fbpx

Mijn collega zit compleet in mijn allergie, wat kan ik doen?

Sandra is aan het tieren.

“Hij zit compleet in mijn allergie zone. Ik ben niet de enige, want hij ligt met 3 anderen uit het managementteam overhoop.”

“Hij speelt het spel op de oude manier -niet gek, want hij zit er al zo’n 17 jaar.” En ik weet dat de toekomst anders zal gaan, het kan niet anders. Ik wil de verandering brengen, anderen willen dit ook. Maar elke keer loop ik vast op hem.

Het vervelende is ook nog eens dat hij veel effect heeft op niet alleen ons team, maar ook de organisatie. Er wordt veel geblokkeerd, er wordt niet meer helder en transparant gecommuniceerd. Mensen durven ‘het’ niet meer in elkaars gezicht te zeggen, maar het gaat allemaal om ruggen heen, in de vorm van geklaag.

Wordt er iets aan gedaan? Nee, en het gedrag van Sandra’s collega werkt dit alleen maar sterker in de hand.

Dit is een herkenbare situatie die vaak voorkomt bij deelnemers. Je kan deze situatie ook anders bekijken: Sandra heeft meer in haar mars, ziet dat er meer mogelijk is, maar loopt steeds vast op vergelijkbare situaties. Hierdoor keldert het plezier in werk sterk. Ze zit vast op een plateau. Blijft ze daar lang, dan is de kans groot dat ze afhaakt of opbrandt.

Wat zij en anderen die vastzitten op zo’n plateau nodig hebben is een doorbraak. Een doorbraak naar een nieuw niveau van opereren, meer impact.

Waarom?

Sandra beschreef het als volgt:

“Ik heb een zwakke plek. In de training kwam ik erachter dat ik onbewust goedkeuring zoek voor mensen in autoritaire posities. Hij dus. En ook al is hij niet eens iemand aan wie ik rapporteer – sterker nog – hij rapporteert aan mij. Hij zit in het MT waar ik de directeur van ben. En toch zet ik hem onbewust in een hogere positie.”

“Hij zet alles vast – plannen lopen dood bij hem, hij heeft de magie om zaken gewoon dood te zwijgen met een soort pokerface en door zijn aandacht op iets anders te richten. En ik ga vervolgens harder werken om het wel succesvol te krijgen.”

“Daar heb ik me lelijk op vergaloppeerd, waardoor ik nu al een jaar thuis zit met een fikse burn-out.”

“Ik ben het programma gaan volgen van Peter. Dat kwam vooral doordat hij het had over ‘Leiderschap is Ongemak Dragen (maar dan wel het juiste)’. Hij raakte daarmee een snaar, voor mij was dat het ontbrekende puzzelstuk.”

“Doordat ik mijn ongemak ging dragen kon ik een heel goed ontwapenend gesprek hebben met mijn collega, aan wie ik me irriteerde. Het was echt onvoorstelbaar hoe goed dat gesprek liep. Hij had dit gesprek nodig om juist uit zijn hardnekkige afweer te komen.”

“Ik zie nu weer een weg dat we samen kunnen bouwen aan deze organisatie, ik heb weer vertrouwen, en we kunnen weer echt een team vormen.”

Dit is een herkenbaar voorbeeld wat bij meer deelnemers voorkomt in een soortgelijke vorm. We willen positieve invloed hebben, maar dit wordt gesmoord. Dit smoren lijkt door de buitenwereld te komen, in dit geval de collega van Sandra.

Dit is het moment dat je bewust wordt van een aantal zaken.

Ten eerste: Die persoon heeft invloed op je, ook zonder dat hij iets doet of zegt.

Ten tweede: dat je je ergert, betekent dat jij iets mooiers en beters te brengen hebt dan hoe het nu gaat.

Tenslotte: Jij kan meer invloed uitoefenen op deze situaties dan je denkt. Want deze confrontatie geeft meestal aan dat jij zelf ergens blokkeert of aan vast houdt. Er zit een zwakke plek. Een machtlijn. En hij zit aan de andere kant te trekken.

Welke stappen kan jij zetten als je jouw machtlijnen kent en neutraliseert?

In het programma Maverick Leadership Fundamentals werken we met deze machtlijnen. Wil je hier eens verder over praten, bekijk dan even deze pagina en boek de call dit kan jou een stap verder helpen.

By | 2021-07-22T13:12:26+00:00 May 24th, 2021|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment