Waar is je twinkeling gebleven?

Stel, je zit bij een grote organisatie, en ooit ben je daar begonnen met vuur in je donder. Een twinkel in je ogen. Maar die energie heb je nu veel minder, je krijgt de energie in ieder geval niet echt uit je werk. Je bent vergeten wat ook al weer je drive was, of je hebt hem nooit echt gekend. Daarnaast heb je een knagend gevoel dat er dingen niet kloppen in je organisatie, dingen die mooier kunnen, die fundamenteel anders zouden moeten gaan. Sommige kan je benoemen, andere maar vaag. Er zijn hoogstens maar een paar collega’s die je hierover spreekt.

Je doet er alleen niets mee, want het rationele stemmetje in je hoofd zegt: “Sorry, maar wie ben jij om daar wat aan te doen, en al zou je iets willen doen: Waar begin je? Dit is veel te groot! Niemand staat open voor mijn ideeën. En trouwens het is crisis, dus doe maar niet te veel rare dingen, straks vlieg je eruit… en bovendien is er al genoeg te doen met te weinig man, dus waar zou ik de tijd vandaan halen?”

Herken je jezelf erin? En wil je hier echt wat mee? Wil je dit veranderen? Wil je weer echt in je kracht staan en het gevoel hebben dat je zinvol, waardevol en productief bezig bent? Dat kan. Het is niet makkelijk en een lange weg, maar wel eentje die de moeite waard is. Maar wie zei dat de makkelijke weg de juiste was… Als je hier iets mee wil dan zijn dit 7 stappen om je op weg te helpen. In ieder geval hebben ze mij heel erg geholpen.

1. Ga op Reis

Dia05 Dit is echt de beste tip van allemaal. Neem een vakantie, het liefst zo lang mogelijk, of liever een onbetaald verlof. Ga ergens heen waar niets je bekend is, waar je veel op jezelf aangewezen bent. Het liefst zo min mogelijk bellen, skypen, facebooken instagrammen etc. (Voor mij altijd een uitdaging, vraag mijn verloofde maar). Ik ben zelf ooit drie maanden gegaan, maar vier maanden was beter geweest. Het duurde voor mij een maand voordat ik echt los was van mijn werk. Het idee is dat je de bestaande structuren achter je laat. Dat je weer tot jezelf komt, je je nergens druk om maakt, behalve je primaire levensbehoeftes en je voor de rest wel per dag ziet wat je gaat doen. Als het goed is komt er dan weer een dag dat je een belangrijke kwaliteit terugkrijgt: je kan je weer verwonderen. Het geeft weer ruimte aan je oude twinkeling te herontdekken, waar je energie van krijgt . Dit zat verstopt achter de denderende trein van de dagelijkse gang van zaken. Het doel is het creëren van afstand en rust, dat je naar je eigen situatie kan kijken.  En hopelijk ontdek je een dieper verlangen, een verlangen om iets te geven aan de wereld. Om iets neer te zetten. Verwacht niet dat deze inzichten er meteen zijn, dat hoeft ook niet, maar alleen al het feit dat er een opening is, rust is, zal je veel profijt van hebben. Misschien valt het kwartje later pas. Geeft niet.

2. Neem de tijd voor de waarom vraag, wat zijn je verlangens?

Dia06Als je niet de luxe hebt van een reis, of wel die luxe hebt gehad: maak tijd tijdens de week voor ‘denk’ tijd of beter nog ‘voel’ tijd. Even geen lijstje van to-do’s afwerken, even geen strakke deadlines. Nee, gewoon tijd om even niets te hoeven doen. En dan het grote geheel bekijken. ‘Waar ben ik ei genlijk mee bezig? Waarom doe ik dit?’ Een vraag die ik mezelf wel stel: “als ik later terug zou kijken op mijn leven, ben ik dan nu met de dingen bezig die waardevol zijn?” Het makkelijkst is om dit in een andere omgeving te doen dan kantooromgeving. Maak een wandeling buiten of neem een warm bad voor jezelf, of ga naar een wellness. En maak er een gewoonte van om dit wekelijks te doen. Het lucht op en houdt dingen helder. Hier kan je denken over wat je met het verlangen, dat je op je reis hebt ontdekt, in de dagelijkse praktijk gaat doen. Meestal beginnen er hier ‘waarom’ vragen bij je op te komen. Of ‘Welk verschil maken wij als organisatie?’ De waarom-vraag inspireert en geeft je weer vuur. Pit in je donder. En dat vuur is precies wat je nodig hebt voor de volgende stappen.

 3. Spreek je uit

Dia07 Zoals cabaretier Hans Teeuwen ooit zo mooi zei: “nooit opkroppen“. En daar heeft ie gelijk in. Het is gezond om je ideeën te delen. Mensen deelgenoot te maken. Het is bevrijdend om te spreken over de dingen die jou energie geven, over de visie waar je in gelooft. Natuurlijk kan dit heel erg spannend zijn, je hoeft het ook niet per se op werk te delen. Maar als je het voorzichtig doet, zal je zien dat er veel meer mensen zijn die van dezelfde dingen energie krijgen en je visie delen. Zodra je je uitspreekt, kunnen mensen jou herkennen en bij je aansluiten. Je wordt in ieder geval herkenbaar voor medestanders. En andere mensen hebben dan ook meer het lef om hetzelfde geluid te laten horen. Enthousiasme werkt aanstekelijk!

4. Zoek je tribe

Dia08 En dat sluit goed aan bij het volgende punt. Zorg dat je mensen vindt die net zo denken als jij. Ik hoor heel vaak originele geesten in een organisatie zeggen dat ze de enige zijn, roepende in een woestijn. Grappig als ik twee deuren verder op de gang dan precies hetzelfde verhaal hoor. En dat gebeurt vaak. Eigenlijk is het me nog nooit voorgekomen dat er niet meerdere Mavericks zijn in een organisatie. Als je de tribe eenmaal gevonden hebt, zorg dat je vaker afspreekt, whatsapp groepjes opricht, af en toe een borrel. Deel je frustraties met hen, deel met hen waar je energie van krijgt. Het zal je sterken, het zal je ook helpen om dingen beter te kunnen benoemen.

[foto is trouwens van Jimmy Nelson – TEDxAmsterdam]

5. Vind een mentor

Dia09 En dan bedoel ik niet degene die je toegewezen hebt gekregen van de organisatie, bijvoorbeeld aan het begin van je traineejaar. Een mentor kom je meestal toevallig tegen, op het moment dat je er moedwillig en doelgericht naar op zoek gaat kom je hem of haar meestal niet tegen. Vooral stap 3 en 4 helpen bij het tegenkomen van een mentor. Het is bijna hetzelfde als een levenspartner zoeken, die vind je ook meestal op de momenten dat je het niet verwacht. En helaas bestaan er nog geen mentor-mentee dating sites. ‘T zou wel mooi zijn als die er waren trouwens. Een mentor is meestal iemand binnen je organisatie die weet hoe de hazen lopen, veel ervaring heeft, en iets herkent in jou. En hij/zij geeft je vertrouwen dat je het best kunt! Wat ook helpt is dat de persoon ook bereikbaar is voor je, als jij net trainee bent en hij zit in de Raad van Bestuur, dan gaat dat waarschijnlijk niet zo goed werken. Als je zelf manager bent en zij/hij zit een of twee lagen boven je werkt het wel goed. Jullie moeten namelijk elkaars positie kunnen begrijpen. Trouwens een coach is een externe mentor. Erg nuttig om naast je interne mentor te hebben… en al helemaal als je (nog) geen interne mentor gevonden hebt.

6. Je bent zelf verantwoordelijk voor het systeem

Dia10 Een fout die Mavericks vaak maken is dat ze alleen stampij gaan maken en zich afkeren tegen wat er volgens hen niet goed gaat. En daarna claimen dat er niet naar hen geluisterd wordt. Beetje in een hoekje mokken. Het is een oude wijsheid dat je anderen moet behandelen zoals je zelf wil behandeld worden. Noem het karma, de tien geboden of wat je wil, maar als jij niet naar anderen luistert, wie zal er dan naar jou luisteren? Waarom zouden anderen moeten veranderen en als je het zelf niet doet? Daarnaast is het ook interessant om naar jezelf te kijken. Welk gedrag vertoon jezelf? Draagt wat je doet eigenlijk wel bij aan wat je wil bereiken, of houd je door je gedrag eigenlijk de status quo in stand, of versterk je hem juist… Ook al heb je grote plannen en een grote visie, als je er goed naar kijkt zie je dat je in het klein al veel meer kan doen. Kleine acties in je eigen team, verantwoordelijkheid nemen voor bepaalde taken. Zelf daad bij het woord voegen.

7. Speel

Dia11 Als je dan alle serieuze dingen gedaan hebt, en je je verantwoordelijkheid neemt, dan is het tijd om dat ook weer niet te serieus te nemen. Speel, probeer uit, maak fouten, geef jezelf de ruimte. Door goed te spelen kan je ook sneller leren, en wordt je ook minder als ‘gevaar’ gezien. En om af en toe weer op te laden, de gouden tip: doe af en toe een gek dansje thuis als niemand het ziet. Maar het belangrijkste: ga dingen doen. Na deze zeven stappen heb je genoeg pit in je donder en ondersteuning om dingen te gaan veranderen!

Wat denken jullie?

Dit zijn 7 stappen die werken, ieder geval voor mij en veel mensen met wie ik gewerkt heb. Deze 7 stappen maken je eerst los van de waan van de dag, helpen je eigen ‘why’ the vinden en te benoemen en zorgen daarna voor de om je veilig genoeg te voelen om daadwerkelijk stappen te gaan zetten.  Dit is gebaseerd op mijn inzichten en ervaringen, dus ik ben heel benieuwd. Ik zou graag drie dingen willen weten:

  1. Ik ben heel benieuwd wat jullie ervaring is en welke andere tips jullie nog meer hebben.
  2. Tweede vraag, welke stap is voor jullie het krachtigst?
  3. En derde vraag: wat doen jullie zelf om weer op te laden en energie te krijgen?

Omdat ik jullie input heel erg waardeer geef ik graag een bedankje. Het beste comment beloon ik met het e-book Mavericks van Ricardo Semler (of een soortgelijk boek als jullie die al hebben). comments t/m 1 augustus neem ik mee.

Laat weten in de comments wat jullie tips en inzichten zijn!

En als je denkt dat anderen hier iets aan kunnen hebben: deel dit artikel vooral op facebook, linkedin , google+ of twitter!