25 jaar geleden werd ik in de brugklas hard uitgelachen, terwijl ik gelijk had. De groepsdruk heeft zoveel impact gemaakt dat ik het nog precies weet. En dat geldt niet alleen voor brugklassers.

 

Rare opdracht

Kennelijk wilde de muzieklerares ons leren focussen met deze rare opdracht. We zaten in de brugklas en we waren onwennig op de nieuwe school. Ze vroeg ons om een minuut lang stil te zijn. We moesten goed luisteren en ons bewust worden van al het geluid dat er was. “Schrijf eens op wat er allemaal te horen is”, zei ze. Ik ging vlijtig aan het werk.

 

Iedereen had de tafel gehoord die verschoof, en ook de kuch van Diederik. Die geluiden waren duidelijk. Velen hadden ook het afgestompte geroezemoes op de gang gehoord van de andere scholieren die nog net op tijd naar hun klas liepen.

 

Wat niemand anders hoorde

Maar ik hoorde nog wat anders. Iets wat niemand hoorde. Ik hoorde buiten duiven vliegen. Duiven maken echt veel geluid met hun vleugels.

 

Na de minuut mochten we allemaal vertellen wat we gehoord hadden. Nadat er wat andere kinderen de voor de hand liggende geluiden hadden opgenoemd, vertelde ik over de duiven. Het was even stil, en daarna barstte iedereen in lachen uit. Ik werd keihard uitgelachen. Zelfs de docent geloofde het niet.

 

Ben ik nou gek?

Maar ik had het toch gehoord. Ik wist het zeker en ik krabbelde niet terug. Hoewel ik het er verder bij liet zitten, irriteerde het me altijd dat niemand het geloofde. Ik twijfelde net genoeg om te luisteren naar iedere duif die overvloog. Zie je wel, ik ben niet gek.

 

Doe normaal

In je leven word je constant in het keurslijf gedrukt van wat ‘normaal’ is. Je moet je aanpassen. Aanpassen is belangrijk, omdat je dan efficiënt kunt samenwerken. Dat is minder bedreigend is voor de andere leden van de groep. De groep sluit daarom al het vreemde buiten. De motivatie daarvoor is zekerheid creëren, al is het maar schijnzekerheid.

 

Schijnzekerheid

Maar het probleem is, dat het vreemde nog steeds bestaat, ook als je het buitensluit. Die schijnzekerheid neemt niet weg dat vliegende duiven wel degelijk hoorbaar zijn. Zwicht je voor groepsdruk, dan mis je wat er echt aan de hand is in de wereld buiten jouw groep, en heb je een misplaatst gevoel van zekerheid.

 

Ben jij een maverick?

Zie jij ook dingen, die anderen niet onder ogen willen zien? Word jij dan teruggefloten? Blijf je zelf overtuigd? Ga je mensen proberen te overtuigen? Dan ben je een echte maverick.

Krijg jij steun uit de directie als jij het anders ziet, of werkt die juist mee om je weer in het gelid te krijgen?

Op mijn gratis Masterclass geef ik je handvatten om open te blijven staan voor wat er in de wereld gebeurt én beter inzicht waarom mensen vast zitten en wat ze nodig hebben om mee te gaan in het nieuwe. Schrijf je nu in.

By | 2018-01-05T22:39:23+00:00 August 9th, 2017|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

  1. Avatar for Peter Clausman
    Mariska August 10, 2017 at 8:34 am - Reply

    Fijn blog Peter! Dat inspireert weer 🙂

  2. Avatar for Peter Clausman
    Jeroen August 10, 2017 at 11:10 am - Reply

    Mooi verhaal, goed om te lezen.

Leave A Comment