fbpx

Wil je impact? Stop met ploeteren, leer vertrouwen

Of hoe je vooruitkomt door los te laten

Zit je wel eens in een situatie dat je een doel voor ogen hebt, dat je hard aan het ploeteren bent om er te komen, maar dat het net lijkt of je geen meter verder komt? Geen impact…

Je wilt bijvoorbeeld een uitdagend project tot een goed einde brengen, je hebt eigenlijk teveel op je bordje genomen of je wilt indruk maken op je nieuwe baas.

Je gebruikt al je kracht, maar je spartelt en komt niet boven. Wat kun je dan doen?

Terry Laughlin, die een populaire methode voor zwemles ontwikkelde welke vorm over kracht benadrukte waardoor zwemmers door het water glijden, overleed 20 oktober 2017 op 66 jarige leeftijd.

Terry Laughlin is een revolutionaire zwemcoach. Drie weken voor zijn dood vertelt hij in zijn laatste interview tussen neus en lippen hoe hij Sarah leerde zwemmen.  Hierin zit een cruciale les als jij impact wil maken. Het gaat over hoe ploeteren je niet helpt, maar juist tegenwerkt.

 

De verdrinkende-aap-techniek

Sarah, een volwassen vrouw, staat in het ondiepe deel van het zwembad en begint met haar manier van zwemmen.

 

Het ziet er heftig uit. Doldriftig worstelt ze zich door het water, haar hoofd beweegt naar voor en achter. Het lukt haar niet om tijdens het zwemmen te ademen, dus telkens stopt ze om even adem te kunnen halen, waarna ze weer driftig wild spartelend vooruit probeert te komen. Ze probeert vooral niet te verdrinken.

 

Haar manier is overlevingszwemmen, ook wel de ‘verdrinkende-aap-techniek’.

 

Hoe loste Terry dit op? Hoe zorgde hij ervoor dat ze niet meer spartelde, maar comfortabel en efficiënt kon zwemmen?

 

Life changing

Hij gaf haar een opdracht die contra-intuïtief was. Totaal het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. Sarah wilde haar hoofd boven water houden om adem te krijgen. Terry zei echter: “Glij door het water, kijk naar beneden, houd je hoofd tussen je schouders en je armen gestrekt. Blijf kaarsrecht.”

 

Met haar hoofd tussen haar armen kon ze geen adem halen. Maar Terry zei: “Sarah, ik wil dat je je hoofd ín het water hangt. Ik wil dat je het laat gaan. Laat het los.”

 

Wat er toen gebeurde was life changing. Voor iedereen die een ‘zinker’ is.

 

Sarah kwam erachter dat ze door het water kon glijden als ze even haar adem inhield. Dat haar lichaam niet naar de bodem zonk en dat ze zelfs makkelijk 2 tot 3 meter zonder enige inspanning door het water kon glijden.

 

Je wilt je hoofd boven water houden

Wat doe je als je iets nieuws leert? Het is spannend. Je wilt ademen, je wilt je hoofd boven water houden. Tegelijk wil je zwemmen, dus je zet je zo hard en snel mogelijk tegen het water af.

 

Stress slaat toe. Je trappelt steeds harder, maar het heeft nauwelijks effect. Juist door die stress. Maar wanneer je die schijnbare controle loslaat, voel je hoe je letterlijk gedragen wordt door het water.

 

Je kunt niet voelen dat je gedragen wordt als je alleen maar aan het spartelen bent.

 

Op je werk is het precies hetzelfde. Daar merk je  ook niet dat er allerlei mensen en manieren zijn die je helpen en dat er wel degelijk steun is als je als een kip zonder kop doorploetert op je werk.

 

Je focus verandert

Misschien is kaarsrecht drijven niet de optimale positie, want je hoofd zit onder water. Je zult nog steeds moeite moeten doen, maar er verandert iets heel belangrijks.

 

Ten eerste wordt de focus van moeite doen veel minder gericht op blijven drijven, dat gaat immers vanzelf.

 

Je kunt tussen de happen lucht door volledig vertrouwen op de steun van het water.

 

Dit is de kern van loslaten: je stopt met spartelen en voelt dat je gedragen wordt.

 

Ten tweede kan je doordat je nu energie overhebt, je meer focussen op je doel.

Je focus en energie gaat naar vooruitkomen, wat je nu op een veel rustigere manier kan aanpakken. Dit is de basis van impact hebben.

 

Laat je dragen

Iedereen wordt gedragen. Jij ook. In je gezin, in de maatschappij, in je werk. Laat dat toe en voel waar die steun vandaan komt, zodat je beter kunt focussen op vooruitkomen. Hierdoor zal je veel meer impact hebben met minder moeite.

 

Waar ben jij zelf te hard aan het trappelen? Waar laat jij je niet steunen doordat je te hard probeert?

 

Meer impact?

In ons programma  gaan we nog veel dieper in op dit principe en op het toepassen ervan in je werk.

By | 2022-10-21T10:23:46+00:00 November 20th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt professionals en leiders binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Zowel bij persoonlijke effectiviteit en voor maximaal effectief samenwerken. [[[BLIJF OP DE HOOGTE]]] Download de Gids 'Persoonlijke Veranderkracht'Download de Gids 'Een gemotiveerd Team'

Leave A Comment