fbpx

De hipste nieuwe leer-trends in verandering en leiderschap?

Uitvaartfotografie, interieur design om je huis voor een hogere prijs te verkopen, leiderschap voor ondernemers door hardlooptraining, stress management en videoproducties.

En dat allemaal bij een hipster café in de openlucht in Breda. Er was zelfs een Jeu de Boules baan. Tijdens een brainstormmiddag met verschillende ondernemers, hadden we het over de ontwikkeling van onze bedrijven.

De hypetrain ging aan:

“Moet je niet ook een podcast, of online trainingen verkopen?”

“Staat je training nog niet op Udemy?”

“Nee, joh, dat is zo 2017, weet je wat jij moet doen? Je moet een Facebookgroep – of juist een insta-cursus.”

We worden allemaal overspoeld door de nieuwste trends, en beste adviezen. Het zette mij ook aan het denken. Wat betekent dit voor de School of Mavericks Moet ik iets met deze trends om te helpen om de maverick in jullie naar boven te halen?

Leuk al dat nieuwe, maar ik hou ervan om terug naar de kern te gaan. Wat is die kern?

De Maverick gaat over professionals die zien dat het anders kan, die merken dat ze een vuurtje in zich hebben wat ze de wereld mee kunnen geven. Maar daarbij worden ze geconfronteerd door de status quo. Die uitdaging is oud en onveranderd.

De kern

Voor zover ik weet, al minstens 4.000 jaar. Toen werd er op een kleitablet de mythe van Gilgamesh en Enkidu geschreven, in spijkerschrift. (Het origineel heb ik niet gelezen – moet ik bekennen)

Die mythe ging precies over dit thema. Dus het medium is veranderd -geen kleitablet maar Insta-app op je iPad. De diepere lessen niet, die missen.

Dan is de vraag: Hoe kan je die lessen het beste tot je nemen? Zodat je bekwaam wordt, en er niet meer over hoeft na te denken?

5 momenten van leren

Bob Mosher en Conrad Gottfredson, twee Amerikaanse experts op het gebied van bedrijfsopleidingen zien dat er momenten zijn dat een mens wil leren.

  1. Als we iets voor het eerst gaan doen (nieuw)
  2. Wanneer we meer willen weten over een onderwerp waar we al iets over weten (more)
  3. Wanneer we gaan toepassen wat we hebben geleerd (toepassen)
  4. Wanneer we oude routines moeten veranderen (veranderen)
  5. Wanneer we tegen problemen aanlopen, wanneer dingen anders lopen dan we willen (oplossen)

Het gaat er niet over om weer een nieuwe techniek van overtuigen te leren – die je na een week weer vergeten bent.

En daar horen andere leermethoden bij. Bij iets nieuws leren en meer willen weten, kan je makkelijk een video bekijken. Maar daarna wordt het persoonlijker: wat doe jij in jouw specifieke situatie?

Vandaar dat het noodzakelijk is om ondersteuning te krijgen wanneer je de geleerde lessen gaat toepassen. Past daar een snel insta filmpje bij? Is kennis alleen genoeg om de Maverick in je omhoog te halen?

Dat is makkelijk…

Een voorbeeld;

Afgelopen week gaf ik een training over beïnvloeden. We behandelden een belangrijke tip: Geef de ander het gevoel dat jij hem echt begrijpt. Want pas dan zal hij echt naar jouw suggesties luisteren.

Iedereen zei: “ja, dat weet ik wel, dat is niet nieuw.” Maar toen we het gingen oefenen zagen mensen hoe moeilijk het was. En hoe hun eigen machtlijnen daarvoor in de weg zaten.

Als dat in een oefening al zo moeilijk is, hoe lastig is dat dan in de echte wereld? Vandaar dat ondersteuning bij implementatie belangrijk is. Dan haal je pas echt de waarde uit wat je geleerd hebt.

Daar past een insta-cursus niet bij. Een Facebook-groep zou misschien kunnen, als er veel degelijke interactie is met vertrouwen.

Nee… Ik ben van mening dat persoonlijke aandacht toch echt het beste werkt- juist op de momenten dat het moeilijk is om het toe te passen en je makkelijk vervalt om alles maar weer op de oude manier te doen.

Wanneer zijn die momenten?

Wanneer komt de echte uitdaging?

Meestal is het de tweede dag na een training. Dan worden de deelnemers geconfronteerd met hoe ze het moeten toepassen in hun eigen situatie. Dan beginnen de meesten al veel mogelijkheden te missen om het nieuwe toe te passen. Ze zitten nog in de oude manier van doen.

Het heeft tijd nodig om te veranderen. Het heeft tijd nodig om te ontdekken op welke punten jij nog steeds op de oude manier werkt. Het heeft tijd nodig om de nuances te leren kennen – en dat is precies waar het verschil in zit. Die nuances.

De echte uitdaging komt na de training.

Vandaar dat het Maverick Leadership Fundamentals een 90 dagen traject biedt na de training om te zorgen dat alle deelnemers het geleerde daadwerkelijk implementeren.

Juist in dit vak van leiderschap en persoonlijke ontwikkeling gaat het om je eigen blinde vlek. En het beste werkt als een ander je de spiegel kan voorhouden en de juiste feedback op het juiste moment kan geven.

Al zijn er ook mensen die dit blog volgen die op een ander punt staan. Mensen die nieuw zijn bij de School of Mavericks hebben andere vragen: “Wat is de maverick? “ben ik zelf een maverick”, “hoe word ik er eentje?”.

Dat valt onder de categorie ‘nieuw’. En daar helpt een videocursus wel bij. Daarvoor ben ook ik nu een videocursus aan het maken. Ik laat je daar binnenkort meer over weten.

Laat eens weten:

Op welk punt zit jij?

1) Maverick gedachte is nieuw

2) Maverick gedachte – ik weet al wat en ik wil me verdiepen/ meer geïnspireerd worden

3) Ik wil het leren toepassen

4) Ik wil mezelf en de situatie op werk veranderen, geaspireerd op de maverick gedachte

5) Ik wil uitdagingen op dit maverick-pad oplossen

Laat het weten met een mailtje naar peter@schoolofmavericks.comof met een comment hieronder.

By | 2019-09-03T21:23:14+00:00 September 3rd, 2019|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment