Ontdek een nieuwe manier om naar teams en teamdynamiek te kijken. Krijg grip op gedoe. Ontwikkel vaardigheden en praktische interventies die duurzaam effect hebben.
Het programma bestaat uit 3 modules:
6 livedagen, 3 online groepssessies, en 3 individuele coachingsessies
Uitdagend programma voor leiders die klaar zijn om een flinke stap in hun senioriteit te maken.
Je zit op een verantwoordelijke en uitdagende leiderschapspositie. Daar ben je gekomen omdat mensen vertrouwen in je hebben. Zelf ervaar je dit vertrouwen slechts met vlagen. Je doet veel om dit vertrouwen waard te zijn en resultaten te boeken. Je hebt om die reden ook geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling.
Je werkt hard om alle ballen in de lucht te houden, en het team goed te laten lopen. Je bent hierin kritisch naar jezelf, en werkt aan jezelf om alles in balans te houden en stappen vooruit te komen.
Je verwacht meer van je team, maar op een of andere manier komt het er niet uit.
Als puntje bij paaltje komt, ligt de verantwoordelijkheid steeds bij jou. Jij moet hard werken om het team op de rit te houden. Dit begint je tegen te staan omdat het te veel energie vraagt
Ergens weet je ook dat het beter en slimmer moet kunnen. Als je eerlijk bent wil je ook niet langer doorgaan op de huidige manier. Hoe krijg je het team in een andere versnelling, zonder dat jij je het schrompel werkt?
Je wil de blinde vlekken weghalen, en ontdekken hoe je met minder gedoe, meer impact kan hebben. Door naar Next level. Een team bouwen waar jij op kan bouwen.
Je leert de basis van de Systeem Interventie Methode
(ontwikkeld door Jobbeke de Jong, Auteur: 'competente mensen, incompetente teams')
Weet wat je moet doen
Weet op elk moment precies wat je als leidinggevende, directeur, of teamcoach moet doen om het maximale uit een team of samenwerkingsverband te halen.
Duurzame impact
Maak duurzame impact op effectiviteit en sfeer van het team met jouw interventies, doordat je de juiste kennis en vaardigheden hebt. Pas deze al toe tijdens het programma.
Autonoom effectief team
Ontwikkel teams van afhankelijk en inefficiënt naar autonoom en effectief samenwerken, zodat teamleden gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en samen de best mogelijke resultaten behalen.
3x 2 aaneengesloten live dagen
3x live online groepssessies
3x 1-op-1 persoonlijke coaching calls
kleine actieve groep max 4-8 deelnemers, gedurende drie maanden
Data LT 2024:
do 21 & vr 22 nov '24: hele dag
do 12 & vr 13 dec '24: hele dag
do 23 & vr 24 jan '25: hele dag
Data LT 2025:
do 13 & vr 14 fev '25: hele dag
do 20 & vr 21 mrt '25: hele dag
do 17 & vr 18 apr '25: hele dag
Er is een bovengrens aan de effectiviteit van persoonlijke ontwikkeling. Als individu kan je nog zo goed zijn in communicatie, in je eigen overlevingsmechanismen kennen, en getraind hebben om daaruit te blijven. Uiteindelijk is de dynamiek in elke werksituatie waar je in terecht komt sterker en bepalender voor gedrag, dan individuele motivatie, intentie en capaciteit.
Om een volgende stap in leiderschap te maken en in volle senioriteit te staan, is het nodig om de invloed van het systeem als geheel te begrijpen, en ermee te kunnen werken.
Vaak doet het systeem onbewust een beroep op de leidinggevende om ‘het’ te fiksen, om ‘de boel stabiel te houden’, om te zorgen dat er niets tussen wal en schip valt, om te zorgen dat ieder lid geen ongemak heeft. Door op dit onbewuste beroep in te gaan zal de leidinggevende hard moeten werken, maar weinig impact hebben. Het systeem als geheel beweegt niet, en het blijft in de status quo. Meestal volgt hierop frustratie, van leden van het team als ook van de leidinggevende - velen schieten in verrijkt, naar zichzelf, naar anderen, schieten nog harder in de ‘fix it’ rol, of haken af.
Deze dynamiek is zo sterk dat niemand er aan ontsnapt. Dus als het team niet functioneert - is dit niet de schuld van welk individu dan ook, dus ook niet de leidinggevende. Het is wel hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om het weer goed te laten lopen. De oplossing ligt hier niet om individuen aan te spreken. De oplossing ligt in het team of systeem als geheel in ontwikkelingsstand te zetten. Keer op keer.
Breek door de bovengrens van jouw huidige effectiviteit heen door te richten op het systeem in plaats van de individu.
Elk team heeft een onuitgesproken manier van ‘hoe we het hier nu eenmaal doen’. Dit is de modus operandi of status quo. Hier mag je niet zo maar aan komen. Er is vaak een onuitgesproken devies: “Laat het ons gewoon op onze manier doen, en verstoor vooral niet hoe het gaat. Dat leidt af.” Het team staat in ‘uitvoer-modus’ of ‘werkmodus’. Oogkleppen op zodat we alleen focus hebben op doorgaan hoe we het al deden.
Vaak is deze modus meer dan voldoende effectief om hun taak uit te voeren.
Soms is deze niet voldoende effectief. Het hapert, het kost te veel energie, de lasten komen steeds op de schouders van een paar. Dan komt er een moment dat de ‘werkmodus” of de ‘werk-nog-harder-modus’ niet voor de gewenste flow zorgt.
De enige manier die het team heeft om uit deze modus te stappen is door te ontwikkelen. Ze hebben in de ‘leermodus’ te komen. Gezamenlijkzal het team moeten realiseren dat het nu niet optimaal werkt, wat er niet werkt en hoe het aan te passen naar een effectieve manier van samenwerken.
De leermodus kost moeite en is ongemakkelijk. Er is altijd weerstand op de leermodus, zeker in stressvolle situaties.
Als leider heb je zowel de verantwoordelijkheid voor resultaat boeken met ‘de werkmodus’ als ook het team te laten ontwikkelen in de ‘leermodus’.
Jij leert in dit programma bewust te worden van deze twee rollen en hoe je ze effectief uitvoert. Je ontdek wat het effect is wanneer je niet volledig bewust bent, en hoe je hen onbedoeld uit de leermodus houdt - ook al probeer je hen erin te krijgen. Je leert hoe je ze op elk moment in de juiste modus kan zetten.
In dit programma leer je werken volgens de System Intervention Method (SIM). Hier komen komen systeemdenken en systemisch kijken samen in één aanpak. Het is een praktische methode die je in elk moment kan toepassen, zonder eerst uitgebreide uitleg te geven.
Jij leert duurzaam interactiepatronen doorbreken passend bij de systeemontwikkelfase van het team waarmee je werkt.
Je leert jouw volle potentie benutten: vanaf het eerste contact met je team, vanuit elke situatie, vanuit elke rol. Dit helpt om vanaf het moment dat jij kiest samen die condities te scheppen die het hoogste rendement uit het team halen mogelijk maakt.
Jij staat als een rots voor jouw leiderschap.
Je leert hoe je de beschikbare potentie of energie van het systeem richt en vrijmaakt ten dienste van het gezamenlijke resultaat. Met andere woorden: de neuzen dezelfde kant op. Optimale samenwerking is de machinerie die je samen bouwt. Het resultaat is een toegenomen autonomie, optimaal resultaat en onderlinge verbinding en communicatie tussen de leden van het systeem.
In het programma leer je al je waarneming en interventies te richten op het geheel (het team, afdeling of organisatie) en de patronen van gedrag, in plaats van op de afzonderlijke leden of subgroepen.
Dit is een absolute voorwaarde voor succesvolle samenwerking ontwikkeling.
Er zit wel degelijk een koppeling tussen individuele psychologie en de sociale dynamiek van een taaksysteem. Je zal meer leren over deze individuele psychologie zodat individueel gedrag begrijpelijk wordt in de context van het taaksysteem als geheel.
Je leert dat jij, net als ieder individu, een speelbal is van de dynamiek van het team. Pas wanneer je zicht hebt hoe jijzelf ingezogen raakt in de patronen van een team en je hiervan vrij genoeg weet te maken kan je pas duurzame en effectieve interventies doen.
Jouw mate van innerlijke vrijheid van patronen bepaalt de effectiviteit van een interventie - heeft hij werkelijk impact of versterk je onbedoeld ineffectieve patronen.
Je leert deze innerlijke vrijheid ontwikkelen door methodes van zelfregulatie te trainen.
Wanneer je vrij bent van de patronen ben je in staat steeds present te blijven, met aandacht objectiever waar te nemen wat er in een systeem gebeurt, en steeds bewust te kiezen voor die interventie die het team in een duurzaam leerproces uitnodigt. Pas met zelfregulatie heb je toegang tot ‘rake woorden & interventies’. Des te uitdagender, complexer en turbulenter de dynamiek, des te sterkere zelfregulatie heb je nodig.
Je leert hoe je stopt met fixen, redden, leiden, harmoniseren, betoveren, zorgen, trainen, adviseren, enzovoorts als dat niet dienend is aan de leermodus.
Je ontdekt hoe je met seniore stevigheid, vertrouwen en rust precies dat doet wat nodig is. En je ziet dat het werkt.
“Zoveel inzichten en connecties in mijn hoofd.
Ik heb wel eens cursussen gedaan op hetzelfde vlak, waar in 10 dagen tijd minder gebeurde dan hier in 2 dagen.
Zeer intensief!
Ik geef een 9!”
-Ilse Dirven
Verdieping, handvatten en tools voor professionals, managers en directeuren die hun team duurzaam effectief en gemotiveerd willen krijgen
Peter Clausman heeft al honderden professionals getraind en gecoacht hoe ze meer effectiviteit, impact en voldoening in hun werk realiseren.
Hij is volledig gefascineerd door de vraag: "Waarom komen mensen vast te zitten in een status quo die niet recht doet aan hun werkelijk potentie? De rode draad in zijn leven wordt gevormd door zijn drive om hier diepe inzichten en effectieve oplossingen voor te vinden. Oplossingen die hier-en-nu effect hebben.
Waar zijn focus voorheen volledig lag op persoonlijk leiderschap & impact, ligt zijn focus tegenwoordig daarnaast ook op gezamenlijk leiderschap & teamontwikkeling. Dit komt omdat hij ontdekte hoe sterk elke professional beïnvloed wordt door de situatie, context en het team waarin deze werkt.
Hij heeft met zijn voeten in de modder gestaan bij strategie en innovatie bij Rabobank. Hier heeft hij ervaren wat het is om vast in de status quo te zitten en geëxperiemteerd met hoe je een organisatie van bottom-up verandert. Hij ontving voor zijn initiatief de Jong Duurzaam Leiderschap-prijs. Vanuit nieuwsgierigheid naar hoe je verandering wel effectief kan vormgeven is hij zich gaan verdiepen in psychologie, neurologie, sociale dynamiek.
Hij combineert zijn ervaring op diverse gebieden zoals bergbeklimmen, aikido en tango met zijn brede psychologische en sociologische kennis, om zo de beste programma's te maken, zodat je kan leren hoe je authentiek leiderschap neemt over je werk, juist wanneer er veel druk op staat. Hij is getraind in de systeem interventie methode.
Hij staat bekend om zijn combinatie van scherpe analytische blik, fijne intuïtie en moed om te benoemen wat er speelt zodat hij een goede spiegel is. Men voelt zich gesteund door zijn heldere en originele inzichten die complexe zaken simpel maken, en stevige handvatten geven.
Zijn missie is om mensen te leren zich te bevrijden uit patronen die niet meer werken, zodat er continu ruimte ontstaat waarin ze hun potentie realiseren.
Peter Clausman Oprichter en Trainer School of Mavericks