fbpx

Enge dingen doen

Vandaag eens iets anders. Lees mee met de ervaringen van een deelnemer van de Maverick Leadership Fundamentals.

“De beste manier om anderen in beweging te krijgen is zelf het goede voorbeeld geven. Dit was voor mij echt een eye-opener toen ik deelnam aan een kennismakingstraining van de School of Mavericks. Met wat ik daar geleerd heb, geef ik anderen toestemming om dichter bij zichzelf te blijven.

Mijn persoonlijke missie is dat mensen hun eigen potentie ontdekken en daarmee aan de slag durven te gaan. Dat zij voor zichzelf durven toe te geven dat ze het geweldig vinden en er energie van krijgen. Zelfs als het niet in lijn is met hun eigen functie. Want daarvoor moet je uit je comfortzone komen.”

Petra, 55 jaar, heeft bijna dertig jaar allerlei rollen vervuld bij een groot corporate bedrijf in zakelijke dienstverlening, met zeer loyale medewerkers.

Toestemming om aan jezelf te werken

“Persoonlijke ontwikkeling heeft altijd al mijn aandacht gehad. Nu heb ik de kans om in een formele rol people management op te pakken voor het bedrijf dat ik een warm hart toedraag. Het bedrijf wat midden in een transitie zit van een hiërarchische cultuur naar agile werken.

Omdat van oudsher de focus vooral op inhoud lag, voelde het bijna als spijbelen om aan je eigen ontwikkeling te werken;

‘Hoe gaat het met je?’

‘Goed.’

‘Fijn, en met het project?’

Mensen zijn ons potentieel, dus de tijd die je aan jezelf werkt, investeer je in het bedrijf.

Nu nemen we meer de tijd: ‘Hoe zit je in je vel, wat heb je geleerd en waar wil je meer van?’

Een grote cultuurverandering realiseren is heel lastig. Nu ik heb ervaren dat ik anderen kan beïnvloeden door zelf het voorbeeld te geven, kan ik zelf die verandering in gang zetten. Door die verandering van aanpak durven ook mijn collega’s zichzelf toestemming te geven om te investeren in persoonlijke ontwikkeling.

Enge dingen doen

Leiderschap is ongemak dragen, zegt Peter. Als leider van de groep moet je ongemakkelijke besluiten nemen. In een organisatie kunnen tien mensen constateren dat het niet werkt, maar de echte leider staat op en zorgt dat het geregeld wordt.

Dat geldt ook voor persoonlijk leiderschap. Als ik constateer dat ik niet ben waar ik wil zijn, moet ik uit mijn comfortzone komen. Dingen doen die eng zijn en waar ik nog niet goed in ben.

Van braaf naar brave

Ik ben er van bewust dat ik meer kan dan ik denk. De oefening in de kennismakingstraining maakte dat nog veel groter. Ik sta ervoor om het maximale binnen de kaders te realiseren, maar na de training durf ik dat meer los te laten.

Peter noemt dat ‘van braaf naar brave‘. Hij gaf het voorbeeld van Columbus, die leefde in een tijd waarin de aarde plat was; dat kon je niet ter discussie stellen. Maar hij stelde de vraag: ‘Wat als het niet waar is?’

Die vraag stel ik mezelf nu heel bewust en daardoor kan ik toch anders tegen dingen aankijken. Het maakt mij bewust onbekwaam.

Het moment voor de sprong is enger dan de sprong zelf

Af en toe zet ik mijn gedachten op papier. Ik probeer mensen na te laten denken over hoe ze tegen hun eigen belemmering aankijken op het gebied van zelfreflectie en ontwikkeling. Dit versterkt door voorbeelden van mezelf te gebruiken.

Door de training ben ik dat op ons intranet gaan publiceren, wat overigens goed werd ontvangen. Dat vond ik doodeng, want daarmee gaf ik mezelf bloot. Ik moest stelling nemen.

Peter vroeg: ‘Kun je het nog breder verspreiden?’

Ik ben daardoor wel echt een drempel over gegaan. Ik heb nu zelfs een blog die ik ook deel op social media. Dat voelde heel stoer, maar nu ik het eenmaal heb gedaan valt het eigenlijk wel mee. Het moment voor de sprong is enger dan de sprong zelf.

Leuker samenwerken door de verschillen

Als people managers stemmen we met elkaar af hoe we werken; dit doen we zorgvuldig want we werken met mensen. Die uniformiteit vond ik heel lastig, we zijn toch verschillende personen.

Het kostte mij veel energie en moeite. Nu durf ik meer mezelf te zijn en krijg ik steeds meer helder dat we allemaal wat anders meebrengen, al doen we in de basis het zelfde.

Ik heb ontdekt dat mijn persoonlijke ontwikkeling bijdraagt, waardoor alles krachtiger wordt. In de samenwerking met anderen is het accent verschoven en vragen zij mij nu: ‘Jij bent goed in schrijven, wil je me helpen?’

Daar wordt de samenwerking een stuk leuker van.

De sprong wagen

In een groot bedrijf hoor je mensen niet snel zeggen dat ze ergens onzeker over zijn. Doordat ik dat nu aankaart, raken mensen geprikkeld om in beweging te komen. Ik zie collega’s dingen doen die ik niet achter hen gezocht had, mensen die de sprong wagen om meer vervulling voor zichzelf te vinden.

Een introverte collega waagt bijvoorbeeld de stap om een presentatie te geven, vanuit de overtuiging dat wat hij weet over de inhoud, van belang is voor anderen.

Hij heeft ontdekt dat het oké is als mensen zien dat je iets spannend vindt en dat je dat ook gewoon mag benoemen.

Doordat hij vanuit zijn kwetsbaarheid durft te doen waar hij voor staat, kan hij meer verbinding maken met de mensen om hem heen. Dat vind ik supermooi.”

Ook jij kan je veranderkracht vergoten en leren hoe je het beste uit jezelf en je organisatie kan halen met de Maverick Leadership Fundementals.

By | 2019-02-19T06:28:43+00:00 February 19th, 2019|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment