fbpx

Disclaimer: Ik heb lang nagedacht over of ik deze post zou moeten posten. De tactieken die ik hier bespreek zijn heel nuttig, zeker als in een omgeving werkt waar veel mensen nog een oude kijk op de wereld hebben en jij de uitdaging om die kijk te vernieuwen. Maar je kan de informatie in dit blog ook misbruiken.  Je kan het ook gebruiken om de waarheid te verbuigen. Waarschuwing: Als je door deze blog opeens in een nieuwslezer van Fox Networks verandert, dan kan ik daar niets aan doen.

Mensen overtuigen van iets nieuws?… pfoe!

truth-and-lies

Stel (het zou zo maar kunnen als vernieuwer), je moet mensen overtuigen van een nieuw standpunt, een nieuwe realiteit en je wil dat ze besluiten om een nieuwe richting in te slaan en het oude achter te laten.

Dan sta je voor nogal een uitdaging.

Mensen zijn hardnekkig in het loslaten van overtuigingen, zeker als ze doorhebben dat je hen probeert te overtuigen.

 

Spindokters & Opiniemakers

environmental-communication-spin-05022009Daarom heb ik eens wat rondgescharreld op zoek naar hoe je dat het beste kan doen. En ik iets heel interessants gevonden. Namelijk de manieren waarop spindokters & opiniemakers te werk gaan als er sprake is van misinformatie die ze moeten rechtzetten.

Spindokter zijn die mensen die politieke boodschappen voorkauwen voor politici, of laster campagnes rechtzetten… of juist de waarheid ‘iets’ verbuigen. En opiniemakers… maken opinie. Ze maken of eerder beïnvloeden de mening van zoveel mogelijk mensen.

Zeer interessante beroepen. Zonder het te veroordelen kan je er als Maverick wel heel veel van leren.

Hoe gaan ze te werk? Daarvoor moeten we eerst even een stapje terug. Hoe wordt iemands overtuiging gevormd?

 

Even je overtuiging vormen

Mensen geloven veel onzin. Dat komt ook omdat er veel onzin rondgaat op internet, in de media en in de wandelgangen.

En uit onderzoek blijkt dat dit hardnekkig is.

We geloven graag van onszelf dat we rationele wezens zijn, en dat we het juiste geloven, nee weten, omdat het bewezen is…

Als we rationele wezens zouden zijn, dan zou het beroep van een spindokter meer lijken op dat van een detective of wetenschapper: hij zou moeten bewijzen hoe de feiten in elkaar zitten, en daarmee zou de kous af zijn.

 

Alleen zo werkt het niet.

 

Waarom?

 

 

Als we onze overtuiging vormen, dan zoeken we meestal niet iets tot de bodem uit. We doen dat veel sneller. We maken even snel onze mening.

Doorgaan maken we gebruik van energie besparende tactieken om ‘zeker te zijn’ dat wat we voorgeschoteld krijgen juist is. We maken gebruik van de volgende ‘shortcuts’:

 

Voelt het goed? Past het in het plaatje van wat ik al weet? Bijvoorbeeld is een republikein eerder geneigd onwaarheden te geloven over waar President Obama geboren is. Het komt namelijk goed uit.

Zit het logisch en simpel in elkaar? Zaken die makkelijk te begrijpen zijn, zijn geloofwaardiger. Je hersenen weigeren gecompliceerde zaken. Ze hebben geen zin in de moeite en zeggen je: “Oh, het is waarschijnlijk een leugen”.

trust-me-im-a-doctorIs de bron betrouwbaar? Mensen die overkomen als autoriteit, zoals mensen in machtsposities of met doktersjassen aan, worden eerder geloofd (denk maar aan tandpasta reclames).

Wie gelooft het nog meer? Mensen lopen liever mee in de kudde. Het is minder stressvol en kost minder energie. Maar mensen overschatten zwaar hoeveel mensen dezelfde overtuiging hebben als zij. Ieder denkt al snel dat de hele wereld denkt zoals zichzelf.

 

Onzin rechtzetten – Logisch, toch?

Stel dat je een groep mensen wil genezen van misinformatie. Hoe zou je dat doen? Nou, zou je zeggen, bewijs gewoon dat het anders in elkaar zit en klaar is kees.

Helaas zit het anders in elkaar. Ook na bewijs blijft de overtuiging hardnekkig zitten. We zijn gewoon niet te overtuigen met alleen rationele argumenten.

Waar komt dat door?

Weten het niet zeker, maar waarschijnlijk heeft het te maken met hoe ons geheugen werkt. Doordat onze hersenen meestal niet de details, maar wel het principe onthouden, vergeten we bijvoorbeeld de bron, of blijven algemene slogans hangen.

 

Wat kan je doen om dit aan te pakken? 8 manieren.

Professor Lewandowsky, professor in de cognitieve psychologie, heeft dit onderzocht. (De basis voor dit artikel verscheen eerder op Psyblog van Dr. Jeremy Dean).

Lewandowsky kwam met de volgende 8 methode om misinformatie tegen te gaan, en dus om mensen van een oude overtuiging af te helpen.

 

1. Meer dan de waarheid

Het veranderen van iemands overtuiging doe je niet door alleen maar te vertellen dat hij verkeerd zit. Om overtuigd te raken hebben mensen een uitleg nodig waarom iets gebeurd is. Je moet uitleggen waarom de misinformatie ontstaan is, het liefst ook de onderliggende belangen voor de leugen.

 

2. Kort en krachtig

Het nieuwe verhaal moet niet te ingewikkeld zijn. Sterker nog hoe korter het is, hoe beter het werkt. Als je mensen te veel info geeft, dan sluiten ze zich af. (Heb je ook een flashback naar saaie colleges?). Een paar opvallende feiten voldoen.

 

3. Herhaal niet het verhaal dat je wil ontkrachten

Probeer niet het verhaal te herhalen. Want door het nogmaals te horen, wordt het verhaal juist sterker bij de toehoorder. Je maakt het dan alleen maar moeilijker voor jezelf!

 

4. “Nu vertel ik een onwaarheid”

Je moet het oude verhaal toch tenminste één keer herhalen. Anders weten mensen niet waar je het over hebt… Maar leidt dat wel goed in. Vertel van te voren dat je misleidende en onware informatie gaat vertellen, alleen om je punt te maken dat het niet klopt.

 

5. Feiten, feiten en feiten!

Dan, na dat je de onwaarheid hebt verteld, noem zoveel mogelijk feiten op, en blijf zo veel mogelijk de feiten herhalen. Elke keer dat je het herhaalt wint jouw argument aan kracht. De kracht van herhaling is heel sterk om te overtuigen.

 

6. Val de bron aan

Waar komt de onwaarheid vandaan? Wat weten die mensen nu? Niets! Het helpt om mensen een beetje meer sceptisch te laten worden.

 

7. Bevestig de kijk op de wereld van je luisteraars

Eén van de problemen is dat mensen diegene gelooft die iets zeggen wat in lijn ligt met hun kijk op de wereld. Je moet jouw luisteraars bij je houden. Zeker als je hen dingen vertelt die ze niet willen horen. Je kan dit doen door zaken in de context te plaatsen van het wereldbeeld van de luisteraar. “Ik mag hem ook niet, maar het is wel een feit dat hij de dader niet kan zijn geweest…”

 

8. Bevestig hun identiteit

Het blijf een kunstige stukje balanceren om mensen iets te vertellen wat ze niet willen horen. Je moet ver genoeg gaan om je punt te maken, maar niet zo ver dat je hen kwijt raakt.

Je kan de natuurlijke weerstand van mensen tegen feiten die ze niet willen horen vermijden door hun identiteit te bevestigen. Het blijkt uit wetenschap dat dit mensen helpt om met nieuwe informatie die conflicteert met hun overtuigingen.

De nieuwe informatie voelt namelijk als een aanval op hun identiteit.

 

En deel dit blog met je medestanders!

 

 

 

 

 

By | 2018-01-05T22:26:48+00:00 July 14th, 2015|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment