Hoe hard is jouw organisatie op zachte zaken?

Het spreekt voor zich om strak te zijn op de harde cijfers, maar gaat je organisatie ook serieus om met de menselijk kant?

Ruimte om stil te staan bij cultuur en menselijke ontwikkeling komt meestal pas nadat de targets zijn gehaald. Maar juist succesvolle bedrijven zetten persoonlijke ontwikkeling van hun medewerkers op 1. Met positief resultaat.

 

Succes met medewerkers op #1

everyones culture ddoBridgewater is ’s werelds best presterende hedgefonds. Laskow, Lahey en Kegan beschrijven de methode van Bridgewater in het boek An everyone’s culture: how to become a Deliberate Developmental Organization. Dit boek laat zien dat bedrijven zeer succesvol zijn en blijven als ze de ontwikkeling van medewerkers centraal zetten. Zelfs een bedrijf in een omgeving van haute finance als Bridgewater scoort met een focus op de ‘zachte’ kant. Ik schrijf ‘zachte’, omdat ze niet aardig doen en geen mensen ontzien. Ze werken op het scherpst van de snede, maar eerlijk en transparant in een onvermoeibare zoektocht naar de beste oplossing.

 

(Ik ben trouwens groot fan van dit boek en sinds ik het ontdekt heb iedereen aan om te lezen, lees verder hoe jij er ééntje kan winnen!)

 

Diagnose

Hoe kun je dit zelf toepassen zonder je organisatie meteen een cultuurverandering op te dringen? Elke vrijdag maken de medewerkers een diagnose van een probleem dat ze die week zijn tegengekomen. Ze zoeken het uit tot op de bodem om te leren en te groeien. Dat noemen ze Diagnose.

sleutel-blog
Diagnose is een proces in 5 stappen, dat een krachtige sleutel is voor continue persoonlijke evolutie. De CEO van Bridgewater, Ray Dalio, vindt dit cruciaal voor zijn medewerkers.

 

Momenteel heb ik elke maandag een sparsessie met een collega-ondernemer en ik deed iets soortgelijks toen ik nog bij Rabobank werkte. Sinds ik de 5 stappen van de Diagnose ken, heb ik onze sessies aangepast. We proberen ons steeds strakker aan het Diagnoseplan te houden. Ook hebben we geleerd dat we de stappen ieder apart moeten doorlopen.

 

1.    Doelen stellen

Begin met doelen stellen op basis van je waarden. Je kunt zo ongeveer alles realiseren wat je wil, maar je kunt niet alle dingen die je wil allemaal realiseren. Om je doelen te bereiken moet je prioriteren. Dat is een pijnlijk proces, omdat je ook goede alternatieven moet afschieten. Je kan niet vandaag én rustig goed nadenken over het proposal, én die lijst van 20 klanten bellen én vandaag ook nog naar de meeting met productmanagement, en dan ook nog op tijd zijn om de kinderen van de crèche te halen. Als je alles doet lukt alles maar half.

2.    Identificeren van problemen en ze niet tolereren

De meeste problemen zijn potentiële verbeteringen die naar je roepen: “Los me op!”

Hoe pijnlijker het probleem, hoe harder het naar je roept. Problemen écht oplossen is het mooiste wat er is. Daar zijn twee dingen voor nodig. Je moet het probleem eerst zien, en daarna het niet tolereren. De maverick weet dat je door de pijn heen moet om daarna in een betere situatie te belanden. Voor je begint aan de oplossing, heb je echter nog een aantal stappen te gaan.

3.    Het probleem diagnosticeren

Je moet kalm en rationeel blijven om het onkruid met wortel en tak uit te roeien. Je moet echt de dieperliggende redenen achter het probleem ontdekken. Meer dan wat dan ook is je succes afhankelijk van je bereidheid om objectief naar jezelf en anderen te kijken. Om problemen in organisaties goed te kunnen diagnosticeren, moet je logisch nadenken, het vermogen hebben om verschillende oplossingen te zien en de bereidheid om gevoelige snaren te raken. Ten slotte moet je de barrières overwinnen. Het komt vaak voor dat juist een ego zo’n barrière vormt.

4.    Het plan ontwerpen

Het plan is een storyboard waarmee je visualiseert wie wanneer wat doet om het doel te bereiken. Het gaat erom dat je jouw gedrag zo aanpast dat de problemen niet of minder vaak terugkomen. Je zou anders kunnen kijken naar het probleem. Het probleem is het resultaat van gedrag. En dat kan je zien als een product dat uit een machine rolt. Bepaal hoe je de machine aanpast, zodat er andere producten uitrollen. Pas het gedrag aan om andere resultaten te krijgen. Het is belangrijk dat je eerst je plan afmaakt, voordat je in het wilde weg gaat beginnen.

5.    De taken uitvoeren

Met planning alleen kom je er niet. Misschien herken je de stapels plannen die allemaal in diepe lades verdwijnen? Je moet dóórgaan. Als je door je dagelijkse taken niet aan je plan toekomt, dan is dát een probleem. Begin daar dan mee.

 

In dit vijfstappenplan is diagnosticeren de sleutel om de bron van je beperkingen te ontdekken.

In veel andere organisaties beginnen mensen meteen met oplossen als ze een probleem zien. Bridgewater pakt het anders aan: meedogenloze focus op de dieper liggende oorzaken van gedrag in plaats van het gedrag zelf.

 

 

Hoe kun je dit zelf toepassen?

Zoek een buddy die je vertrouwt, iemand met dezelfde drive als jij. Maak afspraken voor een wekelijkse sparsessie. Loop samen de vijf stappen van Diagnose door. Neem er maximaal één uur de tijd voor. Dat lijkt misschien veel, maar in dit uur spaar je heel veel tijd uit, die je anders met je problemen vult.

 

 

Wil je het boek over Diagnose van Bridgewater winnen?

everyones culture ddoLaat dan in de comments achter welk probleem jij als eerste aanpakt. Ik kies het antwoord met het meeste lef en stuur de inzender het boek ‘An everyone’s culture’ op.

 

By | 2018-01-05T22:02:31+00:00 August 29th, 2016|Uncategorized|3 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

3 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Nicole August 30, 2016 at 8:16 am - Reply

  Voor vandaag een sessie voorbereid met gehele management team om voor 31-12 het schip op koers te hebben. Er zal nu echt wat moeten gebeuren. Als HR heb ik dit op hoofdlijnen uitgewerkt ipv de directie, die gaan meteen in de overlevingmodus opereren ipv hun leiderschapsmodus. In mijn aanpak zet ik de medewerkers centraal en de directie als toezichthouders en coaches. We halen op dit moment niet het uiterste uit onze medewerkers, als we hen meer in hun kracht inzetten, meer verantwoording geven en meer zelfstandig laten opereren, dan zullen er ook posititieve resultaten moeten volgen. Dit is wat het bedrijfsleven van de olympische sporters kan leren. Nu doen!

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman August 31, 2016 at 11:12 am - Reply

   Hey Nicole, Thanks voor je comment! Herkenbaar… Spelen om niet te verliezen in plaats van spelen om te winnen…

 2. Avatar for Peter Clausman
  Jefta September 12, 2016 at 8:05 pm - Reply

  Ha Peter,

  Deze stappen zijn heel duidelijk herkenbaar uit onze wekelijkse sparsessie. Altijd fijn om dat ook gevalideerd te zien uit andere hoek (in dit geval het boek).
  De toevoeging die ik heb is om in dat wekelijkse uur sparren een structuur te gebruiken. Ik denk dat structuur sowieso je altijd meer tijdwinst en kwaliteit op levert.

  Enfin, op naar de volgende sessie!

Leave A Comment