Eigenwijs of effectief?
Doe niet zo eigenwijs!
Richard liep het kantoor van zijn manager uit. Pittig gesprek.
Hij brengt niet hoe hij het dan kon aanpakken, en was bang dat hij weer richting burn-out zou gaan.
Zijn manager had hem gezegd dat Richard alleen maar de boel frustreerde, en dat hij daar aan moest werken. Het was duidelijke taal. Misschien had zijn manager het niet letterlijk gezegd, maar de boodschap was duidelijk: “doe niet zo eigenwijs”.
Deed Richard het fout? Het was niet zo dat Richard niet zijn best deed. Hij werkte keihard, hij had echt hart voor de zaak. Sterker nog hij deed veel meer dan de gemiddelde collega. Daar zat het hem ook in, hij kon het niet laten om zich met veel zaken te bemoeien, omdat hij overal zag dat het beter kon.
Alleen het lukte hem maar niet om anderen daarin mee te laten gaan. Hij vond juist dat het management niet durfde door te zetten. Zij hadden hem juist aangenomen als frisse wind.
“Laat je niet gek maken! Laat gewoon horen wat je van zaken vindt!”: Dat hadden ze gezegd toen ze hem aannamen.
Fijn – een frisse wind. Nu vonden ze hem vervelend eigenwijs en een drammer – die te weinig gedaan kreeg.
Dit had Richard wel eerder al meegemaakt. Normaal gesproken bleef Richard niet langer dan 3 jaar op 1 plek, want dan zat hij alweer tegen een burn-out aan. Deze keer wilde hij het wel op een andere manier aanpakken, en niet blijven zitten in dit herhalende patroon.
Gevoel van verantwoordelijkheid, en verder kijken dan de rest
Ik zie mensen zoals Richard wel vaker aankloppen bij de School of Mavericks. En dat is ook niet gek. De school of Mavericks is er juist voor mensen die net iets verder kijken. Die wel hun kop boven het maaiveld durven uit te steken, en de boel een stuk mooier willen maken. Ze voelen zich verantwoordelijk, en hebben ook meestal iets bijzonders te brengen.
Er zitten mensen tussen die heel duidelijk weten wat ze willen, maar ook mensen die hun weg en twinkeling zijn kwijtgeraakt.
Er zitten echte praktische doeners tussen en ook hoogbegaafde mensen – die laatste stuiten wel vaker op onbegrip.
Het is alleen geen eenvoudige rol wanneer je je verantwoordelijker voelt dan de rest, net een stuk verder kijkt dan de rest, of een visie hebt dat het anders kan, terwijl iedereen zijn kop omlaag doet.
Het betekent dat je iets te brengen hebt van waarde.
Alleen hoe doe je dat zonder dat je jezelf in de weg zit? hoe zorg je dat die waarde ook omarmt wordt? Hoe kom je van onbegrepen in een organisatie naar mensen meekrijgen met mooie initiatieven?
Effectief of eigenwijs: of een andere keuze?
Het lijkt net of je een keuze moet maken tussen eigenwijs en effectief. Ben je te eigenwijs dan ben je niet effectief, ben je effectief, dan kan je niet te eigenwijs zijn.
Als je er goed naar kijkt heb je hier een paar keuzes in.
- Vastbijten en niet loslaten – wat de signalen om je heen je ook vertellen. Wat ik vaak tegenkom is dat mensen die deze weg kiezen vastlopen en soms ook in burn-out raken.
- Het bijltje erbij neergooien om de zoveel jaar. ‘Ze begrijpen me/het toch niet’. Schouders ophalen en met ‘frisse moed’ een nieuwe opdracht aangaan. Hier zie ik vaak dat mensen toch met een stuk minder zelfvertrouwen aan een nieuwe baan of opdracht beginnen. Ze hopen dat het aan de setting lag, maar komen erachter dat er toch een deel ook bij hen ligt.
- Een beetje dimmen en normaal doen. Je inhouden, en dan maar minder zeggen wat je denkt. Ik zie helaas mensen die dit kiezen langzaam hun motivatie verliezen en zelf soms ook cynisch worden.
Ik wil je met de School of Mavericks juist graag een vierde weg laten zien
4) Leiderschap nemen. In balans zijn en rustig mensen met je mee kunnen krijgen. Heldere visie hebben waar je krachtig voor staat. Helderheid over wat je komt brengen. Hierdoor hoef je niet in de duw- en trekstand, en kan je dit doen zonder leeg te lopen. Je neemt leiderschap zodat je juist toonaangevend wordt – omdat wat jij brengt onderdeel van het nieuwe normaal wordt. Dit kan voor mensen die in een leidinggevende rol zitten, of ‘normale’ professionals zijn zonder lijnverantwoordelijkheid.
Leiderschap nemen over jouw potentie
Deze laatste keuze begint bij een onderzoek wat mensen vasthoudt in de status quo, maar ook hoe jij zelf bijdraagt aan het instant houden van de status quo.
Dit is wel een proces. Want het leiderschap wat hiervoor nodig is zit niet in trucjes van communicatie, het zit in een shift in hoe jij in je werk staat.
Het proces begint bij het ontdekken van patronen waardoor jij in reactie schiet in plaats van boven de materie staat. Wanneer jij ontdekt wat jouw vasthoudt (zogenaamde machtlijnen) dan kan je stap voor stap je losmaken van deze machtlijnen – ze krijgen dan minder grip op je.
Dit betekent dat jij weer meer zelf achter jouw stuur staat. Vanuit daar kan je helder zicht krijgt op wat jouw authentieke drive is. Deze drive is een belangrijke houvast voor je, zeker wanneer de wereld jouw plannen in twijfel trekt. Het geeft je zelfvertrouwen, rust en richting.
Vanuit deze authentiek drive kan je op een rustige en krachtige manier toonaangevend worden, doordat je tegelijkertijd gegrond bent, een richting hebt en ook verbonden bent met de mensen met wie je het doet.
Dan neem je het leiderschap wat recht doet aan jouw potentie. Daar help je jezelf en je organisatie echt mee, en het kan echt heel bevrijdend zijn om hier stappen in te maken.
Kijk maar wat Ulla hierover schreef:
Neem actie
Wil jij ook impact maken, omdat jij ziet dat het anders kan. Wil jij recht doen aan jouw authentieke drive? Zorg dat jouw ogen twinkelen en die van je collega’s ook.
Plan dan een afspraak in en laten we aan de slag gaan!
Hier kan je een afspraak inplannen voor een kennismakingsgesprek.
Binnenkort start een budget programma waar nog een paar plaatsen zijn.
Het volledige programma start binnenkort weer. Kijk hier voor de opties.
Doe wat met je potentie. Neem er leiderschap over!
Wees effectief en authentiek tegelijkertijd.
Leave A Comment