Je hebt een idee dat je wil uitvoeren maar het is een tikkie uitdagend, letterlijk buitengewoon, dus de traditionele manier om goedkeuring te krijgen gaat niet werken. En om de zaken ingewikkelder te maken heeft je baas duidelijk signalen afgegeven dat hij risicomijdend is. Laat je het maar zitten, of ga je aan de gang?
Herkenbaar? Ik ben benieuwd hoe jullie dit keer op keer aanpakken, dus laat het weten beneden in de comments. En lees de comments ook, want daar staan goede tips van lezers!
Hier zijn lessen die ik van anderen en/of zelf geleerd heb. Als ik deze lessen eerder had geleerd, had het me redelijk wat builen en butsen gescheeld… Ik heb me toch af en toe als jonge hond met veel hard te kwispelende staart in een glas- en kristal winkel gedragen.
Stap 0: Begin niet met het vragen van toestemming
Begin vooral niet met vragen van toestemming. Dat gaat niet werken, en dit werkt ook tegen je, als je baas nu nee zegt en het later wel een goed idee blijkt, is het moeilijker om hem dan alsnog mee te krijgen.
En trouwens, waarschijnlijk is je idee nog niet duidelijk, het is een richting, nog niet uitgekristalliseerd. Wellicht is het zelf bedacht, en hebben er nog weinig anderen naar gekeken.
Je kent wel de Engelse uitdrukking ‘it’s easier to ask for forgiveness, than it is to get permission‘. Dit is hier NIET het geval. Als je dat je instelling zou zijn gooi je je eigen ruiten in. je komt er een keer mee weg, maar de tweede keer wordt je veel strakker in de gaten gehouden… Nee, je eerste acties moeten namelijk helemaal niet een situatie creëren waardoor je excuses moet aanbieden. Je eerste acties moeten een stabiele basis en zekerheid bieden voor je baas om ja te zeggen. Het is handig om te begrijpen wat je doet als Maverick: je doet enge onbegrijpelijke dingen… je brengt als het ware een stukje chaos in de orde van de organisatie. En als je dat op een goede manier wil doen, dan moet je de verantwoordelijkheid nemen dat mensen zich niet meteen helemaal verslikken in het stukje chaos wat je brengt. Zorg dat de chaos een beetje behapbaar is.
Ok, dus als je niet begint met toestemming te vragen, wat zouden dan je eerste stappen kunnen zijn?
Stap 1: Kom in actie, maar wel zo eenvoudig mogelijk
Eenvoudig testen
Ga te werk als een ondernemer. Ga eenvoudig en snel aan de slag met wat voorhanden is (dus zonder goedkeuring, alleen met je eigen budget). De vragen die je jezelf stelt zijn: “wat kan ik zelf, welke resources en skills heb ik? Wie ken ik die me zonder voorbehoud wel wil helpen?”
Ook als je geen budget hebt zijn er zoveel mogelijkheden! Met name als je dingen gaat testen buiten je organisatie. je kan een kleinschalig actieonderzoek doen. Mooie voorbeelden hiervan zijn:
- Marktplaats, om te testen of er vraag is naar een product
- Google forms om eenvoudig enquetes te maken, of
- Gewoon de straat op en aan voorbijgangers vragen.
Let wel op dat de uitvoering van je actieonderzoek geen negatieve gevolgen heeft voor anderen. Dus niet een account gaan bellen als je de accountmanager niet hebt geïnformeerd. Jij bepaalt zelf hoe groot de stappen zijn.
Met welke intentie zet je deze eerste stappen? Zorg dat je een duidelijke doelstelling en vraag hebt voor jezelf. Zorg dat je weet op welke vragen je antwoord wil hebben. De bedoeling is nu dat je zo snel mogelijk leert. Zo snel mogelijk erachter komt waar je aannames kloppen of niet, of er überhaupt vraag is naar jouw geweldige oplossing. Wat goed werkt in dit stadium; gebruik maken van tekeningen of geknutselde prototypes van klei om te laten zien wat je bedoelt. Zo kunnen mogelijke gebruikers makkelijk meegaan in jouw verhaal en je input geven.
Wat levert dit je op? Nieuwe perspectieven, aannames die getest worden. Oftewel bewijs! Bewijs wat je nodig hebt om je baas te overtuigen, hem zekerheid te geven. En de bedoeling is dat dit verzamelen van het bewijs allemaal onder de radar gebeurt.
Betrek anderen
Innoveren is samenwerken: zorg dat je anderen er zo veel mogelijk bij betrekt. Dit kunnen mensen zijn ook die een passie hebben voor hetzelfde, of waarvan je weet dat ze goede tegenargumenten zullen geven. Vraag gewoon of ze even tijd hebben voor koffie of een lunch samen en hou de ideeën tegen hen aan. Of organiseer een korte brainstorm met anderen. Mensen zijn gevleid als je om hun kennis en ervaring vraagt.
Positieve kanten: je hebt weer meer perspectief op de zaak; je hebt het van meer kanten bekeken dan jezelf kon bedenken. Misschien kunnen je nieuwe vrienden wel helpen met broodnodig resources. En hoe meer vingerafdrukken er van anderen op zitten hoe makkelijker het is om anderen weer mee te krijgen. Dus ook je baas (behalve als hij zich gepasseerd voelt).
Gelijkgestemden
Een ander voordeel is dat je meer gelijkgestemden mensen tegenkomt. Zij kunnen de noodzakelijke steun kunnen geven later in het project als je even een tegenslag te verwerken hebt. Het mooie is dat je meer like-minded mensen zal vinden dan je verwacht. En ook zal je ontdekken dat er al eerder soort gelijke ideeën zijn gelanceerd. Je kan dan leren van wat er daar allemaal wel/niet succesvol was.
Doe het voorzichtig
Het kan positief uitpakken dat er vele mensen bij betrokken zijn, het kan ook nadelen hebben: het lekt te vroeg naar je baas, je baas heeft het idee buitengesloten te zijn terwijl er al zo veel mensen iets van wisten. Dus zorg dat je weet hoe ver je kan gaan, en als de mensen die je betrekt hoger in rang zijn dan je eigen baas… kan link zijn. Dus zorg dat je goed weet wat er politiek gezien wel en niet kan in je organisatie. Dit is aan jou om zelf in te schatten.
Maar dit is ook een kwestie van uitproberen en vaker dit soort dingen doen. We hebben over het algemeen eerder de neiging om niet de grens op te zoeken dan er over heen te gaan. Er is meestal meer ruimte dan je denkt. Maar het kan fout gaan…
Stap 2: Laat je baas weten wat je doet!
Wanneer komt je baas dan in beeld? Ongeveer nu. Nu wordt het langzaamaan tijd om je baas eens te laten weten waar je (in je vrije tijd) mee bezig bent. En dit gesprek moet je even handig aanpakken, wellicht enig voorwerk is nuttig. Wat je wil voorkomen is dat hij schrikt als hij er zlef achter komt waar je mee bezig bent (zie foto – dat wil je dus niet).
Taal
Zorg dat je de taal praat van je baas. Meestal als je een baanbrekend idee hebt, is het moeilijk uit te leggen aan mensen die nog een andere mindset en taal hebben.
Een tip hierbij: kwalificeer wat kwantitatief is en kwantificeer wat kwalitatief is.
Voorbeeld I van kwantitatief naar kwalitatief: Een broodje bij de bakker kost 2,50 (kwantitatief) → je honger wordt gestild, je eet gezond en voelt je daardoor weer sterker, je bent er even uit om het broodje te kopen, waardoor je weer frisse ideeën krijgt, de geur doet je aan vakantie denken, waardoor je beter uitgerust aan het tweede deel van je dag begint. (kwalitatief)
Voorbeeld II van kwalitatief naar kwantitatief: Een uurtje slapen op werk zorgt dat ik weer fris aan de slag kan (kwalitatief) → uit NASA onderzoek is gebleken dat een dutje van 40 minuten je prestaties met 34% verbeterd en je alertheid 100%. Dus dat betekent dat ik de vier uur na mijn dutje 34% meer prestatie lever. Voor 4 uur werk is dit dus 1 uur en 20 minuten toegevoegde productiviteit. Daarnaast maak ik door mijn alertheid 2x minder fouten, wat betekent dat ik mijn werk niet meer 3x hoef na te kijken, maar slechts 2x. Dit scheelt mij 30 minuten werk. Nog buiten beschouwing latend wat het andere mensen op de afdeling aan tijd scheelt. Dus voor 40 minuten slaap krijg je bijna 2 uur aan productiviteit terug (kwantitatief).
Let goed op welke toon je aanslaat…
- Een aantal tips voor de toon.
- Je wil je baas namelijk niet laten schikken
- Je vraagt hem NIET om toestemming, laat hem alleen weten waar je mee bezig bent
- Je houdt het nog klein
- Laat je enthousiasme zien
- Zorg dat je laat zien dat je zijn positie begrijpt en je echte werk serieus neemt.
- Laat blijken dat je nog niet (te) ver bent met het idee
- Het kost hem geen tijd: jij doet het buiten werktijd, of in de tijd dat er even geen werk is.
- Het is in lijn met wat het bedrijf wil bereiken
- Het heeft de potentie tot kosten besparing / omzet verhoging /meer impact bij de doelgroep.
Door je baas op de hoogte te stellen krijg je informatie, wat meer lucht om er aan te werken en hoeft het niet helemaal onder de radar meer te blijven.
Als je baas positief is heb je een belangrijke medestander erbij. Is je baas zeer afkeurend, en wil hij dat je alleen je echte werk doet, en staat hij niet open voor dit soort grappen… Als dit vaak de houding is van je baas, is het misschien een teken om eens naar een andere plek in het bedrijf te kijken.
Stap 3 VRAAG HET – op de juiste manier
Nu het idee groot genoeg is er genoeg getest is, komt de tijd om het uit te breiden. Hiervoor heb je dus budget en de hulp van je baas nodig. En dat doe je door de juiste vraag te stellen. Eindelijk…
De voorbereiding voor de hulpvraag: Cruciaal hiervoor is de inschatting van het acceptabel verlies van alle betrokken sleutelfiguren, en met name je baas. (acceptable loss – 1 van de vijf principes van effectuation van Professor Saras Sarasvathy).
Het acceptabel verlies kan uit meerdere componenten bestaan:
- Geld – hoeveel budget is acceptabel om te verliezen, zonder dat er garantie is op succes?
- Tijd – hoeveel tijd kan hierin gestoken worden, zonder dat het meteen blije klanten / eindgebruikers oplevert?
- Professionele reputatie – verlies je baas zijn baan hiermee, verliest hij de kans op promotie naar die felbegeerde plek, verschiet hij hiermee haar kruit om haar persoonlijke agenda te verwezenlijken. -update zie comments- Weet wat de baas van je baas wil-
- Persoonlijke reputatie – wat zouden mensen op een feestje tegen hem zeggen als die het wisten dat hij hiermee bezig is?
- Gemiste kansen of mogelijkheden – wat kan hij niet doen doordat hij zich hier mee bezig houdt?
Met dit in je achterhoofd, schets je een situatie aan je baas waardoor het acceptabel verlies zo klein mogelijk is, je baas gezien kan worden als degene die deel is van de oplossing en niet iemand die alleen slecht nieuws komt vertellen.
Je benoemt in het gesprek duidelijk zijn stokpaardjes en hoe jouw plan hem daarmee gaat helpen. Als je weet dat hij zeer risicomijdend is, kan je de vraag ook nog omdraaien: “Kan je het je veroorloven om het niet te doen?”
Zorg voor ruimte
Vanaf begin is het belangrijk om je intentie duidelijk te maken. Als je met jouw plan jezelf op onbekend terrein gaat begeven, zorg dan dat je ruimte hebt om uit te vinden hoe iets in elkaar zit. Beloof niet dat je meteen een business plan hebt, beloof dat je een plan maakt hoe je zo snel mogelijk kan leren wat het beste business model is. Beloof geen omzet, maar kennis en informatie.
Blijf kleine stapjes zetten, uitproberen en reflecteer na elk stapje of het de moeite is om door te gaan, of dat je iets moet veranderen. En communiceer helder over wat je doet. Neem mensen mee in wat je doet, hoe het ontwikkelt, maar maak er geen kant en klaar verhaal van. Met vaste conclusies en vaststaand einde. Nodig andere, onder wie je baas, uit om samen met jou het verhaal vorm te geven.
Wat heb ik gemist?
Als je tips hebt om je baas mee te krijgen in je plannen, deel ze hieronder. Ik ben heel benieuwd!
Deel dit blog met mensen waarvan je weet dat ze er wat aan hebben!
Ben je Maverick, of voel je je aangesproken? Lukt het je af en toe ook niet om je baas te overtuigen van je briljant, maar exotische plannen? En heb je behoefte om dit eens met gelijkgestemden te delen? Wil je dit eens met andere Mavericks bespreken? Kom dan eens een keer naar de Gratis Masterclass Disruptive Mindset.
Goede tips! Mijn aanvullend tegeltjeseigenwijsheid:
1. “Als ik goed op wil schieten met mijn baas, dan moet ik de agenda kennen van zijn baas”.
Mijn opdrachtgever of leidinggevende heeft een contract met zijn meerdere, daar hangt zijn of haar beoordeling vanaf. Naarmate ik mijn opdrachtgever of leidinggevende beter help met het realiseren van die afspraken, zal ik meer ruimte krijgen voor de implementatie van ideeen. Daarom moet ik de baas van de baas kennen.
2. “Confronteer je baas nooit met een probleem maar met alternatieven, een keuze en een advies”. Leidinggevnden worden betaald om beslissingen te nemen, niet om zich met de inhoud en details bezig te houden. Wij kunnen hen helpen door die keuzes goed voor te bereiden, inclusief een afweging van de voor- en nadelen. Daarmee brengen wij hen in positie en krijgen we meer ruimte om onze inhoudelijke professionaliteit in te brengen.
Benieuwd naar andere aanvullingen!
Heel waardevolle tips! Ken de baas van je baas en presenteer een keuze met een advies. Ik hoop dat de lezers doorlezen… Het beste zit in de comments. Misschien binnenkort samen een blog schrijven?
[…] Als je baas (of de baas daarboven etc) niet goed geïnformeerd is en hij komt erachter wat er is gebeurd, dan zijn de rapen gaar. Managers en directeuren worden meestal afgerekend op de mate van controle die ze hebben, en als er dan iets onverwachts gebeurt, vinden ze dat meestal niet zo prettig. Zelfs niet als het heel positief is. Dus laat je idee geen duveltje uit een doosje zijn. Soms heb je wel de ruimte nodig om ergens aan te werken, en wil je het nog niet aan de wereld (dus ook je baas) wil zien. Alleen denk wel goed na over wanneer je je baas dan wat vertelt. Pak het slim aan, lees daar meer over in het blog: “hoe zorg je dat je baas “ja” zegt?” […]