fbpx

Hoe je authentieke drive jou niet helpt

Prachtig idee

Als jij staat voor jouw authentieke drive, dan moet het toch kloppen?

Niet altijd. Doris was een innovator en haalde haar voldoening uit haar collega’s te helpen met de business sense te halen uit ingewikkelde nieuwe technologieën. Dat was helemaal in lijn met haar ‘why’ – haar authentieke drive. Dacht ze.

Haar unselfish reason was ‘zich inzetten voor het grotere goed’. Toch liepen de gesprekken met de directeur heel anders dan gehoopt – keer op keer.

Het waren stroeve gesprekken, waarin zij de hoognodige steun zocht; ze wilde hem winnen als bondgenoot, want hij stond bekend als een vernieuwer. Zij hoopte dat de directeur inzag met welke zware en waardevolle taak zij bezig was en dat hij haar de nodige steun kon bieden.

Want die mogelijkheden had hij: hij had het mandaat, de contacten, de geloofwaardigheid en het budget.Toch liepen de gesprekken op niets uit. In plaats van hulp, had ze het gevoel dat hij een trap na gaf: “Doe harder je best.”

Waar ging het fout?

Moet je als professional dan maar niet uitkomen voor je diepere drive? Moet je dan maar meedoen met de corporate politiek? Is het verkeerd om voor je ‘why’, je diepere drive, je intention te gaan staan?

Nee. Het geeft je juist veel kracht, doorzettingsvermogen en een heel transparante agenda. Ik zie veel mavericks juist succes hebben door dichter bij hun diepere drive te handelen. Ze krijgen meer invloed.

De valkuil

Alleen er zit ook een valkuil in. Je kunt machtslijnen verwarren met je diepere drive.

Machtslijnen zijn dingen waar jij je aan vasthoudt om maar gewaardeerd te worden. Doris had het nodig om slim gevonden te worden, om de reddende engel te zijn, om de ingenieuze inval te geven. Dan pas had ze het gevoel dat ze er echt toe deed.

Dus haar idee van ‘anderen helpen door slimme oplossingen te laten zien’ ging helemaal niet om haar diepere drive en wat zij te geven had. Het ging erom dat zij gezien werd als slim.

We ontdekten dit in de training doordat ze heel boos reageerde op een mailtje. De directeur had haar iets gevraagd over artificiële intelligentie. Doris had meteen gereageerd in een geweldige mail met gedetailleerde uitleg.

De directeur had geantwoord: “Laten we stoppen met mailen, we hebben het er nog wel een andere keer over.”

En zij kreeg een waas voor haar ogen van woede.

De reden van haar woede en de oplossing

Hoe kwam dat? Ze werd niet erkend in haar diepste psychologische behoefte. Al deed ze het voorkomen dat dit geen behoefte was, maar haar ‘why’. Zolang zij deze illusie behield, lukte het haar niet om effectief haar directeur mee te krijgen.

Gelukkig lukte het wel na het toepassen van de verschillende mindsets om deze machtslijnen te zien voor wat ze waren. Daarmee kon zij het ongemak dragen en wel op de juiste manier naar de behoefte van de directeur luisteren.

Het gesprek waarin ze dat deed veranderde alles. Vanaf dat moment kreeg ze alle hulp van haar directeur, meer dan ze had gehoopt. Dat plaveide een weg voor een heel vruchtbare samenwerking.

Wil jij je collega’s bewegen?

Jij hebt het ook in je om authentiek invloed uit te oefenen in je organisatie, mits je niet in de valkuilen stapt.

Wil jij collega’s echt in beweging krijgen en niet alleen maar geïnteresseerd?

Wil jij steun en mandaat afdwingen voor je initiatieven?

Neem eens contact op om samen te verkennen wat bij jou past.

By | 2022-10-12T20:56:21+00:00 January 13th, 2019|Voor Management|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment