De manier waarop je het zegt
Hij kwam de meeting binnen om te klagen bij haar manager. Zijn collega’s deden geen reet, en zhijj moest alles doen. Daarnaast had hij ook nog eens het gevoel dat ie geen waardering kreeg voor al het harde werk wat ie deed.
Daar zit je dan als manager…Hoe pak je dat nou aan?
Ik ken veel van dit soort situaties. Situaties waar je van te voren met geknepen billen zit van “oei, hoe gaat dit aflopen.” Geregeld loopt dit niet goed af, met een nog gefrustreerdere werknemer en een net zo gefrustreerde manager.
Soms zitten er juist juweeltjes bij. Situaties die totaal anders lopen dan verwacht. Waarbij zowel de manager als de werknemer met een tevreden gevoel de kamer uitlopen, vol motivatie om de boel weer op te pakken.
Hoe doet zo’n manager dat?
Eén ding is hierin belangrijk – dat je niet probeert te manipuleren, dat het oprecht is. Het vertrouwen moet immers weer opgebouwd worden.
Het is heel belangrijk dat je bij je principes blijft. Dat wil alleen niet zeggen dat je koppig hard tegen hard gaat, en alleen maar tegenstrijdige standpunten uitwisselt. Dit is het ding: standpunten zijn altijd relatief – ze staan altijd in een bepaalde context.
Net zo als een grijs vierkantje wat omringd is door zwart, lichter is dan hetzelfde grijze vierkantje omringd door wit.
Wat heel belangrijk is dat je begrijpt wat de context voor de ander is, en dat je hem of haar kan helpen met het aanreiken van een andere context. Dit heet framing -en is éénvan de meest krachtigste vormen van overtuigen, in een zachte vorm die zeer effectief is.
Helpen mensen het anders te zien.
Hoe doe je dit? Het gaat om de manier waarop je iets zegt.
Door dezelfde boodschap net even anders te zeggen – komt hij wel aan en voelt de ander zich gehoord. Door het net op een andere manier te zeggen – wil de andere wel weten wat je zegt.
Laat me een paar voorbeelden geven:
Je kan ook de druk verlichten: “Ik gok dat je er nog niet aan toe bent gekomen, klopt dat?” De druk om het toe te geven verlicht, maar de druk om het alsnog te doen blijft. Die persoon gaat er na de meeting dan snel achteraan. En mocht het geval zijn dat hij het al wel had gedaan kan hij zichzelf en ook jou positief verassen.
Een ander voorbeeld:
Je vindt interactie belangrijk. Dus aan het einde van je presentatie heb je de slide: “vragen?” Niemand verroert een spier. Doodse stilte. Eigenlijk vraag je hier: zijn er nog vragen. Hier kunnen makkelijk mensen zeggen : Nee.
Wat je ook kan doen is veronderstellen dat er vragen zullen zijn: “welke vragen hebben jullie?” “Wat haalde jullie uit dat stuk?” “Waar moet je nog langer over na denken?” “Wat vind je belangrijk hieraan?” als ondersteunende vragen.
Wat ook heel goed werkt is om mensen in tweetallen te laten praten over wat ze ervan vonden. Het verlaagd de drempel om het daarna en plein publiek te zeggen.
Nog een voorbeeld:
Gebruik het voorstellingsvermogen van de ander. Gebruik zinnen met “stel je voor hoe het zou zijn om/als/wanneer”
En vraag daarna hoe dat voor hen zou zijn. Je kan ze dan meenemen naar de toekomstige situatie. Hierin kan je zowel een negatief scenario schetsen als een positief scenario. Je verhoogt hiermee de motivatie om te werken aan een positief scenario.
“Hoe zou het zijn als jij de champion van dit idee bent, de ambassadeur.”
Ga maar eens uitproberen hoe dit voor jou werkt. Neem er eentje en probeer het deze week nog uit – en laat me weten wat er gebeurde! Stel je voor dat je hier nu echt een stuk beter in wordt 😉 (kijk ik doe het ook) Hoeveel makkelijker word je werk dan?
Vind je jouw persoonlijke ontwikkeling belangrijk genoeg om daar serieuze stappen in te zetten? Binnenkort geef ik mijn nieuwste masterclass Authentiek Krachtige Invloed.
Daar leer je waarom je nu nog aan het trekken en sleuren bent, en hoe je dat kan veranderen in makkelijk mensen meekrijgen. Op een fijne manier die bij jou past.
En wees gerust: Het is maar een dag en het is een kennismakingsprijs. Maar wel intensief: de vorige keer hadden we het gevoel dat we al dagen met elkaar aan het werk waren.
Kijk hier voor meer informatie, zorg dat je erbij bent en dan gaan we lekker aan de slag!
Leave A Comment