fbpx


Hoe krijg je als Maverick Innovatie in het DNA van jouw organisatie?

DNAHoe langer ik met het onderwerp Mavericks bezig ben, des te meer wordt er voor me duidelijk. Ik begin patronen te herkennen die ikzelf door schade en schande heb geleerd, en die bij heel veel mensen hetzelfde zijn. Ik zie steeds meer wat Mavericks zelf kunnen doen om hun organisatie innovatiever te maken, en op welke manier ze daar zelf een belangrijke rol in spelen. In dit blog geef ik een kort overzicht van wat ik herken en ontdekt heb.

Niet meer op je lauweren rusten

Organisaties staan tegenwoordig onder een hele andere druk dan afgelopen eeuw. Afgelopen eeuw kon een bedrijf decennia lang marktleider blijven door zich te concentreren op de juiste executie van haar kernproducten. Innovatie was toen een bedreiging voor bestaande producten en, als het al bedreven werd, dan moest dat vooral in de uithoeken van de organisatie gebeuren.

 

Innovatie in je DNA

Steve BlankTegenwoordig, in deze wereld van hyper-connectiviteit, samensmeltende wetenschapsvelden en ontwrichtende startups die betere software tot hun beschikking hebben dan grote organisaties, lukt het niet meer om decennia lang op 1 paard te wedden. Innovatie moet onderdeel zijn van het DNA van je bedrijf wil je overleven. “Continuous Disruption Requires Continuous Innovation” zoals Steve Blank het treffend beschrijft. Aanpassen is de beste verdediging. Continu aanpassen ipv behouden wat ooit was.

Er zijn al mensen met Innovatie in hun DNA

En iedere organisatie kan innovatie in zijn/haar DNA krijgen. Om deze innovatie in je DNA te krijgen begin je bij je mensen. Er zijn namelijk al mensen die dit in hun DNA hebben, de Mavericks. Iedere organisatie heeft Mavericks, sterker nog: iedereen heeft wel een beetje Maverick in zich.

 

Tot nu toe hadden de Mavericks altijd het gevoel dat ze wezenlijk konden bijdragen aan de organisatie, maar ze werden niet echt begrepen. Nu is het noodzakelijk voor veel organisatie om de innovatieve kwaliteiten van deze Mavericks aan te spreken.

 

Om deze kwaliteiten naar boven te krijgen is het van belang dat Mavericks hun verantwoordelijkheid nemen. Als zij opstaan (ondersteund door management) kan dat een omslag in de organisatiecultuur veroorzaken. Voorwaarde is wel dat Mavericks deze rol durven te nemen en kunnen nemen. Daarnaast moet het management de Mavericks weten te integreren in de organisatie. Deze taak ligt niet alleen bij het management. Mavericks zijn daar net zo goed verantwoordelijk voor.

 

Wat kan de Maverick doen?

handen-uit-de-mouwEen Maverick kan al heel veel doen zonder de (zichtbare) steun van het management.

Dat gebeurt niet door hard trappen tegen de gevestigde orde, het onbegrepen buitenbeentje te spelen of alleen maar kritisch te zijn. Nee, het is veel verfijnder werk. Veel verantwoordelijker. Meer met intuïtie werken, maar ook strategischer. En het is een persoonlijke reis.

 

Download hier het begin van de reis van de Maverick

Wat zijn de stappen?

1 Herkennen wat een Maverick is

Hoe herken je een Maverick?

 

Geen zin om te lezen en wil je het eens in persoon meemaken? Kom dan naar Meet-the-Mavericks.

 

Mavericks komen voor in vele verschillende vormen, geuren en kleuren. Het is niet dat bijvoorbeeld Steve Jobs het summum is van de Mavericks en dat iedere Maverick op hem moet lijken. Nee, er zijn ook Mavericks die veel meer introvert zijn, of juist veel meer vrouwelijke verbindende kwaliteiten hebben. Niet alleen creëren, of verbeelden, maar juist verhelderen van hetgeen wat al bestaat. Ook de manieren waarop ze acteren is zeer verschillend; zo heb je de krachtige zichtbare Maverick, maar ook de subtiele verbindende en tactische Maverick die achter de schermen werkt.

 

Toch zijn er een aantal kenmerken die gedeeld worden: Mavericks zijn buitenbeentjes die niet goed in de dagelijkse gang van zaken passen, ze hebben hart voor de zaak, dagen de status quo uit, laten een ander geluid horen en durven ook anders te zijn. Ze hebben het lef om eerlijk naar henzelf te zijn en om ongemakkelijke situaties aan te gaan, ‘omdat het nodig is’. Ze nemen niet genoeg met een klein pleistertje op de wond, nee, ze willen geen symptomen bestrijden. Ze willen de kern van het probleem aanpakken.

 

Het zijn vaak ook systeemdenkers, en maken vaak gebruik van hun intuïtie, kinderlijke verwondering en durven vragen te stellen. Over het algemeen gaan ze voor de grotere zaak, en niet hun eigen behoud. Het zijn de mensen die zich aan de rand van de bestaande systemen/ organisaties/ regels begeven en ontdekken wat er nog allemaal meer is. De vreemde eend in de bijt.

 

Mijn moment van inzicht was toen ik het boek “Trickster makes this world, about Art and Mischief” van Lewis Hyde las. Ik herkende veel in het trickster personage. Het opende mijn ogen, dat ik nooit een ‘normale’ operationele rol zou spelen. Ik ben in de wieg gelegd voor verandering, dus ik zal nooit helemaal bij de gevestigde orde passen. Ik zal altijd zien dat het anders kan. Dat is dan mijn lot, en dat omarmde ik dan maar. -Trouwens met deze ontdekking was ik er nog niet. Daarna volgende nog een hele zoektocht om die rol aan te scherpen, en een goede plek te vinden waar ik hem kon spelen.-

2 Erkennen dat je zelf een Maverick bent

Wanneer je beter begrip hebt van wat een Maverick is, zie je waarschijnlijk de Maverick in jezelf. Er brandt een vuurtje in jezelf dat je niet meer kan ontkennen. Al zit er een discrepantie tussen hoe je je op je werk gedraagt en wat je eigenlijk zou willen. De tweede stap is dat je toegeeft dat je meer ruimte zou willen geven aan dat authentieke stemmetje in je. Wat wil je de wereld echt geven? Welk verschil wil je stiekem maken?

3 Er voor uitkomen dat je een Maverick bent

uit de kastHet is net een soort uit de kast komen. maar heel bevrijdend, en het geeft je kracht. Eindelijk voelt het alsof je niet meer tegen jezelf liegt, en ook niet meer tegen je omgeving. En het mooie is, je hoeft hierna ook niet meer de schuld te leggen bij het systeem. Voor mij was het heerlijk bevrijdend.

Het duurde wel een tijd voordat ik er de juiste woorden bij had gevonden, zodat ik mensen kon uitleggen wat dan deze op mijn lijf geschreven rol was. Maar het was fijn dat ik zaken kon benoemen vanuit mijn eigen authenticiteit, vanuit mijn kracht en talenten. Ik hoefde ook niet meer af te geven op het ‘systeem’ of de organisatie. Nee, lekker vanuit mezelf.

4 Positionering helder krijgen en uitdragen

Als je eenmaal je schaamte hebt getrotseerd en er voor uitgekomen bent dat je niet helemaal in het systeem past, dan is het verstandig dat je jezelf sterk neerzet. Maak het duidelijk wat je komt brengen, waarom je waardevol bent, hoe je de toekomst ziet en waar ij jezelf voor wil inzetten. Dit is echt zo krachtig dat je daarna met hele andere energie naar je werk zal komen.

5 Help het verhaal de wereld in: visie, trends en urgentie

Je kan wel zelf je positionering hebben, maar het is goed om de urgentie heel duidelijk te maken. Zonder urgentie geen beweging. Het is belangrijk om een goed pakkend verhaal te hebben; welke mega-trends er spelen en hoe dat jouw organisatie beïnvloedt. Haal er voorbeelden bij van startups die wel slim op de trend inspelen, laat zien hoe het jullie bedreigd of hoe dit jullie manier van werken achterhaald maakt.

 

Bouw het verhaal, zorg dat het op 1 A4tje past en herhaal, herhaal & herhaal! Wij zagen dat dit werkte bij Rabobank. Het verhaal wat door twee collega’s ooit onder in de organisatie was verzonnen, werd opeens overgenomen in de strategische visie voor de hele bank.

6 Integreren van ideeën in je day-today job

Nadat je een hoogtepunt heb beleefd bij het omschrijven van je visie, kom je de volgende dag weer op werk. En zit je zo weer vast in de tredmolen. even een koude douche. Maar na een tijdje gemopperd te hebben begin je mogelijkheden te zien om hetgeen waar jij voor staat ook toe te passen in je dagelijkse werk.

 

Ik weet nog wel dat we bij onze organisatie met een groep jongeren de commissie “Grundsatzfrage” hadden. Hiermee wilden we de dialoog (Grundsatzfrage = fundamentele vraag) aangaan met hoger management. We dachten dat daar (bij het management) het begin van de oplossing lag. Onderweg kwamen we erachter dat we zelf al heel veel konden doen in ons eigen dagelijkse werk.

7 Jezelf bewijzen met een niet te groot project (binnen/buiten je day-to-day job)

Je bent ambitieus. Dus geloof je niet dat het voldoende is om alleen iets in je day-to-day job te doen. Er moet veel meer gebeuren om  jouw organisatie naar de nieuwe toekomst mee te nemen. Je wil grote verandering brengen. In een organisatie krijg je dat nu eenmaal niet zo snel van de grond.

 

Zorg dat je slim aan de slag gaat. De beste manier is om eerst te zorgen dat mensen je vertrouwen, door te bewijzen dat je ideeën op kleine schaal werken. Neem eerst een klein project, dan ontdek je meteen ook veel nieuwe aspecten van jezelf. Je hebt namelijk nog niet eerder vanuit de authentieke jij gewerkt.

8 Netwerk rondom Mavericks organiseren (steun en kritiek organiseren)

netwerk_groen_zonder_ingrJe kan het werk niet alleen, je hebt gelijkgestemden nodig. Zowel binnen als ook buiten de organisatie. Je moet af en toe kunnen horen dat je niet gek bent en op de goede weg zit. Je hebt voorbeelden nodig en input van anderen.

 

Zorg ook dat je niet alleen maar dezelfde mensen hier hebt, maar ook mensen die meer kritiek geven. Zij kunnen vroegtijdig aangeven waar je later tegen aan zal lopen. En je zal zien dat zij later je grootste ambassadeurs worden

9 Eng groot project definiëren en aangaan

Download hier het stappenplan om groot te denken

De enige manier om echt verandering te brengen is om het gewoon te doen. Stel een belachelijk groot doel dat in lijn is met jouw visie, en ga het aan. Hier zal ik nog wel veel uitgebreider op ingaan op volgende blogs, maar een heel mooi voorbeeld is Copper8 en wat zij samen met Liander in Duiven hebben gedaan.

 

Alliander heeft in 2011 een hele bijzondere aanbesteding gedaan, die geen enkele opdrachtgever eerder heeft durven aangaan. Het doel was om de vijf gebouwen van de vestiging in Duiven te transformeren naar een geïntegreerd energieopleverend en extreem duurzaam complex. Lees hier meer op hun site. http://www.copper8.com/nieuws/in-de-spotlight-alliander-duiven-in-de-architect/

Download hier het stappenplan om groot te denken

10 Strategisch/tactisch opereren

Strategisch opereren bestaat uit heel arsenaal aan tools aspecten en methode, die niet echt in een vaste volgorde te zetten zijn. Maar als je eenmaal aan een groot project bent begonnen, dan zal je dit arsenaal wijs moeten inzetten en je erin bekwamen. Het bestaat onder andere uit:

  • doelen stellen, jezelf goed uitdagen, focus houden en nee durven zeggen tegen jezelf
  • kiezen met wie je samenwerkt, omgeef jezelf met de juiste mensen met de juiste energie
  • fundamentele vragen stellen, ongemak benoemen, ‘laten we onszelf niet voor de gek houden’
  • verantwoordelijkheid nemen en delen “ziet niemand dit? hier moet iets aan gebeuren! niemand? nou ja, dan moet ik het maar op me nemen…”
  • het ongemak durven opzoeken en daar juist rust creëren. “jongens ik weet dat dit niet de normale gang van zaken is, maar we moeten hier nu iets aan doen
  • ongemak oplossen
  • organiseer met een doel
  • werken aan samenwerken
  • coalities smeden
  • zorgen voor steun vanuit hoger management
  • zorgen dat anderen kunnen volgen (mensen trainen/ onderdeel maken van, aanhaken op hun behoefte)
  • ruimte vinden / creëren voor testen
  • interne marketing als er succes is
  • jezelf kwetsbaar opstellen
  • bewijzen dat je te vertrouwen bent
  • grotere doelen stellen
  • successen delen
  • snel ideeën omzetten tot empirische tests,
  • authentiek in eigen woorden
  • omgaan met tegenslag en leren weer snel op te krabbelen, jezelf heruit te vinden
  • luisteren, de problemen van anderen goed verwoorden.
  • presenteren, pitchen, verhelderen,
  • in de bres staan voor wat nodig is,
  • versimpelen, weerstand gebruiken,
  • methodes als lean startup, design thinking
  • workshops organiseren, mensen helpen met aansluiten

 

Dit zijn stappen die ik in de komende blogs nader zal uitdiepen. wil je meer weten en eens laagdrempelig kennismaken met de School of Mavericks? Kom dan naar de eerstvolgende Meet-the-Mavericks, en ontdek wat een Maverick is!

 

Help me!

Help me meer stappen ontdekken! Kan je deze stappen aanvullen? Wat ben ik vergeten? Wat kan scherper? De mooiste aanvulling krijgt het boek “trickster makes this World / of gratis toegang tot de komende Meet-the-Mavericks. Vul je commentaar hieronder aan. Alles wat ik ontdek deel ik weer met jullie.

En als je het waardevol vond om te lezen, deel het blog met de knoppen links in het scherm!

By | 2018-01-05T22:44:03+00:00 November 17th, 2014|Uncategorized|1 Comment

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

One Comment

  1. Avatar for Peter Clausman
    Hans Doodkorte November 18, 2014 at 11:25 am - Reply

    Laat je voeden door te wandelen, te fietsen, te mediteren, door “niets doen”. Alles wat je creativiteit maar helpt.
    Kijk ook om je heen, wat je ziet: “biomimicry”.

Leave A Comment