Gastblog van Frido Kraanen

Frido-Kraanen_480x480Tijdens de Meet-the-mavericks op 26 september deelde Frido Kraanen, Directeur  zijn tips over wat een effectieve Maverick maakt. En zijn tips zijn een destillaat van een leven lang Maverick zijn. Zoals hij van huis uit meekreeg (hij komt uit Rotterdam): “Wees geen lafaard, zeg wat je vindt, je bent niet op werk om vrienden te maken.” En toch zijn het juist tips die getekend zijn door subtiliteit en verbinding, en zeker niet roekeloos krachtig optreden. Lees hieronder zijn bijdrage. Veel leesplezier! – Peter

Effectiviteit van een Maverick

De effectiviteit van de Maverick moet je niet afmeten naar de mate van creativiteit of van de afstand die hij/zij neemt van de Heersende Dominante Opvatting. De effectiviteit heeft vooral te maken in hoeverre de Maverick impact heeft en dus daadwerkelijke veranderingen kan helpen realiseren.
In de natuurkunde heet het Macht = Kracht x Arm; voor de Maverick te vertalen naar Impact = Idee x Draagvlak.

De volgende drie tips komen voort uit mijn eigen ontwikkeling. Het is dus geen limitatieve lijst van succesnummers en dat ze bij simpele toepassing eenieder omvormen tot een rasechte Maverick. Het zijn mijn ‘ontdekkingen’ onderweg die mijn aanpak, toon, vaardigheden verbeterden en derhalve mijn effectiviteit vergroot hebben. De rode draad in deze drie is de verbinding met de rest van de organisatie.

De verleider

1. Van Overtuiger naar Verleider. Een potentiële valkuil van de Maverick is de rotsvaste overtuiging van het eigen gelijk, dat vooral gevormd is in de eigen hoofd/hart/buik. Het is belangrijk een stap in de belevingswereld van je collega’s te zetten om draagvlak te vergroten. Zet je niet buiten de groep, maar ga juist de dialoog aan. Ook met de verstokte conservatieven, als is de natuurlijke reflex hen te mijden (omdat ze energieslurpers zijn). Spreek de taal van de groep en gun ook succes aan anderen. Jouw satisfactie ligt immers vooral in het veranderen en niet in primair in het applaus.

 

De bedoeling

2. Speel het altijd over de band van De Bedoeling/het doel. Over het algemeen is er veel minder discussie over de raison d’etre van een organisatie dan over de middelen/instrumenten. Als je je Maverickness koppelt aan de missie/visie van de onderneming in plaats van de strategie/business, is er meer ‘common ground’. Hiermee is de kans dat je je ‘buiten de werkelijkheid’ plaatst (een bestrijder bent van de Heersende Dominante Opvatting) beduidend kleiner. Vind je legitimatie vooral buiten de onderneming -bij je stakeholders- want jouw satisfactie ligt immers vooral in waarde te creëren voor hen en niet primair in waardecreatie van de onderneming zelf.

 

Choose your battles, pick your fights

3. Blijf onverwacht, maar logisch en consistent. Mavericks moeten vooral aanzetten tot denken en daarmee is sleetsheid de grote vijand van de Maverick. “Choose your battles and pick your fights” oftewel doseren van waar en in welke mate je ‘een ander geluid’ laat horen. Bv schrijf eens een essay, in de meeste organisaties geen reguliere communicatievorm. Grote impact vanuit mijn perspectief: lunchlezingen met stakeholders organiseren (anderen vertellen), platform creëren met gelijkgestemden dwars door de organisatie (coalitie of the willing), beelden van focusgroepen met klanten verspreiden (vreemde ogen dwingen), beeldmerken claimen en intranet-hacking (be everywhere…). Jouw satisfactie ligt immers in de duurzame verandering en niet primair in het laaghangende fruit.

 

Moedig voorwaarts!

En… heb geduld en uithoudingsvermogen. Van de Heersende Dominante Opvatting naar de belevingswereld van de Maverick is vaak een lange reis en vergt van de organisatie mentale souplesse. Vanuit mijn ervaring is de Maverick vooral iemand die in de (nabije) toekomst leeft en dat betekent dat het tijd kost totdat elementen van die toekomst nu zijn geworden. Het goede nieuws is dus ‘ook al voelt het soms eenzaam, jouw moment komt vaker wel dan niet’. Moedig voorwaarts!

Wil je ook een keer bij een Meet-the-Mavericks zijn, klik dan voor meer info hier.

Vind je het interessant artikel, deel het met de knoppen links op het scherm.

En wat zijn jouw tips voor effectief Maverickschap? wat zijn volgens jou de scharnierpunten? Laat het weten in de comments hieronder.

 

By | 2018-01-05T22:14:00+00:00 October 6th, 2014|Gastblog|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment