fbpx

Bouw je eigen Support Systeem

Heb je een vernieuwend idee? Bouw aan je eigen support systeem om het vol te houden en impact te vergroten.

 

Begin zelf, maar niet alleen

Jij kan als eenling het verschil maken binnen jouw organisatie. Denk niet dat een kleine groep van mensen niet een grote verandering kan brengen.

Margaret-Mead-Quote

 

Verandering begint namelijk altijd bij één of een paar mensen die de eerste stap durven te zetten.

Alleen dat jij begint, wil nog niet zeggen dat je het alleen hoeft te doen. Het verschil maken binnen jouw organisatie doe je uiteindelijk nooit alleen. Je zal veel steun nodig hebben om een verandering te brengen en invloed te hebben op de koers van de organisatie.

Als je goed kijkt naar hoe change agents te werk gaan, dan zie je dat ze, bewust of onbewust, een groot ondersteunend netwerk bouwen en ondersteunende gewoontes er op na houden. Ze zorgen voor een support system. Ze werken niet zo maar in hun eentje aan hun project.

Dit geldt zowel voor projecten waar ze een mandaat voor hebben, als ook voor projecten die ze op hun eigen houtje starten.

Zo zorgen ze ervoor dat ze het vol kunnen houden, dat ze draagvlak krijgen, dat ze grotere impact hebben en dat ze bij tegenslag de kracht hebben om weer op te krabbelen.

Dus als jij verandering wil brengen: Zorg ook dat je het niet alleen hoeft te doen, bouw je eigen support systeem.

 

Steun bij ontdekken

Je begint nooit met een kant-en-klaar idee. Het idee zal moeten borrelen, lucht krijgen, rijpen en langzaam vorm krijgen. Eerst bij jezelf. Je zal het beter moeten begrijpen waar je het nu eigenlijk precies over hebt voordat je het kan delen. Je hebt deze helderheid nodig om het later over het voetlicht te krijgen. Zeker als het nieuw is voor de organisatie, en waarschijnlijk ook nieuw voor jou zelf.

 

Wat heb je nodig?

Je hebt een redelijke waslijst van mensen en zaken nodig, zoals: Gelijkgestemden, experts, mensen die het al doen, ‘places of discovery’, taal, uitleg hoe het in elkaar zit, verschillende invalshoeken, mogelijkheid tot testen, contact met eindgebruikers, contact met mensen die ‘het’ probleem ook onderkennen en gelijkgestemden.

 

Hoe kan je dit vinden?

Begin met helder krijgen wat je wil weten en wie je wellicht zou kunnen helpen.

Stel een korte lijst met krachtige vragen op voor jezelf. Wat wil je ontdekken? Hoeveel mensen wil je spreken? Wie is jouw super goeroe op het gebied?

 

Koffie drinken

koffieVeel koffie drinken met mensen, intern en extern. Plan tijd in je eigen agenda om dit  standaard te doen. Lunches zijn een goed moment om mensen te spreken.

Vraag aan iedereen met wie je koffie drinkt of zij nog mensen kunnen aanbevelen; met wie je nog zou moeten koffie drinken.

Stel jezelf een doel voor hoeveel mensen je zal spreken per maand over jouw onderwerp. Hou bij wat ze je meegeven. Hou een ontdekkingsboek of -blog bij. Simpel een blog beginnen kan op wordpress.com. Hou alle namen en standpunten bij. Vraag nummers en email adressen. Bouw een bestand op.

 

Vind je ‘tribe’

Ga naar bijeenkomsten van communities of practice. Er zijn al veel plekken waar ze jouw idee aan het uitvoeren zijn. En die plekken laten meestal graag zien wat ze aan het doen zijn.

Loop mee, interview mensen. Neem gewoon de telefoon, zoek op internet de nummers en vraag of je kan komen kijken. Zo ben ik bijvoorbeeld zelf naar Silicon Valley gegaan, op eigen initiatief. En daar heb ik heel veel ontdekt. Je komt echt in een andere cultuur, wat veel sterker is dan een artikeltje lezen. Neem zo veel mogelijk op met video, en bereid goede vragen voor.

tribe jimmy nelson before they go

Foto door Jimmy Nelson uit zijn werk ‘Before they pass away’

Zorg dat je in gesprekken altijd jouw vragen stelt, altijd vraagt of zij nog iemand anders kennen die je echt zou moeten spreken. Vraag waar zij hun verhalen vandaan halen. Voor het ontdekken van meetings: Meetup of Eventbrite  Interview die mensen en neem het op!

Zoek je eigen Linkedin eens af. Zoek op bepaalde termen die met jouw onderwerp te maken hebben met de zoekfunctie, of loop gewoon alle contacten na (ook als je er 3.000 hebt). Wie zou je verder kunnen helpen? zoek naar groepen op Linkedin die over eenzelfde onderwerp gaan.

Jouw tribe is een groep gelijkgestemden bij wie jij je authentieke zelf kan zijn en helemaal kan verdiepen in jouw onderwerp. Het is de plek waar jouw misschien wel buitensporige gedachtes normaal zijn.

 

Lezen!

Lees blogs (zoals het School of Mavericks blog! – lekker bezig!), boeken, artikelen etc. en ook hier geldt hetzelfde: hou een blog bij. Door het zelf uit te leggen, leer je het zelf beter te begrijpen en word je sneller expert.

Markeer de blogs (met bijvoorbeeld Pocket) en lees ze standaard elke week.

Om de meest gedeelde artikelen over jouw onderwerp te zoeken kan je google gebruiken, maar een belangrijke tool is buzzsumo.com. Hier kan je niet alleen de meest trending articles op jouw gebied ontdekken, maar je kan ook zien wie actieve delers zijn.

Nog een tip: neem contact op met de schrijvers en actieve delers van die artikelen en ga ze interviewen. Vraag aan hen wie de namen zijn die je moet spreken.

 

Interne groep

Vorm een groep(je) in jouw organisatie die zich met hetzelfde onderwerp bezig wil houden. Dit kan al zodra je een aantal mensen hebt. Hou meetings, start een nieuwsbrief waarin je ontdekkingen en de nieuwste artikelen deelt.

Zorg voor een gezamenlijke database op Google Docs, Evernote of Dropbox. Kom één keer per maand bijeen tijdens lunch of net na werk. Stel doelen waar je naar toe wilt werken, bijvoorbeeld een presentatie aan een bepaald persoon.

Je hoeft in deze groep niet de alwetend leider te zijn, je kan heel goed de ontdekkingstocht faciliteren en het gezamenlijk ‘nog niet weten’.

Laat anderen in de groep presenteren. Doe vooral niet alles alleen. Denk met z’n allen na over de vraag waarom jullie dit doen.

Zorg dat jij niet alleen de trekker bent, door hen de noodzaak te laten voelen en verantwoordelijkheid te laten nemen. Veel vragen stellen werkt goed hiervoor. Je hoeft het allemaal niet van te voren zelf te weten.

Deze groep kan het begin zijn van een interne beweging. Dus koester hem.

 

Sprekers van buiten

Vraag sprekers van buiten, om extra input en inspiratie te geven. Zoek naar filmpjes op internet van deze sprekers, als je niet het geld hebt om ze live te spreken, schrijf ze een email, vraag of je een keer koffie kan drinken. Brutalen hebben de halve wereld!

 

Mentor

Kijk of je een persoon tegenkomt die een mentorsrol kan vervullen. Hoe hoger in de boom, des te minder tijd, des te beter je moet voorbereid zijn.

Goed mentorschap is veelal onbegrepen. Met name hoe het ontstaat. Het werkt niet goed om gericht te zoeken naar een mentor. Mentoren vind  je meestal ‘toevallig’ in het veld, terwijl je bezig bent. Er is sprake van serendipiteit. Je komt elkaar tegen. Je moet namelijk een klik hebben, niet te ver verwijderd zijn in belevingswereld en eenzelfde doel voor ogen. Dus wanneer jij in jouw veld op zoek gaat, dan kom je vanzelf een geschikte mentor tegen. Staar je niet per sé blind op de top, vind er een die jou ook echt verder kan helpen in jouw situatie. En ook de tijd heeft.

Ik heb zelf vele mentoren gehad en blijf ze hebben. Het houdt me scherp, het laat me zien dat ik kan blijven groeien.

 

Spar-buddy

kids climbing a fenceAls je geen mentor hebt, dan is een spar-buddy een goede mogelijkheid. Kijk of je één gelijkgestemde vindt. Maak met haar/hem de afspraak om eens in de week /twee weken een halfuurtje bijeen te zitten en even de vorderingen en doelen kan delen voor je ontdekkingen/project. En probeer de discipline te houden om juist ook in moeilijke en drukke tijden dit moment in ere te houden.

Ook als je al wel een mentor hebt, dan is een spar buddy erg aan te raden.

 

Nu in actie!

Dit is een overvloed aan tips. Kies ééntje die werkt. Eéntje die je gaat gebruiken. Laat onder in het comment veld weten welke het beste is en welk je wil gaan gebruiken! En als je nog aanvullende tips hebt – deel ze ook hieronder!

En deel dit blog met mensen met wie je wil samenwerken!

 

By | 2018-01-05T22:04:15+00:00 June 14th, 2015|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment