“Zo kan het niet langer.”

“Op deze manier doorgaan is geen houdbare langetermijnstrategie.”

De wereld om hem heen verandert sneller dan zijn organisatie zich kan aanpassen.

Maar de directeur heeft dat door en komt met een oplossing: “We zoeken vernieuwend, frisdenkend talent, dat kan zorgen voor een nieuwe kijk en aanpak. We willen mavericks!”

 

Werkt dat?

Wat mij opvalt bij elke organisatie waar ik binnenkom, is dat dit nieuw frisdenkende talent binnen 3 maanden netjes in het gareel loopt. Dat geldt het sterkste voor overheidsinstanties en bedrijven met een angstcultuur.

Waar de frisse geest eerst nog vernieuwende ideeën spuide in de vergadering of ongevraagd bij de directeur naar binnenglipte om zijn ongezouten mening te verkondigen, weet hij nu wel beter. Hij houdt zijn mond en doet normaal. Of hij is op zoek naar een andere baan. Misschien is hij zelfs wel netjes gevraagd om te vertrekken.

 

Wat is er gebeurd?

Hij kreeg de opdracht: wees jezelf en pas je aan.

Wees jezelf! Ontwikkel je talenten, breng jouw visie in, kom met jouw aanpak.

Maar pas je wel aan! Doe even normaal. Doe het op de manier zoals het hier hoort. Gebruik deze formulieren om de aanvraag te doen. Spreek niet zomaar de directeur tegen. Doe netjes een das om en doe je hoofddoek af.

 

De paradox in elke organisatie

In elke organisatie is deze paradox voortdurend aanwezig. De nieuwe medewerker staat voortdurend onder spanning, want hij krijgt de dubbele opdracht: wees jezelf en pas je aan. Toch zijn beide nodig in de organisatie.

‘Aanpassen’ betekent dat alle mensen zich op elkaar afstemmen. Dit is nodig om als een goed geoliede machine te kunnen werken. Sluit je af van de omgeving, focus op het uitvoeren van de taak en stem af op je collega’s. Zo kom je tenminste tot resultaat.

‘Wees jezelf’ betekent meer diversiteit, meer ideeën, meer contact met alles wat anders en nieuw is voor de organisatie. Dit is nodig om vernieuwing te brengen, om de organisatie te kunnen aanpassen aan de buitenwereld en om meer mensen in hun kracht te laten werken.

De vraag is: waar leg je als organisatie de nadruk op; wat is het uitgangspunt?

 

Deze tijden vragen om een andere balans

Vroeger was het nog mogelijk om op een klein koninkrijkje alles helemaal voor elkaar te hebben en gewoon een hoge muur om je heen op te trekken. Tegenwoordig is het duidelijk dat je dan snel ingehaald wordt of irrelevant wordt.

Vroeger kon je als grote speler nog wel de maat slaan en kon je vanuit jezelf de markt. Nu leven we in een VUCA world; Volatile, Uncertain, Complex en Ambigious. En vooral: Interconnected. Je kunt je niet meer afsluiten voor de effecten ervan.

Waar vroeger de organisatie een perfecte strategie had wanneer alle medewerkers zich aanpasten, is dat nu niet meer het geval. Nu zal je de organisatie meer moeten laten aanpassen en medewerkers meer zichzelf moeten laten zijn. Je hebt namelijk meer diversiteit in je organisatie nodig om je te kunnen aanpassen aan de omgeving van de organisatie.

Dus als professional: Wees meer jezelf. Wees bewuster van je situatie, vergroot je voorstellingvermogen, vertrouw je geweten en koester je onafhankelijke wil. Wees krachtig. Want dan ben je het meest waardevol voor de organisatie en heb je een volwaardig leven in het verschiet.

 

Hoe ga jij hiermee om?

Hoeveel pas jij je aan? Hoeveel blijf jij jezelf? Hoe ga je van machteloos naar krachtig?

 

Dit is de kernvraag van School of Mavericks. Ongeacht waar je in de organisatie zit: wat kun jij zelf doen?

 

Hoe overleef je als autonome frisdenker in een organisatie die ook wil dat jij je aanpast? Niet alleen hoe overleef je, maar hoe bloei je op? Hoe lever je bovendien maximale waarde voor de organisatie? Hoe stop je met werken ‘by default’ en ga je meer werken ‘by design’? Hoe ontwikkel je jezelf optimaal, hoe blijf je authentiek en in je kracht, hoe blijf je bevlogen en breng je de organisatie tegelijk naar een hoger niveau?

 

Dat is precies wat je leert bij de School of Mavericks.

Kom een keer kijken bij de gratis Masterclass Disruptive Mindset om het te ervaren.

By | 2018-01-06T20:31:59+00:00 May 10th, 2017|Uncategorized|2 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

2 Comments

 1. Avatar for Peter Clausman
  Jos May 11, 2017 at 9:03 am - Reply

  En het begint al op de kleuterschool: als je niet binnen de lijnen blijft, dan krijg je straf…

  • Avatar for Peter Clausman
   Peter Clausman May 11, 2017 at 10:15 am - Reply

   Of gewoon nog subtieler. dat degene die hem mooi inkleurt net iets meer gemeender te horen krijgt “oh wat goed”.
   Deze processen van steeds vaster komen te zitten in ‘hoe het hoort’ en de daarbij behorende comfort zone zijn subtiel. Het is goed om te zien wat jij kan doen om er weer uit los te komen. Wat zijn overtuigingen van jezelf, wat zijn overtuigingen die je hebt meegekregen van ouders en opvoeders? Welke kies je? Op welke manier wil je in het leven staan?

Leave A Comment