Ik durf er een tweedaagse training van 1600 euro om te verwedden dat jij geen lopendebandwerk doet. Waarom gedraag je je dan alsof je nog steeds in het industriële tijdperk zit?

 

factory-workersJe staat niet meer aan de lopende band

Als medewerker gedraag jij je nog te veel alsof je aan de lopende band staan. Met een strakke functieomschrijving en volledig overgeleverd aan de wil van je baas. Wees eens eerlijk: voel je je en gedraagt je je niet te veel als een onbeduidend radertje in het geheel? Dat kan anders.

 

Kennis zit in het samenspel

Hierarchie netwerkDit is het tijdperk van snel communicerende netwerken, die die hiërarchie volledig doorkruisen. Het management kan niet meer jaren van te voren plannen en het bedrijf volledig beheersen. Kennis en macht zitten niet meer in de top van de organisatie en wie daar zit is niet meer het belangrijkste.

Mensen op de werkvloer zijn nu de grote experts en de top is afhankelijk van hén. Kennis zit niet meer in personen, maar in het samenspel; het netwerk. Dit leidt tot andere manieren van beïnvloeden. De spelregels zijn veranderd.

 

Jij hebt invloed

Voor jou als medewerker geven deze nieuwe spelregels veel kansen. Netwerken kan je zo veel meer ruimte, initiatief en invloed geven. Als je maar de oude patronen loslaat en begrijpt hoe je het spel van de nieuwe werknemer moet spelen. Als jij ziet wat er beter kan, als je de motivatie hebt om het beter te maken, dan zijn er zo veel mogelijkheden.

 

Je hoeft niet meer de top eerst te overtuigen om een beweging op gang te brengen. Ja, de top heeft veel invloed, geeft voorbeeldgedrag en stelt de regels van afrekening op. Maar als ze echt machtig zijn, waarom hebben ze dan zoveel moeite met succesvol realiseren van veranderingsprocessen?

 

We leven in een nieuwe realiteit. Organisaties ontwikkelen zich volgens de regels van netwerken met zelfdenkende individuen. Niet de braaf gehoorzamende jaknikkers op hun aangewezen plek in de hiërarchie. Organisaties ontwikkelen door zelfdenkende individuen die ideeën in hun hoofd laten nestelen. Mensen broeden op die ideeën, laten een idee uitkomen en komen in actie. Daar heb je geen kapitalen voor nodig. Alleen toewijding en kennis. Daarvoor hoef je zelfs niet in de ivoren toren van de top te zitten. Als jij een goed idee hebt, dan kan je net zo goed van onderaf mensen in beweging krijgen. Natuurlijk heb je uiteindelijk ook de top nodig. Maar die is niet ongevoelig voor draagkracht of een organisatie in beweging. Mits je hun belangen meeneemt.

 

Wil je hier meer over weten?

Heb jij een goed idee en ben je het zat om jezelf als radertje te zien? Wil jij impact maken? Kom dan naar het Maverick Leadership Seminar.

Laat je inspireren met vernieuwende strategieën, tactieken en mindsets. Zodat jij de kennis hebt om je organisatie in beweging te krijgen.

 

 

By | 2018-01-06T20:49:09+00:00 July 25th, 2016|Uncategorized|1 Comment

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

One Comment

  1. Avatar for Peter Clausman
    . August 2, 2016 at 8:10 am - Reply

    Hoi Peter,
    omdat ik het geluid van de klant mag vertegenwoordigen binnen mijn organisatie en mijn klant een product afneemt dat in aantal het onderspit delft tov de overige producten, ligt de uitdaging vooral in elke keer weer opkomen voor de minderheidspositie van deze klant. In gesprek blijven gaan, laten zien welke ongewenste effecten er optreden en vragen of we samen een verbetering kunnen bewerkstelligen is de weg die ik bewandel. Dit heeft geleid tot een samenwerking waarin gezamenlijk de customer journey van deze klant wordt onderzocht en een tot specifieke propositie die verder onderzocht wordt. De stap die nu bereikt is, is dat het product dat deze klant afneemt niet langer meer een problem van een andere afdeling is, maar wordt nu als een gezamenlijke uitdaging gezien. Eigenlijk was de kern van de aanpak maar 1 woord: VOLHOUDEN.
    Mijn voorkeur gaat uit naar de workshop van 4 augustus.

Leave A Comment