KennedyAf en toe kom je een super boek tegen. Niet per se omdat het een literair hoogstandje, maar wel eentje waar je veel van leert.

Zo eentje heb ik weer gevonden, een boek wat ik echt gaaf vind.

Het is niet alleen nuttig, maar ook goed onderbouwd, en vol met eenvoudige praktische stappen die zorgen dat je impact hebt.

Hoe kwam ik erbij? Raadde iemand me het aan? Nee deze keer eens niet.

Ik kwam het toevallig tegen. Hoe? Op een hele ouderwetse manier…

Af en toe loop ik een Bruna binnen om te kijken wat daar ligt, en om te kijken welke boeken scoren, om ideeën op te doen. (O.a. voor mijn komende boek over hoe je binnen jouw organisatie verandering kan realiseren ongeacht de positie waar je zit.)

Meestal loop ik weer naar buiten met een Harvard Business Review. En soms met een boek.

charisma myth coverDit keer dus met een boek. “The Charisma Myth -master the power of Personal Magnetism” door Olivia Fox Cabane.

De belofte van het boek is dat charisma aan te leren is, en dat iedereen het kan. Het doet er niet toe doet wat voor een persoonlijkheid je hebt, en je hoeft jezelf helemaal niet te veranderen. Je kan gewoon jezelf blijven. Het enige wat nodig is, zijn een paar kleine aanpassingen in je gedrag. En daar heb je twee dingen voor nodig – 1 weten wat je moet doen, en 2 de discipline om het dag in dag uit toe te passen.

Het boek geeft het eerste, en maakt het tweede heel makkelijk, doordat de oefeningen eenvoudig zijn.

Interessant? Jep?

Dus, hoe werkt het?

 

De 3 basisaspecten van charisma

Men vindt iemand anders charismatisch wanneer hij/zij gedrag vertoont dat één en/of meer van de drie kern aspecten heeft: de persoon is present (aanwezig, ‘in het nu’), komt warm over of straalt kracht uit.

Je charisma groeit als je meer van deze drie aspecten vertoont. Alleen is er een klein probleempje: Alle drie de aspecten communiceer je grotendeels door onbewuste lichaamstaal.

Nou ja probleempje – daar weet de Cabane wel raad mee. Ze heeft op basis van onderzoek en door veel ervaring als ‘charisma coach’ gezien dat er een manier is om je onbewuste gedrag aan te passen.

Door bewust je gedachte te leiden en op een specifieke manier te denken, kan je leren je interne gesteldheid onder controle te krijgen. Hierdoor straal je automatisch meer ‘aanwezigheid’, warmte en kracht uit met je lichaamstaal.

 

Interne gesteldheid is de sleutel

sleutelJe interne gesteldheid is het kritieke element voor charisma. Als je je interne gesteldheid onder controle krijgt, dan kan je bouwen aan meer warmte, kracht en aanwezigheid.

Hier zit zowel de uitdaging als ook de oplossing. Want het moment dat je ongemak voelt duikelt je charisma omlaag.

Elk ongemak haalt je uit je charismatische staat. En dit kan elk type ongemak zijn. Het maakt dus niet uit of dit nou fysiek ongemak is, zoals de zon die in je ogen schijnt, of je pak dat te warm is, of mentaal ongemak, zoals angst, misnoegen, zelf-kritiek of twijfel aan eigen kunnen.

 

Herstel je gemak

Hoe ga je om met deze charisma-doder?

Je moet ongemak neutraliseren.

Het eerste wat je meteen moet doen is het ongemak voor jezelf benoemen, nog beter is dat je het ook in je gesprek of presentatie benoemt.

Verder geeft Cabane hele praktische oefeningen om over ongemak heen te komen. Namelijk met een simpel proces van drie stappen –

1) doorbreek het stigma en/of verlaag ‘het drama’ van het ongemak door te realiseren dat het een veelvoorkomend ongemak is. Dat het gedragen wordt door veel mensen op datzelfde moment. Dus niets om voor te schamen en niets heftigs.

2) neutraliseer de negatieve gedachtes door te bedenken dat negatieve gedachtes niet per se kloppend zijn.

3) herschrijf de werkelijkheid realiteit door een nieuwe interpretatie vanuit verschillende invalshoeken te geven aan de situatie.

 

Voorbeeld oefening: voldoening krijgen

Ik geef één voorbeeld van een oefening uit het boek.

Heb je dat ook wel eens dat je geïrriteerd bent door iemand, of boos, doordat die persoon in jouw ogen je onrecht heeft aangedaan?

Stel dat jij met een persoon door wie je geërgerd bent met z’n tweeën in vergadering zitten. Dus met meer personen aanwezig dan jullie tweeën.

En stel je voor; je bent op dat moment zo geïrriteerd dat je het niet kan laten om het onrecht, wat jou door die persoon is aangedaan, te benoemen.

Het irriteert je zo, je moet er gewoon iets van zeggen. Je hele lichaam schreeuwt om genoegdoening.

Wat je zal merken dat je jezelf hierdoor alleen maar meer in de nesten werkt. Het stomme is dat in zo’n situatie die ander er juist een hogere gunfactor krijgt door jouw optreden. Dit komt doordat je charisma verdwijnt zodra je misnoegen voelt.

Zie je de situatie voor je? Herkenbaar? Wel eens een vergelijkbare situatie gehad?

Cabane heeft een mooie oefening om dit te verhelpen. (en ja misschien lijkt hij raar, maar probeer het maar eens – hij werkt verdraaid goed –

  1. denk aan de persoon die je kwaad heeft gemaakt
  2. neem een leeg vel papier en schrijf een brief aan die persoon, met daarin alles, maar dan ook echt alles, wat je zou willen dat je die persoon gezegd had. Je hebt niets te verliezen. Schrijf alles. en zorg dat je het met de hand uitschrijft – niet typen of op je smartphone doen.
  3. Als je alles helemaal uit je systeem hebt weggeschreven en alles staat op papier, leg de brief dan even weg.
  4. Neem een nieuw leeg vel, en schrijf het antwoord precies zoals jij zou willen dat die persoon antwoord. Je mag het helmaal maken zoals jij het wil hebben – dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun acties, dat ze je ongenoegen erkennen en dat ze hun verontschuldiging aanbieden, misschien wel smeken om vergiffenis. Alles wat je wil. Een verklaring waarom ze het deden hoeft niet, gewoon een excuses en erkenning is het belangrijkste. Het is jouw fantasie, laat die lekker op de loop en beslis wat jij echt wil horen.

(Natuurlijk is het lastig om deze stappen tijdens de vergadering zelf te doen. Dus tijdens de vergadering, moet je dan maar even op je handen gaan zitten ofzo.)

Dit mag misschien heel raar en gek aanvoelen, maar onze hersens zitten nu eenmaal in elkaar dat ze verbeelding makkelijk accepteren als werkelijkheid. je kan jezelf makkelijk voor de gek houde – doe het op een manier waar je wat aan hebt…

 

Rest van de het boek

De rest van het boek is ook briljant, en gaat nog veel dieper.

Het boek gaat verder in op hoe je je een interne gesteldheid kan trainen, zodat je charismatisch wordt, het beschrijft de verschillende type van charisma en wanneer je welke moet inzetten. Verder  staan de hoofdstukken boordevol tips over luisteren, spreken, presenteren, eerste indrukken en lichaamstaal – alles wat je moet weten om charismatisch te worden.

 

Wil je dit boek ook?

Ik ben dit boek aan het kapot lezen en gun jullie ook die mogelijkheid. Dus ik geef twee boeken weg, en die verloot ik onder de mensen die een reactie plaatsen onder dit blog. Maar niet zo maar een reactie. Ik wil heel graag van jullie weten wat een favoriet boek is waar jullie heel veel (praktische) wijsheid uit gehaald hebben.

Dus laat weten, hier beneden in de comments, welk boek jou veel praktische wijsheid heeft gegeven, en wie weet krijg je dan The Charisma Myth -master the power of Personal Magnetism” door Olivia Fox Cabane op je deurmat!

 

 

One more thing!

Oja en ik heb nog een andere give-away —> Om te vieren dat ik Final Spreker op Jaarcongres Finance Transformationafgelopen zaterdag in het FD genoemd werd als spreker voor het Jaarcongres Finance Transformation geef ik iets weg! Ik stond genoemd als “topdenker” temidden van lang gevestigde sprekers en de innovatiefste CFO’s. Vroeger had ik niet gedurfd om zoiets te vieren, nu heb ik geleerd om mooie momenten te vieren, en te delen. Dus … hoe vier ik dit? door een give-away!

Wil je in jouw organisatie eens een In-comapny Masterclass Disruptive Mindset twv EUR 3.000?

Maar dan gratis? Heeft jouw team een boost nodig om eens groot te denken? zitten jullie af en toe te veel vast in de status quo? Doe dan mee aan de wedstrijd, en wie weet win je er eentje! KLIK HIER om mee te doen.