Waarom positionering essentieel is voor een Maverick

 

De magie van positionering

keep-calm-and-go-with-the-flow-39Af en toe geloof ik in magie. En nu is zo’n moment. Wie herkent de situatie dat je keihard bezig bent om een doel te bereiken en met elke stap die je zet het lijkt of je alleen maar verder van je doel verwijderd raakt. Dat je langzaam maar zeker weggesleurd wordt, steeds verder weg van je doel.

 

Zo frustrerend!

 

En soms heb je geluk, dan zit je precies in de omgekeerde situatie. Alles wat je doet werkt, het maakt niet uit, maar je komt gewoon dichter bij je doel, alsof je doel een grote magneet is. Zelf al zou je tegenspartelen, het doet er niet toe: je wordt naar het doel toegezogen. alles lukt… je zit in een flow.

 

En dit is een magisch gevoel.

 

Door mijn werk met Mavericks, intrapreneurs en change agents heb ik iets prachtigs ontdekt. Iets wat nog magischer is: je kan deze flow ’hacken’. Je kan er bewust voor zorgen dat hij ontstaat! En het is nog redelijk simpel ook: door positionering!


(spoiler:  lees aan het einde van dit blog hoe je gratis coaching kan winnen)

Wat is een positionering?

Een positionering is een soort persoonlijke missie: het is een korte statement die duidelijk weergeeft waar jij voor staat. Je laat de wereld daarmee weten welk doel jij voor ogen hebt en wat jij komt brengen. Waar men jou op aan kan spreken, waar je in gelooft en waar je voor gaat.

Het luistert ook nauw hoe je dit opschrijft en hoe je hem gebruikt. De meest krachtige vorm is dat je laat weten wie jij helpt, waarom jij hen helpt (dus waar je in gelooft) en wat jij daarin te bieden hebt. Het is nog sterker als je een korte schets geeft van de toekomst waar je naartoe werkt.

Hoe werkt een positionering?

foot position Acumen AthleticsDoor het neerzetten van een positionering zet je een knop om van een groot  systeem, en dit heeft veel effect: op jezelf, op hoe je in het leven en binnen de organisatie staat, op hoe jouw omgeving op jou reageert, hoe men jou ziet, en daardoor op wat er vanaf dat moment allemaal op je pad komt. Hieronder zijn een paar van de zaken die door een goede positionering teweeg gebracht worden:

 

Oefening baart kunst

Een positionering schrijven is een goede oefening voor jezelf om helder te verwoorden wat je nu eigenlijk echt komt brengen. Je richt je op wat de organisatie aan jou heeft. Hierdoor kan je steeds duidelijker verwoorden wat je te brengen hebt, en waar jij nu echt je schouders onder wil zetten. Welk verschil wil je maken?

 

De eerste positionering die je schrijft is misschien niet meteen raak, maar het zet al veel in beweging. Wanneer je ermee in de weer gaat, zal je opeens meer artikelen over het onderwerp tegenkomen, en meer over jouw doel leren. Hoe meer je erover leert, hoe scherper je het kan verwoorden.

Doorzettingsvermogen

In jouw positionering staat wat jij komt brengen, wat jij komt doen. Dit is gebaseerd op hetgeen waar je warm voor loopt, op jouw passie. Een goede positionering is een vertaling van jouw passie naar een stelling wat je komt brengen in jouw organisatie.

Als het goed is krijg je energie elke keer dat je herinnert wordt aan jouw eigen positionering. Het is waar jij voor staat.

Deze energie is cruciaal om in moeilijke tijden te kunnen blijven staan of weer op te krabbelen. Het geeft je doorzettingsvermogen. Omdat jij weet dat het doet voor een groter doel.

 

Wees meer dan je baan

De eerste van de tien “intrapreneurship” geboden is: “come to work every day, willing to be fired.” Pfoe. Die zit.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel te makkelijk gezegd misschien wel. Waarschijnlijk is deze regel ook ooit ontdekt door iemand die toch niets meer te verliezen had en toen ondervond dat dat heel positief werkte.

 

Maar hoe kan je net doen alsof je niets te verliezen heb, wanneer je afhankelijk bent van je inkomen, je een hypotheek hebt en er weer de zoveelste ontslagronde dreigt? Er zit een sterke overtuiging in jezelf dat het een ramp is als je je baan verliest… Hoe ‘laat je los’?

 

Het is veel makkelijker om iets los te laten (namelijk het geloof dat je niet je baan moet verliezen), als je iets anders ‘vastpakt’ (een andere overtuiging, die steun geeft).

 

Door een sterke positionering neer te zetten heb je geen baan meer, maar een missie. En van die missie kan je niet eenvoudig ontslagen worden. Die missie kan je in meerdere banen uitvoeren. Doordat je een missie hebt, wordt je baan minder relevant, en het werk wat je doet meer relevant.

 

Mocht het ergste toch gebeuren

Mocht het nou niet goed aflopen, dan is er wel een geruststellende gedachte. Omdat je je goed hebt gepositioneerd en je duidelijk ergens voor staat, heb je een streepje voor bij sollicitaties. Je hebt een duidelijk verhaal waar je voor staat. Wat je komt brengen?

Als je ook je positionering duidelijk geprofileerd hebt, sta je in jouw wereld waarschijnlijk beter bekend dan anderen. Zeker als je blogs of vlogs bijhoudt, of op andere manier actief bent op sociale media. Kansen zijn dat je in de ogen van je nieuwe baas niet alleen een goede werknemer bent, maar ook een positieve ambassadeur.

 

Maak je werk makkelijk door aanstekelijke marketing

Word je enthousiast als je een goede sprekers ziet? Wordt je dan bewogen als iemand over zijn droom vertelt? als je ziet dat hij er passie voor heeft en echt ergens in gelooft? Mensen zullen dat ook hebben als jij jouw verhaal verteld. een goede positionering werkt aanstekelijk.

 

Een goede positionering werkt als interne marketing voor je plannen. Zeker als hij helder geformuleerd is en aansluit bij de uitdagingen van jouw organisatie. Want er zijn altijd mensen die hetzelfde denken en het behoefte hebben aan een goede formulering, aan de woorden waarvan zij zeggen: “Ja, dat bedoel ik!”

 

Als je telkens wanneer je jezelf profileert, dus elke keer als je een presentatie geeft, een stuk schrijft, bij de koffie staat, je positionering herhaalt, zal je steviger komen te staan. In het begin geeft het jou houvast, en is het nodig om hem te herhalen. Weinigen kennen hem.

 

Grote kans is dat je dit niet eeuwig hoeft te doen. Je zal zien dat jouw geluid opgepakt gaat worden door anderen. Opeens zie je bijvoorbeeld fragmenten van jouw positionering terugkomen in de visie 2025 van de organisatie. Zeker als je positionering helder is en echt inspeelt op een huidig probleem, zal deze gretig aftrek vinden.

 

Positionering brengt autoriteit

De positionering verandert hoe mensen naar je kijken. Doordat je een probleem goed onder woorden kan brengen, ben je geloofwaardiger. Doordat jij er voor opstaat word je meer als expert en leider gezien op dit onderwerp. Je brengt meer in beweging, doordat andere mensen nu ook op durven te staan. Als er eenmaal een schaap over de dam is…

 

Minder trekken en duwen

De positionering verandert de dynamiek om je heen. In plaats van dat jij naar mensen toe moet, om hen te overtuigen en aan te haken bij meetings die belangrijk zijn, zal je steeds duidelijker een ommekeer zien.

 

Langzamerhand komen mensen naar jou toe. Je vergroot je serendipiteit. Het is net of er grote sticker op je voorhoofd zit met de tekst: ik sta open voor serendipiteit: spreek me aan als je me verder kan helpen! geef me je goede ideeën! bied me hulp aan! geef opbouwende kritiek!

Aan de slag met positionering?

Dit zijn slechts een paar van de manieren waarop een positionering kan werken. Wil je er heel diep op induiken en jouw positionering helder krijgen + een gedetailleerd plan hoe je hem kan gebruiken? We hebben er een speciale Masterclass voor. Mocht je liever persoonlijk 1-1 advies over je positionering, kijk dan bij Maverick support.

Win twee uur gratis coaching + korting

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen hiermee, en misschien is er iemand die al een positionering wil delen. Daarom heb ik het volgende bedacht: Je kan twee uur lang gratis coaching winnen (twv 250,-) en je kan de

Het enige wat je moet doen zijn 3 dingen:

1) schrijf je in voor de Masterclass Powerful Purpose Positioning. Gebruik de code IKLEESHETBLOG om  korting te krijgen. De Masterclass is dan 150,- ipv 495,-

2) heb je een tip of vraag? plaats deze in het commentveld hieronder. Je kan ook vertellen wat je hoopt te leren.

3) Deel dit blog met de knoppen rechts.

By | 2018-01-06T20:22:23+00:00 December 15th, 2014|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Marjolein December 21, 2014 at 10:10 am - Reply

  Mooi wat je schrijft Peter!
  Ik heb ook een paar keer meegemaakt dat mensen erachter kwamen dat ze niet meer pasten bij hun organisatie toen ze helder hadden waar zij echt voor stonden. Vanaf het moment dat ze hun baan opgezegd hadden en nog een paar maanden te gaan hadden vanwege hun opzegtermijn begonnen ze hun visie/missie in de praktijk te brengen.
  100% gecommitteerd en 0% gehecht. Hun baan was niet meer te verliezen want die was er niet meer.
  Daarin werden ze zo inspirerend dat hun manager vroeg of ze alsjeblieft wilden blijven.

  Daarmee onderstreep ik je oproep “come to work every day, willing to be fired.”

 2. […] Previous […]

Leave A Comment