fbpx

Moet je team echt tevreden zijn voor maximale prestaties?

Een tevreden team, dat klinkt geweldig, toch?

Misschien is dat lang niet altijd zo, want tevredenheid is net als een luie stoel. Dit klinkt natuurlijk raar, maar ik ga je uitleggen waarom je juist niet moet streven naar tevreden medewerkers wanneer je ambitieuze plannen hebt.

Tevreden werknemers vinden de huidige situatie comfortabel. Ze voelen zich er veilig en willen daarom graag blijven waar ze zijn. Dit is prettig voor je turnover (mensen zullen je team niet snel verlaten), maar het zegt niets over hun motivatie, de wil om beter te worden en te presteren, en betekent dus ook niet per sé dat ze optimaal functioneren.

Natuurlijk wil je dat mensen in je team blijven hangen, maar je wilt niet dat ze daarbij ook blijven hangen in hun ontwikkeling en ondernemerschap. Als ambitieuze teamleider wil je dat de mensen in je team stappen zetten, buiten hun comfortzone gaan. Groeien!

Tevredenheid is een luie stoel

Zoals ik zei: tevredenheid is net als de perfecte luie stoel. Het is heerlijk om erin te ploffen, maar als je eenmaal comfortabel zit, kom je er liever niet meer uit. Er moet wel een verdomd goede reden zijn om nog op te staan uit die lekkere stoel, toch? Als er iets op de grond valt, hoef je het niet direct op te rapen. Dat kan ook later. Mañana Mañana.

Nee, de reden moet echt dwingender zijn, zoals de deurbel die gaat omdat de postbezorger voor de deur staat met het belangrijke pakketje waar je op hebt gewacht.

Er is dus heel veel energie nodig om iemand uit die luie stoel te halen en dat wil je niet. Wat wil je dan wel? Wat we willen, is een kruipertje. Een wat? Laat me dat uitleggen.

Bevlogenheid is een kruipertje

Toen ik klein was nam mijn vader mij mee in de fantastische wereld van planten en zo kwam ik in aanraking met het kruipertje. Het kruipertje (voor de liefhebbers: de wetenschappelijke naam is ‘Hordeum murinum’) is een grassoort met een brede bloeiaar, waarvan de kafjes zijdelings uitstaande haartjes hebben. Ze staan gewoon langs de weg en waarschijnlijk ben je er onbewust al honderd keer langs gelopen.

Het magische kwam pas wanneer je het kopje (de aar) eraf haalde en dit bij je pols in je mouw duwde. Het kruipertje bewoog zich als een levende rups via je arm langzaam naar boven, tot hij bij je oksel was en in je trui viel.

Natuurlijk was het niet de grasaar die bewoog, maar jijzelf. De haartjes op de aar zorgde dat deze maar één kant op kon bewegen. Bij elke beweging die je maakte, schoof de aar weer een paar millimeter omhoog. Tot hij er uiteindelijk bovenaan weer uit kwam. Je kon hier trouwens ook heel goed de meisjes uit de klas mee pesten, door de grasaar in de mouw van hun jurk te stoppen…

Waarom vertel ik je dit? Een bevlogen medewerker is net als een kruipertje. Je hoeft er niet aan te duwen of trekken. Hij komt automatisch vooruit, zonder dat je er aandacht voor hebt en verrast je uiteindelijk met waar hij helemaal is uitgekomen. Het is dus geen tevredenheid, maar juist de bevlogenheid in medewerkers die je wil najagen.

Tevreden medewerkers zal je meer moeite voor moeten doen om ze in beweging te krijgen. Sterker nog als je pech hebt gaan ze meer energie steken in behouden van de rechten die ze hebben dan in het verleggen van grenzen. Dit betekent ze de kans op weerstand bij verandering verhogen.

Natuurlijk wil je ook niet ontevreden medewerkers, daarmee kom je helemaal nergens. Het gaat erom waar ze blij van worden: comfortabel zijn, of mooi werk en ontwikkeling. Dit ligt ook aan hoe je met hen om gaat.

Word ook een inspirerende teamleider

Werk jij met een team, als projectleider, of in de lijn? En wil je jouw team in de juiste versnelling krijgen om bergen te verzetten?

Kijk dan of er nog plek is bij de Livedag Inspirerend Teamleider.

Daar kijk je de ins en outs hoe je hen het beste kan motiveren. Je krijgt de spiegel voorgehouden hoe je hen nu onbewust wel of juist niet motiveert.

Kijk hier voor meer info.

By | 2021-09-30T16:33:04+00:00 September 30th, 2021|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment