Download_Basics_Leanstartup_voorkant_klein

Veel gemaakte fout met Lean Startup

 

-Scroll naar beneden om de Basics van Lean Startup te downloaden: Lean Startup in 10 pagina’s-

 

Direct al voordelen van Lean Startup

Grote organisaties die de Lean Startup methode gaan gebruiken, zien meestal meteen de voordelen hiervan. Lean Startup is een methode voor productontwikkeling onder zeer onzekere omstandigheden gebaseerd op startups, toepasbaar in grote organisaties. Oftewel perfect voor disruptieve / radicale innovatie.

 

Een van de grote voordelen is dat medewerkers meer leren denken als een ondernemer en minder plannen maken vol van aannames. Ze testen namelijk die aannames zo snel mogelijk bij de klant. Ze ervaren (weer) wat het is om direct met klanten te praten over klantproblemen, en wat klanten graag anders zouden willen zien. Daarnaast krijgen ze hele directe feedback door te zien hoe klanten reageren op jouw producten.

 

Lean Startup toepassen is confronterend, en daardoor een beetje spannend, maar zeer leerzaam. Al doe je het maar voor een dag.

 

De straat op

Bij onze startupdagen, die gebaseerd zijn op de Lean Startup methode, laten we de deelnemers zo snel mogelijk de straat op gaan om hun aannames te testen op echte klanten. Het gevolg: De deelnemers hebben binnen een uur meerdere malen hun aannames over wat de klant nu echt wil moeten bijstellen. Het is echt een feest om er achter komen wat je klant nu echt wil.

 

Stel je voor wat er gebeurt als alle medewerkers dit een keer hebben meegemaakt. Hoe zouden ze dan handelen? Of sterker nog wat als alle beslissingen van het bedrijf geheel op basis zijn van de echte ‘needs’ van de klant. Wat zou er dan gebeuren?

 

Ik hoor je zeggen, dat kan niet! Maar gebeurt. Goed voorbeeld hiervan is Booking.com. Daar bestrijden ze het HIPPO syndroom (Highest Paid Person’s Opinion). Oftewel, als je boven aan de hiërarchische ladder staat, wil nog niet betekenen dat je het beste weet wat de klant wil. Dus mag je ook niet de beslissing nemen over hoe een product eruit ziet. Alle beslissingen  voor productontwikkelingen  worden namelijk gebaseerd op hoe klanten het product gebruiken.

 

Oeps vergeten: Innovation Accounting

Wat we ook zien is dat veel bedrijven die Lean Startup toepassen, alleen een bepaald deel toepassen. Het stuk dat vaak wordt overgeslagen of niet helemaal juist wordt geïmplementeerd is Innovation Accounting. En dat is nou juist het sleutelstuk van Lean Startup.

 

Innovation Accounting is een speciale manier van het meten van je innovatie. Het is de manier waardoor je kan prioriteren wat je aan je product moet verbeteren en waardoor je zo snel mogelijk kan leren hoe het ultieme product eruit ziet waar jouw doelgroep op zit te wachten. Essentieel om echt te innoveren. het is de manier om te zien of je een groeimotor hebt bereikt.

 

Dan zijn er ook veel mensen die wel een soort innovation accounting toepassen, alleen de verkeerde data gebruiken. Ze gebruiken data die prachtig in boardpresentaties te gebruiken is, die mooie groei laat zien in aantallen gebruikers, alleen die niets zegt over of een aanpassing op het product effectief is en leidt tot meer gebruikers. Vanity metrics heet dit in Lean Startup.

 

De grootse uitdaging

En een van de grootste uitdagingen is om je management te overtuigen dat als zij echt willen innoveren, dat ze dan moeten sturen op basis van Innovation Accounting en niet op dezelfde manier als ze de lopende business meten. Overtuig ze ervan dat het doel is om heel snel het juiste business model te ontdekken en niet om een product vol met aannames zo snel mogelijk op de markt te krijgen (en vervolgens vreemd staan te kijken als het niet aanslaat, of de wachttijden bij je helpdesk overlopen)

 

Bij managers die blijven meten op dezelfde manier heeft innovatie geen kans van slagen. Het product zal pas getest worden als er tonnen dan wel niet miljoenen aan gespendeerd zijn: namelijk als het helemaal uitontwikkeld is en gelanceerd wordt (of bij een test vlak voor launchdate, maar dan kunnen er niet veel fundamentele aanpassingen gedaan worden).

 

Mocht je meer over Lean Startup willen weten: download dan hier de Basics van Lean Startup. alles wat je moet weten van Lean Startup in 10 bladzijde (met mooie plaatjes).

 

Verder ben ik heel benieuwd of jullie mooie voorbeelden hebben van op welke manier er binnen jullie bedrijf innovatie gemanaged wordt. Als je een mooi voorbeeld heb, laat het weten in de comments!

 

Basics van Lean Startup

Alles wat je moet weten van Lean Startup in 10 blz.
Waar kunnen we het pdf naar toe sturen?

By | 2018-01-05T21:51:11+00:00 January 19th, 2015|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment