fbpx

Marit is erg goed in storytelling; naast haar normale werk als projectmanager zet ze vaak verhalen in bij veranderprocessen in de organisatie waar ze werkt.

Ik help haar om echt grote dingen te verwezenlijken; dingen die recht doen aan wat zij te bieden heeft. Ik heb grote verwachtingen van haar.

[Marit is niet haar echte naam en de situatie is iets verandert voor privacy]

 

Marit wil meer

Maar die verhalen zijn alleen maar een tool. Ze wil meer. En met name ándere dingen. Marit wil zich richten op teamwork; hoe kan je een team tot een goede prestatie brengen?

Google-onderzoek leert dat de sleutel voor excellent presterende teams is dat ze flow ervaren en zich veilig voelen. Maar het is vooral belangrijk dat ze een gedeelde visie hebben, die Marit dus heel goed in een verhaal kan gieten.

Maar steeds als ze dat deed, had ze weer het gevoel dat ze ‘alleen maar’ een verhaal kwam vertellen. Sterker nog ze had helemaal niet het gevoel dat ‘verhalen vertellen’ significante impact had op het team.

Ook dacht ze dat ze er nog niet aan toe was om mensen iets te leren over de andere aspecten van teamwork.

 

Het inzicht

Dit veranderde.

In de zomervakantie kreeg ze een inzicht. Ze had duidelijkheid gekregen over haar richting en waarom zij bepaalde dingen deed; haar WHY.

Ze wil teams leren hoe zij zelf de optimale omgeving kunnen creëren waarin het team en de mensen erin floreren: constructief, positief en actiegericht. Bijvoorbeeld niet op nieuwe informatie reageren met ‘dat wist ik niet’, want dat is reactief, negatief en gericht op het verleden. Beter is: ‘daar kan ik nu een nieuwe stap mee zetten’; constructief, positief en actiegericht.

Ze ziet het verhalen vertellen nu in een nieuw licht. Het past juist heel goed in haar WHY. Het is juist een zeer fundamenteel onderdeel om de optimale omgeving te creëren.

Hierdoor wil ze een rol binnen de organisatie waarin ze teams kan versterken, én wil ze gebruik maken van een vaardigheid die ze heeft: Verhalen vertellen.

Wat er voor haar gebeurd is: verhalen vertellen mag weer van haarzelf. Het is niet zomaar een leuke gimmick, het is een krachtig onderdeel geworden van haar missie.

 

Praktijk

Maar hoe moet ze die grote dromen in concrete acties vertalen? Waar kan ze beginnen?

Naast haar gewone werk wil ze nu een afdeling voor de ontwikkeling van teams opzetten.

 

Ze heeft grootse plannen; ze wil het vormgeven met de input van experts en zwaargewichten uit het bedrijf.

De eenvoudige zaken kan ze zelf. Zij kan wel dingen doen waar er gevraagd wordt om haar vaardigheden: zoals verhalen vertellen.

 

Het lijkt een goede oplossing.

 

Maar dat is het niet.

 

Door moeilijke dingen over te laten aan zwaargewichten, zou ze zichzelf op reactief zetten. Hierdoor komt Marit in een machteloze positie en ontkracht ze zichzelf. Ik zei: ‘niet doen.’

 

Automatisch verdedigingsmechanisme

Het is heel natuurlijk om bang te zijn voor dingen die je nog nooit gedaan hebt. Logisch dat je sterke hulp zoekt. Maar als je sterke hulp het overneemt, geef je het heft uit handen. Niet jij bent dan leidend, maar de experts.

Veel mensen zetten zichzelf op deze manier buitenspel.

Het is een automatisch verdedigingsmechanisme.

Je maakt jezelf klein

Of je maakt dingen vaak onbewust onnodig complex, zodat je het niet kan.

Je zet anderen achter het stuur, net als het jouw beurt is om te rijden. Dit lijkt effectief, maar het werkt alleen tijdelijk. Want op die manier heb je niet de stress van voor het eerst achter het stuur zitten. Maar het probleem is niet opgelost en erger nog, je hebt je eigen positie verzwakt.

 

Neem de juiste actie

Je hersenen houden niet van onzekerheid. Die lossen onzekerheid op door in actie te komen. E-mails verwerken, plannen uitschrijven, overleggen.

Dit heeft lang niet altijd een goed effect. Veel van deze acties geven namelijk schijncontrole. Het gevoel dat je grip op de zaken hebt.

De enige actie die nuttig is, is de actie die je horizon verruimt. De actie die je meer zicht geeft op de dingen die je nog niet weet. Daarmee zet je jezelf langzaam maar zeker meer in je eigen kracht.

Zelf actie nemen is het beste wat jij voor jezelf kunt doen. Het geeft je meer controle en zekerheid. Daarmee neemt de kans toe dat je nog meer actie neemt en het stuur weer in handen krijgt. Neem dus actie en blijf aan het stuur!

 

Welke actie?

Houd het klein. Kies de acties die ervoor zorgen dat je meer weet dan ervoor. Acties die je horizon verruimen op het onderdeel waar je moeite mee hebt. Als je grootse plannen hebt, neem een kleine, gemakkelijke stap die meer inzicht geeft. En blijf deze kleine horizon verruimende stappen zetten.

De beste manier hiervoor is jezelf confronteren met iets nieuws. Een experiment, of een gesprek met iemand die een andere visie heeft.

Zoek bijvoorbeeld mensen die waarschijnlijk positief reageren op je plan, maar niet dezelfde denkwijze hebben en bespreek het met hen.

Vraag wat die persoon als volgende stap zou nemen. Dat geeft je meer informatie en meer opties. Doe iets simpels waardoor je overzicht en inzicht krijgt, maar blijf niet op je plek zitten. Als je er echt mee aan de slag gaat, zie je iets anders en beperk je jezelf niet tot aannames.

Vanuit de passagiersstoel kun je van alles doen, maar je blijft werken vanuit je oude patronen. Je komt in elk geval niet zelf vooruit.

Iets kleins doen werkt. Verschuif je perspectief: Ga bijvoorbeeld eens achter het stuur zitten als de auto niet rijdt. Je hebt dan een ander zicht op de weg dan wanneer je in de passagiersstoel zit. Je hebt ineens allemaal knoppen voor je. Kijk eens waar ze voor zijn. Maak contact. Wat doen de knoppen? Kun je het licht aan krijgen? Start de motor, maar laat de auto op de handrem staan. Kun je de koppeling langzaam laten opkomen in de eerste versnelling?

 

Hoe komt Marit achter het stuur?

Marit nam wel actie door grootse plannen op te zetten, maar omdat de plannen zo groots waren, overzag ze die niet en gaf alsnog het stuur aan ‘experts’. Nu gaat ze op zoek naar hoe ze zelf aan het stuur kan blijven. Ze overlegt met mensen die ze kan vertrouwen over hoe zij het zouden aanpakken. Zelf de trainingen met teams doen is heel spannend, maar misschien kan ze een verkennend gesprek houden met verschillende teams en waar die tegenaan lopen. Voorzichtig achter het stuur gaan zitten en contact maken.

 

Wat kun jij doen?

Wanneer jij een overweldigend grote taak hebt, vraag je dan af welke actie jij kunt nemen, waardoor je meer inzicht in je taak krijgt. Je zult zien dat je horizon verschuift. En wil je echt een boost om uit je oude patroon te stappen, kom dan eens naar de gratis Masterclass Disruptive Mindset.

By | 2018-01-05T23:12:46+00:00 September 8th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment