fbpx

“Ik zei het toch? Maar niemand luistert ooit naar mij”

Iedereen heeft een beperkte blik, jij ook. Behalve Willie W. natuurlijk (niet zijn echte naam).

Willie was namelijk echt een voorloper in zijn organisatie, een innovator. Hij zag wat er niet klopte en wat de organisatie dan wel zou moeten doen. Hij liep mijlen ver op zijn organisatie vooruit.

Tijdens de Masterclass kon hij dat heerlijk laten zien. Want daarin leer je voorbij je eigen beperkte blik kijken. Je ontdekt er dat je een geweldige bron aan onaangeroerde potentie hebt en dat die ook in de organisatie aanwezig is.

Je wordt uitgedaagd om steeds de grenzen te verleggen van wat je denkt dat mogelijk is. Dat was voor Willie geen enkel probleem. Want volgens hem hád hij geen beperkte blik.

Willie had inderdaad briljante oplossingen. In theorie. Alleen ging de oefening niet helemaal zoals hij had gehoopt.

Slimmer dan de rest bij elkaar

In het tweede deel van de oefening gebeurde het.

 

Opeens vielen er kwartjes in de rest van de zaal. Ze zagen dat er een oplossing lag in samenwerken. Want samen konden ze een veel hogere score halen dan alleen.

 

Het werd chaotisch, mensen werden enthousiast en begonnen door elkaar heen te praten. De ronde was afgelopen en ik vroeg aan de zaal wat hun oplossing was.

 

Willie vertelde zijn oplossing. Enigszins verongelijkt- hij zat met zijn armen over elkaar. Want de anderen hadden hem niet begrepenen ze hadden zijn oplossing dan ook niet overgenomen.

 

Terwijl de oplossing zo briljant was (maar een tikkie ingewikkeld). Hij had een houding van ‘ik had het nog zo gezegd’.

 

Ik vroeg of hij dit ook wel eens op zijn werk had. Toen werd hij kwaad. Het had hem geraakt.

De niet-effectieve rebel.

 

Dit is een klassiek voorbeeld van de niet-effectieve rebel.
De vraag is: waaróm is hij niet effectief?

 

Het gaat weer om ongemak dragen.

 

Laat ik helder zijn: Willie liep inderdaad voor op de rest van de groep. Maar hij deed nooit echt hard zijn best om de rest van de groep mee te krijgen.

 

Het leek wel of het hem niets kon schelen.

 

Hij stond niet op om de groep aan te spreken – hij deed hooguit een halfslachtige poging om zijn idee aan zijn buurman te vertellen, maar die was meer geïnteresseerd in andere ideeën. Dus liet Willie het maar gaan.

 

Liever koos hij ervoor om later te kunnen zeggen “zie je wel?” Hij speelde niet om te winnen, maar hij speelde om niet te verliezen. Kon het hem echt niets schelen? Of deed hij maar alsof? Of was er nog iets anders?

 

Natuurlijk kon het hem wel schelen – anders was hij niet kwaad geworden toen ik hem vroeg of hij dit op zijn werk ook had.

Willies identiteit

 

Willie probeerde te doen of het hem niets kon schelen. Er was namelijk iets anders dat hij veel belangrijker vond: het gevoel dat hij ertoe deed; zijn ego, zijn beeld van hemzelf, zijn identiteit.

 

Je wilt allemaal iemand zijn en je goed voelen over wie je bent, zonder daar een al te hoge prijs voor te betalen.

 

Daarom slik je je potentie maar in, je talenten en je drive. Je verstopt dat allemaal. Wat je denkt dat die afwijzing te veel pijn doet als je het toch probeert. Je wilt niet buitengesloten worden als ze je niet begrijpen, want je kent de frustratie van ‘weten dat het beter kan’. Dus je keert jezelf maar af.

 

Daarom gaje voor de opluchting om maar even kort de bevestiging te krijgen dat je iemand bent. Je bent namelijk slim, een genie zefls, want jij had wel de juiste oplossing. Jij wist het wel. Al wordt het nooit uitgevoerd.

 

Op korte termijn voelt dat als een opluchting, maar op lange termijn verzuur je, word je cynisch en mis je voldoening.

Dingen die ertoe doen

Geluk en voldoening ligt in het aangaan van dingen die ertoe doen. Geluk ligt in steeds zoeken naar de oplossing, doorgaan tot je die vindt en daarna de volgende uitdaging aangaan.

Geluk zit niet in verschuilen en uitpuffen achter een veilige, stevige muur. Dus neem het leiderschap dat nodig is met het bijbehorende ongemak om wel dat geluk en die voldoening te krijgen.

Wees moedig en durf de waarheid onder ogen te zien, durf de stappen te zetten waarvan je weet dat ze nodig zijn. Je hebt allemaal redenen waarom je nog niet die briljante versie van jezelf bent – die je wel zou kunnen zijn.

Laat mij je meer inzicht geven in hoe jij leiding kunt nemen en voldoening kunt krijgen in je werk.

Plan een call in en ontdek hoe jij kunt schitteren.

Dan laat ik je zien hoe jij de mindset van jezelf en de mensen om je heen kunt veranderen, waardoor je gemakkelijk de leider in jezelf ontplooit!

Neem nu meteen contact op!

By | 2018-11-25T05:58:29+00:00 November 24th, 2018|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment