De Reis van de impactvolle Maverick

 

Introductie door Jeroen de Haas – CEO Eneco

 

Jeroen-de-HaasHoe stimuleer je initiatief, intuïtie, innovatie en ondernemingszin in een grote organisatie? Een vraag die leiders van grote bedrijven en instellingen enorm bezig houdt. Markten, samenlevingen, technologieën veranderen zo snel, hoe houden we dat als grote, vaak op stabiliteit en risicomanagement gebaseerde organisaties bij en sterker, hoe zorgen we ervoor dat we voorop lopen, trends zetten ipv trends volgen, waarde creëren met intern ondernemerschap ipv door tegen hoge kosten dure startups te kopen?

 

Het antwoord begint zoals zo vaak bij jezelf als leider, en dat is door zelf Maverick te zijn of te worden. Bij jezelf na te gaan, waar de Maverick in jezelf schuilt. Waar ben of was ik non-conformistisch, een buitenbeentje, dacht ik onafhankelijk? Wanneer durfde ik mijn intuïtie te volgen en liet ik de voor de hand liggende en bekende logica van het bestaande even links liggen.

 

De Maverick schuilt in ons allemaal, als kind zijn we allemaal Mavericks geweest. En als we dat dan weten, de Maverick in onszelf als een kostbaar kleinood in onze handen houden en herkennen en erkennen, dan zien we ook de Maverick in anderen, en zien we dat we juist de Maverick in anderen moeten laten groeien. Zo ontstaan de Googles, de Facebooks, de Apples van deze wereld. – Jeroen de Haas -CEO Eneco


 

Hoe stimuleer je initiatief, intuïtie, innovatie en ondernemingszin?

 

Het antwoord op de vraag hoe je ondernemingszin en innovatie stimuleert in een grote organisatie is niet eenvoudig. Met alleen tools, technieken en start-ups kom je er niet. Als de mensen niet de mindset, het lef en de ruimte hebben om te ondernemen, gebeurt er weinig.

 

Een ding is voor ons, bij School of Mavericks, duidelijk. De ondernemingszin en innovatie komen voort uit de passie die in iedereen zit. Het ontdekkende kind. En door deze speelsheid en onbegrensde nieuwsgierigheid weer aan te boren begint de noodzakelijke verwondering. Laat je als volwassen mens weer inspireren door je dit spelende kind. Al is dat pas het begin van de reis om een impactvolle Maverick te worden.

 

Klik hier: Download de 7 stappen naar een onbegrensde mindset – het begin van de reis van de Maverick

 


De Reis van de impactvolle Maverick

navigating-glacier
Om een impactvolle Maverick te worden zal je een hele reis af leggen. Het is een levensreis, eentje waar je continu in de parktijk aan het leren bent. En je jezelf vaak tegenkomt.

De vlam

ignition_cropped-smallOm een korte schets te geven: Er zijn een aantal zaken die belangrijk. Naast dat je het vlammetje in jezelf weer ontdekt en aanwakkert, zal je ook het lef moete
n hebben om eerlijk voor dit verlangen uit te komen. Te gaan staan voor de visie die je hebt. Je leert je intuïtie onder woorden te brengen. Je durft erover te schrijven en te spreken.

 

Twee werelden

Je ontdekt dat er een discrepantie is tussen waar je in geloofd en hoe de situatie nu is. Je ziet dat jouw organisatie zoveel beter zou kunnen. Het doet misschien zelfs wel ergens pijn. Het is een uitdaging om in deze splitsing te leven, om geduldig stap voor stap te werken aan je gro
te visie.

 

Hard van stapel

Dan komen er tijden dat je te hard uit de bocht vliegt, of te hard het gevecht aan gaat, te veel gelooft in je eigen gelijk, je eigen visie. Misschien heb je het ‘anders zijn’ wel nodig om ‘iemand’ te zijn. Het kan ook veilig voelen om flink anders te zijn en het ‘systeem’ de schuld te geven. Maar ben je dan effectief? Niemand volgt je meer. Wat je hier kan leren is het goed vertalen van je visie in begrijpelijk woorden, de taal te leren spreken van de anderen. Veel luisteren. Inzien dat je onderdeel bent van het systeem.

 

seductionExperimenteren & Vertrouwen winnen

Een volgende stap is dat je vertrouwen moet winnen. Je moet successen boeken zodat je geloofwaardig bent. Je moet verantwoordelijkheid nemen. Je hebt de juiste tools nodig om te kunnen experimenteren in de ruimte en het budget dat je hebt gekregen. Lean Startup, Design Thinking, aanhaken bij incubators. Je moet kunnen bewijzen dat er een nieuwe manier is die beter werkt. Om te experimenteren heb je ruimte nodig. Wat komt eerst? de ruimte of het vertrouwen? Je kan eerst onder de radar blijven, maar wanneer maak je het dan openbaar? Wanneer en hoe zorg dat mensen aanhaken?

Verleiden en Prikkelen

Het bewijs is niet genoeg om mensen mee te krijgen. Om mensen een andere werkelijkheid te laten zien is een lastig proces. Mensen zijn nu eenmaal niet rationele machines ook al geloven we dat graag. En als ze het zien, durven ze er dan voor uit te komen?

Je moet mensen er in meenemen. Daarom is verleiden ook belangrijk. En prikkelen. Misschien wel door de juiste pijnlijke vraag stellen. Je ziet dat veel verandering begint als mensen het lef hebben het antwoord op een vraag schuldig te blijven.

 

Twijfel & Ongemak

En zo nu en dan slaat de twijfel genadeloos toe. Die twijfel. Het ongemak om het niet te weten, geen directe antwoorden te hebben. Oef. Waarom ziet niemand dit ook? Klopt het wel wat ik aan het doen ben, ben ik gek? En wat geeft mij de legitimiteit om hier iets van te vinden? Wat is de bedoeling? Als Maverick wil je serieus genomen worden, alleen je zoekt steeds net weer de grens van het algemeen aanvaarde op. Daarmee kom je op de grens van ongeloof. Hoe leer je rustig te blijven in ongemak, en niet snel naar oude oplossingen te grijpen? Hoe balanceer je hier?

 

Vallen en opstaan

Die twijfel is op z’n grootst als je genadeloos op je smoel gaat. Want vallen zal je, misschien vaak, misschien wat minder. Maar zonder fouten te maken kan je geen grenzen verleggen. Je hebt toch ook niet leren lopen zonder te vallen? Hoe ga je om met falen? En met schaamte? Kan je een beetje lief voor jezelf zijn? Denk maar na, je hebt ook niet leren lopen zonder te vallen. Ben je toen vaak boos op jezelf geworden?

 

Schaamte

En begrijp je ook dat de mensen die jou volgen ook door deze schaamte heen gaan. Dat ze ook hetzelfde lef moeten hebben? En hetzelfde proces van overtuiging moeten doorgaan als jij misschien wel tientallen jaren geleden al hebt doorgemaakt. Je bent misschien wel helemaal vergeten hoeveel moeite jou dat ooit heeft gekost.

 

Volhouden met een glimlach

Omdat de weg lang is zal je vaak op de proef gesteld worden. Je zal een enorm uithoudingsvermogen moeten hebben, incasseringsvermogen. Maar jezelf wel kwetsbaar durven op te stellen? Waarom? Omdat je als je kwetsbaar bent voelt/ziet/hoort wat je niet goed doet. Als je je hard opstelt hoor je dat niet meer. om te overleven heb je gezonde strategieën nodig. ruimte, natuur, sport een flinke dosis humor.

 

Nieuwe wegen

Die humor is sowieso belangrijk, omdat je meestal niet via de vaak betreden wegen loopt. Je zal mensen moeten kunnen raken en ontwapenen, op een ongevaarlijke manier.

Die vaak betreden wegen vermijdt je meestal, omdat die leiden naar het bekende. En je bent juist op zoek naar nieuwe oplossingen, je verkent nieuwe wegen. Je denkt out-of-the-box.  En als het lukt komt er een grote vierbaanssnelweg te liggen waar jij ooit als eerste een olifantenpad had gemaakt. De organisatie is mee op de nieuwe weg!

 

 

14550069Succes

En dan zijn er van die dagen dat je kan genieten van wat er allemaal om je heen gebeurt. Dat mensen om je heen plotseling jouw ideeën overnemen, dat er stappen worden gezet, dat je je doelen bereikt! Heerlijk om hier van te genieten, wat dat geeft je weer energie om verder te kunnen gaan. En het zorgt ervoor dat mensen makkelijker mee doen!

 

Opnieuw

En misschien wel het belangrijkste. Op het moment dat je succes hebt geboekt, blijf je daar niet lang bij stil staan. want wat je dan bereikt hebt, wordt de status quo. En het zit nu eenmaal in je bloed om de status quo uit te dagen. Je zal nooit helemaal bij de gevestigde orde horen, altijd op de grens van wat gaat komen en geaccepteerd is. Het is een paradox: je wil dat jouw vernieuwende ideeen serieus genomen worden. en op het moment dat ze dat zijn, kom je weer met nieuwe uitdagende onorthodoxe ideeen. Je bent nooit klaar. De reis gaat verder.

 

Aspecten van de reis

Dit zijn een aantal van de vele aspecten van de reis van een Maverick. Een reis die we graag met de School of Mavericks graag samen maken.

 

En een eerste belangrijke bouwsteen is je vermogen om voorbij het bekende te denken: een wereld van onbegrensde mogelijkheden. En daarvoor geven je in de download hieronder de eerste handvatten.

 

Klik hier: Download de 7 stappen naar een onbegrensde mindset – het begin van de reis van de Maverick

Reis niet alleen!

De School of Mavericks is er voor jou. Zodat je deze reis niet alleen hoeft te maken. Wil je laagdrempelig kennismaken met de School of Mavericks? Kom dan binnenkort naar de Meet-the-Mavericks om gelijkgestemden te ontmoeten, en deel je kennis met hen, en leer van hen.

Klik hier voor meer informatie.

Durf jouw inzichten te delen, wat zijn aspecten van de weg die jij hebt meegemaakt  en waardevol zijn om met anderen te delen? Degene met het mooiste inzicht mag gratis naar de eerstvolgende Meet-the-Mavericks

En deel dit artikel met mensen die je ermee helpt met de knoppen rechts!

 

By | 2018-01-05T21:42:30+00:00 November 3rd, 2014|Uncategorized|4 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

4 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Hans Doodkorte November 4, 2014 at 8:07 am - Reply

  Zeldzaam goed verwoord; feest van herkenbaarheid. Steeds weer die grens op zoeken en verleggen. Denken en handelen in onbegrensdheid …

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman November 4, 2014 at 8:58 am - Reply

   Hey Hans! dank! Deel hem! Wat ik er ook mooi aan vind, is dat het duidelijk is dat zowel bottom-up de drang er is, als ook top down de noodzaak gevoeld wordt. Er moet toch een manier zijn om deze twee stromingen bij elkaar te brengen!

 2. Avatar for Peter Clausman
  Blanche November 7, 2014 at 2:12 pm - Reply

  Ik heb gemerkt dat zodra je het jezelf gunt om te experimenteren en ruimte geeft aan twijfel en ongemak, de reis een spel vol plezier en verwondering is. Een prachtig avontuur! Fijn om deze reisgids te lezen Peter!

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman November 7, 2014 at 2:15 pm - Reply

   Reisgids is wel een mooi woord. ik denk dat ik hem nog veel vollediger kan maken. Welke elementen zouden er allemaal in moeten?

Leave A Comment