dit zo bang was geweest. We klommen verder en verder, steeds alleen geconcentreerd op de volgende stap. En na een uurtje klimmen keken we eens achterom en verbaasden we ons over hoeveel afstand we al hadden afgelegd. Hoe hoog zaten we wel niet! Wow, dat dat zo makkelijk kon.”

 

Dat is ook het hele punt van deze stap: laat je niet afleiden door grote onmogelijke projecten. Ga het doen!

 

Tip 1: Hou de eerste stapjes klein! Ook de Mount Everest beklim je met dezelfde kleine stapjes die je dagelijks naar de supermarkt neemt. Op het moment dat jij en je omgeving meer en meer overtuigd raken, neem je grotere stappen.

 

Tip 2: Wanneer je weet welke kleine stappen je moet nemen, probeer daar dan een gewoonte van maken. Zorg dat je iedere dag een blok tijd reserveert om eraan te werken. Zo is het schrijven van een boek niet anders dan heel vaak een aantal woorden op papier zetten. Het maakt niet uit of het goede woorden zijn, maar door telkens woorden op papier te zetten komen de juiste vanzelf boven. Een manier om deze gewoonte in te bakken in je leven is door een kalender aan de muur te hangen en iedere dag als je aan je doel hebt gewerkt een groot kruis door die dag te zetten. Je enige taak wordt dan, maak een zo lang mogelijk serie van deze kruizen!

 

Tip 3: Vergeef jezelf als het niet meteen lukt, en ook als het de 99ste nog niet lukt. Elk stapje en elke mislukking is progressie en brengt je dichter bij je doel. Elke mislukking is een gelukt experiment waardoor je ieder geval een manier hebt ontdekt waarop het niet moet.

 

“Once we rid ourselves of traditional thinking we can get on with creating the future.” – James Bertrand

 

Stap 7: Laat alles in je voordeel werken.

Hoe fijn zou het zijn dat je niet de hele tijd tegen alles moet opboksen, maar dat alles wat je tegenkomt in je voordeel werkt. Alsof het universum je helpt bij het verwezenlijken van je doel? pfoe. Dat klinkt goed! Zet de wereld voor je aan het werk! Heerlijk!

 

Dat effect kan je zelf bereiken door je eigen acties en houding. In drie stappen. Als eerste  zorg je dat je leert negatieve obstakels als positief te zien. Dus bijvoorbeeld als je valt zie je het als een les. “When life gives you lemons, make lemonade”. Want natuurlijk is er een kans dat de uitvoering niet helemaal volgens plan gaat. Sterker nog, het is zeer waarschijnlijk.

 

Na je in stap 5 de ‘Hoe-vraag’ denkt te hebben beantwoord en je hebt een stappenplan gemaakt, zul je zien dat de werkelijkheid anders gaat lopen. Met zo’n groot doel gaan de dingen vaak niet volgens het plan. Als het van te voren helemaal uit te denken was, was het ook niet zo ingewikkeld!

 

Daarna zorg je dat niet alleen de negatieve dingen, maar ook toevallige zaken die in je omgeving gebeuren je gaan helpen. Een bekende rijdt langs, en gaat naar Den Haag. Je bedenkt dat je net vandaag toevallig iets moet afleveren in Den Haag. Dus je vraagt of die persoon het even meeneemt. Je gaat meer openstaan voor mogelijkheden die er altijd zijn. Probeer alles wat je tegenkomt positief te benaderen. Vraag je altijd af hoe het je dichter bij je doel kan brengen. Sta open voor nieuwe mogelijkheden en andere benaderingswijzen.

 

En de laatste stap is dat jij zelf niet continu een actieve rol speelt, maar dat positieve dingen je gaan voorvallen. het komt als het ware naar je toe. Het universum gaat je helpen. Hoe je dat kan doen? Door een open houding en jouw doel te passioneel delen! Hierdoor geef je de mogelijkheid aan mensen en dingen buiten je invloedsfeer om jou te helpen. En als het zich voordoet, sta je er open voor.

 

Wat je zal zien, is dat er op een gegeven moment heel veel positieve onverwachte voorvallen zullen zijn. Bijvoorbeeld dat er op een toevallig moment net iemand bij je in de lift stapt die het antwoord heeft op een vraag. En die persoon wist dat je met die vraag liep. En hij hielp je ook nog eens graag, Mensen vinden het fijn om je te helpen, en zeker als je ergens gepassioneerd voor bent!

 

De serendipiteit zal groter worden als je echt gaat staan voor je doel en er naar gaat handelen. Je zal merken dat jij niet meer alles alleen hoeft te doen, maar dat er een momentum gaat werken dat groter is dan jij alleen. En dat is een heerlijk gevoel.