fbpx

De beloofde training

Jij wilt je verder ontwikkelen. En terecht – want je presteert ver boven je leeftijds- en teamgenoten.

Je hebt je goed voorbereid. Na lang zoeken heb je gevonden welke trainingen jou verder brengen.

Akkoord van je baas

En dan komt die horde: het akkoord van je baas.

Dat is altijd een geladen gesprek: akkoord krijgen van je baas om je verder als mens en als professional te ontwikkelen. Want jij hebt het gevoel dat je het echt waard bent én er is een groot risico op afwijzing.

Maar na enige druk en een goede uitleg van je case gaat je manager mee: “Beloofd, ik ga er naar kijken.” Dus je loopt met goede hoop weg.

Om er vervolgens een maandje later op terug te komen en te horen dat er helemaal niets mee gebeurd is. Het volgende gesprek loopt dus al iets stroever en de toon is iets minder prettig. Maar gelukkig eindigt het positief.

Je baas zegt weer: “Beloofd, ik ga er echt nu iets mee doen.” Uiteindelijk komt er weer niets van terecht.

Het is nu heel gemakkelijk om te denken dat je baas een leugenaar is. Dat zou fijn zijn, want dan kun je je frustratie tenminste ergens op botvieren.

Maar wat gebeurt hier nu echt?

Waarom zegt hij oké?

waarom zegt iemand: “Oké, ik zal er naar kijken”, of. “Oké, je hebt gelijk”?

Er is een grote kans dat hij zichzelf wil beschermen en van het gezeur af wil zijn. Maar het is geen toezegging dat hij het zelf ook wíl.

Ja, ergens heeft hij het gevoel dat hij het zou moeten. Omdat je hem hebt klemgezet met ijzersterke argumenten. Dus neemt hij een uitvlucht. En komt er uiteindelijk niets van terecht.

Dat is mega-frustrerend. Veel frustrerender dan wanneer iemand nee zegt. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent. Uitstel om nog niet af te hoeven stellen

Als iemand zegt “Oké, ik zal ernaar kijken” betekent het waarschijnlijk dat hij onder druk staat en zijn limbische systeem de overhand heeft op zijn prefrontale cortex.

Zijn limbische systeem voedt de overtuiging: morgen wordt het makkelijker, het is nu te moeilijk. Ik doe het morgen, dan lost het zich vanzelf wel op.

Dus het ongemak in het moment wordt te hoog en de uitweg is uitstellen, omdat hij de irrationele gedachte heeft dat het dan makkelijker is. Je krijgt een ja die eigenlijk een nee is die hij niet wil geven.

Trucs werken niet

Nu kun je allemaal trucjes leren om dit te voorkomen. Maar die trukendoos voelt niet authentiek; het klopt niet. En hij werkt ook niet goed.

Veel overtuigingstechnieken stammen nog uit een tijd waarin de experts dachten dat de mens een rationeel wezen was. Dit is echter volledig ontkracht door het werk van de Nobelprijswinnaars Tversky en Kahneman.

Hoe zou het voelen als je je manager in zo’n geval wel normaal kan aanspreken? Hoe zou het zijn als hij niet wegglipt en als je ook nog de steun krijgt die je wilt?

Hoe zou het eruit zien als je hem kunt overtuigen door juist dicht bij jezelf te blijven, integer en authentiek?

Dat kun je leren – want binnenkort geef ik een Masterclass Authentieke Invloed.

Autonome motivatie

Eén van de dingen die je hier leert is het verschil tussen ‘willen’, ‘zou moeten’ en ‘moeten’. Je leert de effecten hiervan en hoe je ermee kunt werken. Want of iemand echt iets gaat doen, gaat over het type motivatie dat erachter ligt.

De hoogste kans dat iemand gaat doen wat hij zegt, is wanneer hij autonoom gemotiveerd is. Dus als hij het gevoel heeft dat hij het zelf wil.

Je moet dus beginnen bij wat de ander wil en daar ruimte voor maken.

Dat betekent dat je niet begint bij de frustratie die jij voelt. De frustratie dat jij niet gezien wordt, niet voor vol wordt aangezien en niet beloond wordt voor wat je doet en kunt.

Dat ongemak moet je dragen[link naar blog over ongemak dragen in nieuw venster], zodat je echt contact kunt maken en het echt kunt hebben waar het over moet gaan.

Pas dan komt er ruimte dat de ander uit het ‘zou moeten’ en het ‘moeten’ blijft. Dan komt er ruimte voor autonome motivatie.

Masterclass Authentieke Motivatie

Dit en veel meer ga je leren in de masterclass Authentieke Motivatie.

Niet om je onder druk te zetten, maar ik zeg heel eerlijk: ik heb de masterclass nu één keer gepland. Ik geef hem één keer en als er genoeg animo is misschien vaker. Alleen, dat weet ik nog niet.

Wil jij deze kans niet missen? Kijk hier wat de datum is en voor meer info – en schrijf je in! 

Ik zie je in de masterclass!

By | 2018-12-31T07:21:44+00:00 December 30th, 2018|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt professionals en leiders binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Zowel bij persoonlijke effectiviteit en voor maximaal effectief samenwerken. [[[BLIJF OP DE HOOGTE]]] Download de Gids 'Persoonlijke Veranderkracht'Download de Gids 'Een gemotiveerd Team'

Leave A Comment