fbpx

Hoe begin je met innoveren?

lasser

Hoe begin je met innoveren?

 

Hoe kom je snel gemakkelijk in actie?

 

Hoe kom je van idee naar het maken van een concept? Hoe ontsnap je uit de idee-fase, het blijven praten over het idee?

 

Heel vaak in bedrijven blijven ideeën precies dat: ideeën. Ze worden niet verder ontwikkeld, en mensen blijven het in de wandelgangen erover hebben.

 

En het is ook niet raar dat je makkelijk blijft hangen: We zijn gewend om memo’s te schrijven, en business cases te ontwerpen, getraind in pitches voor boards en visies te schrijven. Om projecten juist in te richten. Maar niet om zelf te ondernemen en te experimenteren… Niet echt.

 

Ik weet nog wel hoe moeilijk ik het zelf vond om hier uit te ontsnappen. Maar het voelde zo krachtig om echt aan de slag te gaan. En het is cruciaal om dit snel te doen. Dus daarom deze tips!

 

Hoe kan je je idee verder ontwikkelen? Hoe test je of je op de goede weg zit? Hoe kom je een fase verder?

 

Het is zo krachtig om in actie te komen en echt te gaan creëren. Dus daarom geven we tips om dit zo snel mogelijk en zo makkelijk mogelijk te gaan doen.

 

En iedereen kan het, jij ook… je moet alleen weten hoe.

 

First things First:

Maak een hypothese! – definieer het probleem (nogmaals)

De eerste stap. Ok, toch weer even het idee. Want dat moet scherp genoeg zijn, voordat je door gaat bouwen.

 

Het maakt niet uit of je net met een idee begint, of dat je al een eind op weg met het maken van jouw super product of service; check eerst even de grootte van het probleem: Check of het probleem dat je wil oplossen ook echt een bestaand probleem is.

 

Of bestaat het alleen in jouw hoofd?

 

Je idee is gebaseerd op aannames. Door er een hypothese van te maken, kan je deze aannames ook testen.

 

 

Dus loop nog even deze vragen door:

 

Wie is je doelgroep?

Een oplossing “voor iedereen” werkt niet goed. Probeer zo goed mogelijk je doelgroep te omschrijven. Dat kan demografisch zoals met leeftijd, maar ook op basis van gedrag, of op basis van welk type werk ze doen.

[Doelgroep]

 

Het is belangrijk om te begrijpen welk doel jouw doelgroep voor ogen heeft:

 

Welk resultaat (gerelateerd aan jouw oplossing) streven zij na, waar werken ze naar toe, welke handeling(en) doen ze om hun doel te bereiken. [Doel]

 

 

Wat is hun probleem of behoefte?

Bekijk het vanuit hun ogen. Hoe zien zij het probleem en wat kost het probleem hen? Hoe lossen ze het probleem momenteel op? [Behoefte/Probleem]

 

 

De hypothese – belangrijk!

Formuleer je hypothese met de antwoorden op deze twee vragen:

Ik geloof dat [Doelgroep] een probleem heeft bij het realiseren van hun [Doel], dat verholpen kan worden door het invullen van [Behoefte] of door het oplossen van [Probleem].

 

 

Test eerst het probleem – Prioriteit?

Als je het probleem scherper hebt, ga je kijken hoe groot de nood is voor het oplossen van het probleem. Want veel problemen zijn fijn als ze opgelost worden, maar hebben totaal geen prioriteit.

 

Voorbeeld Kauwgomprobleem:

-Dit is een voorbeeld van hoe je de prioriteit fout kan inschatten, door de verkeerde vragen te stellen. Je hebt een oplossing voor het kauwgomprobleem, en wil testen of mensen ook op een oplossing zitten te wachten, dus je gaat de volgende vragen stellen:

“Ben je wel eens in kauwgom gaan staan of zitten? Vervelend he? Je krijgt het heel moeilijk uit je kleren.” -dit is een herkenbaar probleem voor veel mensen die gebruik maken van openbare gelegenheden, zoals stations-

“Hoe zou je het vinden als we een oplossing zouden bieden dat je nooit meer in kauwgom zou zitten.” -Weinig mensen zullen hierop afwijzend antwoorden-

 

 

Stel dat je de straat op gaat en veel mensen over dit probleem vraagt, dan kan je het beeld krijgen dat iedereen een kauwgom oplossing wil hebben.

 

Het lijkt er op dat er vraag naar een oplossing is. Je zou tijd en geld kunnen gaan investeren in een elegante oplossing. Waarschijnlijk zal je als je oplossing op de markt komt niet veel afnemers vinden – het probleem is niet urgent genoeg, de oplossing heeft geen hoge prioriteit.

 

Dus check de prioriteit van het probleem

 

Probeer erachter te komen hoeveel men er voor over heeft om het probleem op te lossen. Als eerste fase kan je dit doen door het gewoon te vragen: Als we een oplossing hebben voor dit probleem, zou je dan € 100,- er voor over hebben?

Noem een bedrag! Dit is belangrijk, want dan gaan mensen nadenken over de waarde van de oplossing. De hoogte van het bedrag is een schatting van jezelf, over hoeveel je denkt dat het gaat kosten om een oplossing op te leveren.

 

Ga de straat op

Maak een lijst van tenminste 10 en liefst meer dan 100 mensen in je doelgroep. Of ga de straat op, spreek je potentiële klanten aan en leg ze de hypothese voor; herkennen ze het probleem? hebben ze het probleem ook? We merken bij onze masterclasses dat hier heel veel aannames van innovators sneuvelen. Je zal erachter komen dat je potentiële klanten echt met hele andere issues zitten dan je voor mogelijk had gehouden.

Willen ze betalen voor een oplossing? – dit is trouwens geen goede vraag om te stellen, het kan een indicatie geven. maar kan je beter testen en je moet snel testen met een fysiek product, of een zogenaamd ‘Minimal Viable Product’ of ze het daadwerkelijk geld betalen.

 

Juiste vragen

Zorg dat je op de juiste manier vragen stelt en niet alleen wenselijke antwoorden krijgt: The Mum Test – kan helpen.

Stel de vraag zo dat je moeder niet eens zou kunnen liegen. Vertel nooit je idee als je het probleem onderzoekt!!!

En vraag niet om een mening. Vraag over hun leven, hoe ze nu zaken doen. Hoe ze nu iets oplossen, hoe ze nu met bepaalde voorwerpen of situatie omgaan. Vraag of ze het willen voordoen!

Hou het specifiek, en niet suggestief en theoretisch.

En vraag aan het eind of je nog met iemand anders zou moeten spreken. Als ze niemand opnoemen, dan is dat geen goed teken voor je idee…

 

Smoke Screen

Een andere manier om te testen of het probleem daadwerkelijk bestaat is een zogenaamd ‘smoke screen’. Dit is een webpagina waar het product beschreven staat, zodat het lijkt of het al bestaat. Alleen heb je het product nog niet gebouwd.

 

Dit kan je eenvoudig maken met bijvoorbeeld: unbounce.com, launchrock.com, of squarespace.com. Je kan uitgebreider een website maken met wordpress.org. Ga er eens mee experimenteren!

 

Het voornaamste idee is dat je interesse checkt en e-mail adressen verzameld, zodat je mensen laten nog kan bereiken en vragen voor meer input, of op de hoogte kan houden van vorderingen.

 

Je leidt je doelgroep er naar toe met een Google adword campagne (waarmee je ook mee kan testen welke zoektermen meer op gezocht wordt).

 

Je geeft hier aan dat ze op de hoogte kunnen worden gehouden over de vorderingen van de oplossing.

 

Testen van interesse

De testen onder stap 4 kunnen leiden tot ‘wenselijke’ antwoorden. Mensen kunnen wel zeggen dat ze het doen, maar de vraag is of ze daadwerkelijk handelen. Dus dit moet je testen.

 

Je test in deze fase niet je product, maar je belangrijkste en meest risicovolle aannames, op een zo goedkope en snelle manier.

 

Dit kan je met een MVP (Minimal Viable Product). Een MVP is niet het hele product, maar een manier om zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk te leren over je klanten en hun daadwerkelijke behoeftes. Het is een deel of een afspiegeling van je product, en het geeft je de kans om het gedrag van klanten te meten. Het gaat hierbij om leren, niet om verkopen.

 

Hoe test je snel? Hoe maak je een Minimal Viable Product?

