fbpx

leiderschap

Het juiste ongemak dragen

De deadline voor de oplevering van het project komt dichterbij. Het is vijf voor twaalf en je team neemt zijn verantwoordelijkheid niet.

Het is een groot project en verschillende leden van je team leveren niet wat ze toegezegd hebben. Zo haal je het nooit.

Wat doe je?

Neem je het van ze over en ga je zelf ploeteren?

Of laat je het bij hen? Maar wat doe je dan met die deadline?

Bert heeft de Maverick Leadership Fundamentals gevolgd en zit precies in die situatie. Veel aspecten van leiderschap kan hij toepassen.

Hij begrijpt dat hij aan zet is om het te veranderen en hij wil die handschoen wel oppakken.

Hij weet dat hij het anders moet aanpakken dan tot nu toe; ‘What got you here won’t get you there’. Dat betekent dat hij iets moet doen wat ongemakkelijk voor hem is. Want leiderschap is ongemak dragen.

Maar welk ongemak? Je moet natuurlijk wel het juiste ongemak dragen, dat is een belangrijke stap in persoonlijk leiderschap.

Ik geloof stellig dat je diep van binnen heel goed weet welk ongemak dat is. Alleen heb je een ‘ongemak-ontwijker’ in je, die graag met je op de loop gaat.

Bert kan bijvoorbeeld kiezen voor het ongemak om al het werk voor zijn team te gaan doen.

Dat is in inderdaad zwaar werk en ongemakkelijk. Maar daarmee neemt hij hun verantwoordelijkheid weg en de volgende keer zit hij met hetzelfde probleem. Bert moet dus naar een ander niveau.

Ga je precies zeggen wat ze moeten doen?

Bert denkt dat hij daarom directief moet worden en strak moet gaan sturen.

Maar hiermee maakt hij zijn team ook minder verantwoordelijk. Het proces verloopt deze keer dan wel beter, maar de volgende keren niet.

Bert neemt door deze aanpak besluiten weg bij zijn team – die besluiten hoeven en kunnen ze dan niet meer maken. Daardoor hebben ze minder keuzestress, maar ze voelen zich ook minder betrokken. Ze hebben minder het gevoel dat ze ertoe doen: “Ik hoef het niet te doen, want als het fout gaat, is Bert er nog.”

Wanneer je directief wordt, oefen je druk uit op de motivatie van je team. Ze schuiven van autonome motivatie ‘ik wil’ naar gecontroleerde motivatie ‘ik zou moeten’. Dit heeft slechts kort positief effect, vooral als ze nog in gesprek met je zijn. Zodra ze de kamer uitlopen heeft het al minder effect.

Want zodra jouw controle verslapt, nemen ze niet het stokje over. Ze laten het stokje vallen zodra ze geen druk meer voelen.

Ook hier neemt Bert dus verantwoordelijkheid weg, want hij zegt eigenlijk ‘je kan het niet’. Bert maakt de teamleden minder proactief. En dat is precies het tegenovergestelde van wat hij wil bereiken.

Wat kan Bert dan doen?

Welk ongemak moet Bert dan wel dragen?

In één van de follow-up calls na de training bespreek ik het met hem. Hier komt hij tot het inzicht dat er nog een andere optie is. Een optie die spannender is, net iets ongemakkelijker, maar wel de juiste.

Geen aanwijzing en of verplichting, maar inspiratie.

De oplossing voor Bert is om een inspirerend leider te worden.

Zijn taak is om te laten zien langs welke lat hij meet en te vertellen wat hem trots maakt in dit werk. Gebruik je verbeeldingen vertel hoe het eruit ziet als het klaar is, adviseer ik hem.

Vertel aan je team welke waarden jij hooghoudt en dat je dit ook van hen verwacht. Bijvoorbeeld: “Ik vind eerlijkheid belangrijk. Als je dus zegt dat je iets gaat doen, maar je twijfelt of je het wel kunt, wees dan eerlijk. Zeg dat je het graag wilt, maar nog niet zeker weet of je het kunt.”

Zo geef je een beeld waar ze naar kunnen streven en waar ze trots op kunnen zijn als ze het halen. Kunnenwant ze kunnen ook er voor kiezen om het niet te willen. Het kan zijn dat ze geen vertrouwen in zichzelf hebben om het te halen, of dat ze het niet interessant genoeg vinden.

Dit zijn obstakels die je naar boven moet krijgen om te bespreken.

Hoe help je je team de juiste keuze te maken?

Geef aan dat je ziet dat ze al veel doen en hard werken. Zeg dat je weet dat de druk hoog is. En spreek uit dat je vertrouwt dat ze dit niveau kunnen halen.

Vraag wat hen weerhoudt, waar ze aan twijfelen en waar ze zich zorgen over maken.

Geef je team een ventiel om stoom af te blazen, maar laat ze niet onder hun verantwoordelijkheid uitkomen.

Dus als ze met voorbeelden van obstakels komen, vraag dan: “Wat heb je nodig om dit obstakel te overwinnen?”

Help hen hun verantwoordelijkheid onder ogen te zienen daarmee hun ongemak aan te gaan.

Je zult zien dat hun problemen zo behapbaar worden en dat ze die met meer vertrouwen en wilskracht aangaan.

Bert weet het na mijn feedback weet hij het zeker: hij moet inspirerend zijn. Dat is ongemakkelijk, maar het past veel beter bij hem, dan directief zijn. Maar het is wel lastiger.

Wil jij weten wat jouw ongemak is, wat jij te dragen hebt om verder te komen? Mail me om een korte call te plannen van 30 minuten. Dan kom je er snel achter!

Klik hier om een call in te plannen.

By | 2018-10-16T09:07:16+00:00 October 15th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment