fbpx

In 1962 leek het onmogelijk dat de VS de Russen ooit nog zouden inhalen op het gebied van de ruimtevaart. Wat hen inspireerde om aan het eind van dat decennium toch een man op de maan te zetten, waren de woorden van Kennedy. Wat in die woorden inspireerde de Amerikaanse raketgeleerden precies om zich uit deze enorme achterstand omhoog te werken naar het grootste spektakel ooit in de ruimtevaart? En hoe kun jij daarmee de inspiratie vinden om het beste uit jezelf en je organisatie te halen?

 

Onmogelijk om ze nog in te halen

De stemming was niet opperbest toen president John F. Kennedy werd rondgeleid op de campus van Rice University op 12 september 1962. De Russen (toen nog de USSR) hadden de Spoetnik vijf jaar eerder al succesvol gelanceerd. Yuri Gagarin was anderhalf jaar eerder als eerste mens in de ruimte geweest. De Russen lagen ver voor in de space race.

Kennedy had van alle raketgeleerden te horen gekregen hoe onmogelijk het was om de Russen nog in te halen. Zij vroegen zich zelfs af hoe lang het wel niet moest duren voordat de VS überhaupt een satelliet in de ruimte konden krijgen.

 

Leiderschap in een speech

En toen betrad Kennedy het podium om een van zijn bekendste speeches te geven. Hierin liet hij zien wat leiderschap echt betekent:

But why, some say, the moon? Why choose this as our goal? And they may well ask why climb the highest mountain? Why, 35 years ago, fly the Atlantic?

We choose to go to the moon. [cheers]

We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win, and the others, too.

(…)

And, therefore, as we set sail we ask God’s blessing on the most hazardous and dangerous and greatest adventure on which man has ever embarked.

 

Ongemakkelijke situatie

Hier laat hij zien dat hij bereid is om het ongemak te dragen, zich uit te spreken en pal te staan voor deze uitdaging. Hij manoeuvreert zich daarmee in een lastige situatie. Want hij committeert zich, maar hij moet nog veel moeite doen om het gigantische budget voor het Apollo Space Program los te krijgen van de Senaat en het Congres.

 

Ongemakkelijk, maar hij ging er wel echt voor staan.

 

Hij beschrijft ook heel duidelijk wat een onmogelijk hoge doelstelling hij heeft: “that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills”.

 

Het beste van jezelf

Maar dat grote doel dwingt tegelijk ook om “het beste van onze inzet en talenten te bundelen en te testen”. Door je te committeren aan een groot doel, vraag je het beste van jezelf.

 

Een groot doel spreekt potentie aan waarvan je niet eens wist dat je die had. Het daagt je uit om de wereld anders te zien, om slimmere oplossingen te bedenken, om de beste versie van jezelf te worden.

 

Soms is een groot doel precies wat je nodig hebt om uit je weerstand te komen en minder gefrustreerd te zijn omdat je eigenaar wordt van de uitdaging. Je krijgt meer voldoening omdat je eindelijk aangesproken wordt op wat je echt te bieden hebt, omdat je eindelijk oplossingen biedt die recht doen aan jouw potentieel.

 

Wil jij ontdekken hoe je jouw grenzen kunt verleggen en meer voldoening uit je werk kunt halen?

Kom dan naar de Masterclass Disruptive Mindset.

By | 2018-01-05T22:25:15+00:00 October 17th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment