Hans Doodkorte op Meet-the-Mavericks

photo hans doodkorteHet is geweldig om Hans Doodkorte aan te kunnen kondigen als spreker op het Meet-the-Mavericks event van 26 september. Ik weet zeker dat doordat hij erbij is er een 100% garantie is dat je geïnspireerd hiervandaan komt. Als hij niets losmaakt in je die dag, dan ben je waarschijnlijk immuun voor inspiratie.

Ben je geïnteresseerd om te komen? Hier vind je meer info.

Hij heeft een zeer rijk gevuld leven als Maverick achter de rug,waar hij begon als leraar Engels, jaren in schooldirecties heeft gezeten en nu een nieuwe fase in is gegaan als projectontwikkelaar van de nieuwe economie. met pakkende verhalen geeft hij inzicht in de dynamiek waar de Maverick zich in begeeft en de lessen die hij daarin heeft geleerd. Hieronder geeft hij een korte introductie:

 

The once and future Maverick!

 

“Niemand” de Maverick

Oh ja, de titel is een knipoog naar Merlijn de tovenaar, mentor en begeleider van Koning Arthur, the Once and future King. Verder kan ik me geen betere introductie voorstellen dan door te verwijzen naar de Odyssee van Homerus met de archetypische held Odysseus. Die krankzinnige episode waarin hij de Cycloop van zijn éne oog beroofd na zich bekend gemaakt te hebben onder de naam “Niemand”. Laat zich raden hoe vader Poseidon tot absolute razernij wordt gedreven wanneer hij hoort dat “Niemand” zijn zoon verblind heeft. Dat heeft Odysseus geweten en heeft zijn omzwervingen over de purperkleurige zee tot een bijna eindeloze periode verlengd. Een mooi voorbeeld van een old-time maverick, “trickster” van alle tijden.

 

Opgegroeid met Homerus, verslaafd aan Tolkien en gegrepen door de Amerikaanse literatuur, met Saul Bellows The adventures van Augie March als één van de hoogtepunten. Mavericks vind je in alle culturen. Het zijn de dwarsliggers en dwarsdenkers, they don’t fit, het is Falstaff die in Shakespeares toneelstukken figureert. Dit aanloopje met zijn verwijzingen heb ik even nodig omdat ik hiermee aan kan geven wat mij gevormd en geïnspireerd heeft tot de grijze maverick die ik nu ben.

 

Mijn vierde levensfase

Nu, is de vierde levensfase die ik ingegaan ben. Drie van 20 jaar heb ik achter me liggen. Waarin ik docent Engels ben geweest, een verhalenverteller vooral en waarin ik onbewust de basis heb gelegd voor een groot netwerk. Maar waarin ik ook schoolleider ben geweest, tot en over het randje ben gegaan in mijn drive naar vernieuwing. Waar de plannen van leerlingen altijd omarmd werden, vaak tot ergernis van de docenten. In mogelijkheden denken, kansen bieden, de grenzen opzoeken, outsmarting the system.

 

Ook overleven en laat je bestemming vinden. Uit je baan stappen, je hart volgen waar moed voor nodig is en helemaal opnieuw beginnen. Kijken waar je het verschil kunt maken en waar je toegevoegde waarde zit. Dat zit in verbindingen, ze zien, maar ze ook leggen. Ja, zeker holistisch, en vanuit Boeddhisme geïnspireerd.

 

En wat doe ik nu eigenlijk? Er komen mensen op mijn pad die het anders aan willen pakken, die een bedrijf willen beginnen, die op zoek zijn naar een ruimte waar ze hun hun droom/ideaal kunnen verwerkelijken. Die ook de synergie met anderen zoeken. Dan “vind” ik zo’n ruimte met een “ziel”, waar mensen zich senang voelen. Die ruimte gaan ze inrichten en delen. Zo ontstaat er reuring en vanuit die reuring komt er bedrijvigheid.

 

Over dat proces dat zich afspeelt op het snijvlak van nieuwe en oude economie, dat om vaardigheden vraagt die des Mavericks zijn. Daar wil ik het met jullie over hebben …

 

Hans Doodkorte

Mocht je geïnteresseerd zijn in Meet-the-Mavericks? Hier vind je meer info.