 

Een paar bekende voorbeelden zijn:

 

Buffer

Hier gebruikte ze de landingspagina zoals hierboven beschreven, maar als tweede stap voegde ze de mogelijkheid om te betalen toe. Ze hadden vanaf het begin betalende klanten…

Hier het hele verhaal

 

Dropbox

Een video in plaats van het volledige product. Want het volledig product zou te ingewikkeld en te duur zijn om te bouwen. Daarnaast wilde hij testen of mesen een probleem hadden wat ze zelf nog niet ervoeren als probleem. Namelijk het gemakkelijk synchroniseren van bestanden. Door een video te maken van hoe het product zou werken als het af was. mensen konden zich inschrijven voor de beta. Hier is het verhaal

 

Zappos

De oprichter wist niet of mensen online schoenen zouden kopen. dus hij fotografeerde schoenen in bestaande winkels en zette deze online. Als mensen ze online kochten, dan ging hij naar de winkel waar hij ze gezien had, kocht ze, en stuurde ze op naar de klant. Voor de prijs die ze in de winkel waren. – Dit heet de Wizard of Oz MVP. –

 

Groupon

Nadat de (toen nog toekomstige) oprichter van  Groupon, Andrew Mason, eerst maanden had gewerkt aan een site die geen gebruikers trok – the Point – ging hij het anders aanpakken. Met wat handgemaakte PDF’s voor aanbiedingen van pizza’s testte hij of er vraag was naar groepsvoordeel via internet. Hier is Andrew die zijn verhaal vertelt.

 

De conciërge MVP

Ontzorg 1 klant helemaal, geef hem de royal treatment. En leer ondertussen precies wat hij nodig heeft, hoe hij bediend wil worden. Niets digitaal, gewoon in persoon.

 

Tips om eenvoudig zelf te beginnen

Ik zie je denken, ja, mooie voorbeelden, maar dat gaat me niet lukken. Die gasten hadden toegang tot ontwikkelaars en programmeurs!

 

Dus daarom deze tips om het voor jezelf nog veel simpeler te maken.

 

Je kan bijvoorbeeld werkende voorbeelden maken van apps of websites met balsamiq.com

 

Je kan op marktplaats je product verkopen, je kan foto’s van internet halen. Je hoeft da niet eens de naam van je organisatie te melden, je kan dan gewoon testen of er interesse is.

 

Voor eenvoudig enquêtes te maken kan je Google Forms gebruiken. (Onder het knopje nieuw, moet je kijken naar meer opties, en daar staat forms. die kan je sturen naar je publiek met een simpel linkje). – vergeet niet hun naam en email adres te vragen in het formulier!

 

Gebruik Mailchimp om contact te houden met je eerste publiek.

 

Een video is tegenwoordig zo gemaakt met je smartphone en iMovie. en je kan stukken knippen uit bestaande video’s. Er zijn nog een paar programma’s die youtube video’s kunnen downloaden, zoals MacTubes voor de Mac.

 

Maak het fysiek! Fysiek is belangrijk, je wordt zo veel meer creatief als je gaat creëren. Je krijgt er energie van!

 

Je kan altijd gewoon met Lego of klei prototypes maken en daarmee een eerste contract binnenslepen.

 

Maak een simpel PDF vanuit powerpoint. Knutsel of plak een mood of story board, zodat je met een klant door het proces heen kan lopen.

 

En daarnaast krijg je zo veel meer informatie. Zorg dat je iets hebt waar je mensen mee kan laten nemen in de beleving en dat ze interactie hebben met het product. Zo kan je testen of er wel gebeurt wat je dacht.

 

Kortom: Hou het simpel, en begin vooral!!! email me als je niet weet hoe!

 

Hoe weet je nu of je op de juiste weg bent met je product???

Dit kan je door ‘validated learning’ toe te passen en ‘innovation accounting’ te gebruiken en de ‘Build-Measure-Learn’ cycle. En natuurlijk de Pivot als je op een dood spoor loopt (maar hoe weet je of je op een dood spoor zit of nog even moet volhouden??? Hoe? Download de Lean Startup (de startup- innovatie bijbel) in 10 pagina’s en leer alles wat je moet weten.

 

Vul hieronder je email en naam in en je krijgt de samenvatting toegestuurd.

 

 

 

Heb jij nog goede tips, of welke werkt goed voor jou?

Laat het weten beneden in de comments!

 

En DEEL DIT BLOG als je het goed vond met de knoppen hieronder!

By | 2018-01-05T22:38:10+00:00 June 30th, 2015|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment