Het leven van een tweeënhalfjarige peuter is grotendeels onbezorgd. Maar onze zoon Pepijn ontdekt steeds vaker een deel van de spannende of enge buitenwereld. Zo ook de crèche. Die is heel spannend, vooral omdat hij net drie weken bij deze crèche zit. Hoe dichterbij het moment komt, hoe stiller hij wordt.
Wat verwacht je?
Welk gedrag verwacht je van een peuter die iets niet wil omdat hij het eng vindt? Voortdurend je aandacht afleiden zodat je geen meter opschiet? Tegenstribbelen, zodat het eindigt in een grote frustratie en je als ouder alleen nog maar de uitweg ziet om hem geforceerd achter te laten?
Wat gebeurt er?
Onze zoon verbaast mij. Hij probeert grip op de situatie te krijgen.
“Mama komt me zo ophalen, hè?”
Ik bevestig het. Daarna zitten we even rustig in de groep om op een veilige manier te wennen.
“Ik ga zo weg, Pepijn.”
Het spannende moment van afscheid nadert. Hij weet het ook. Je ziet hem vechten tegen het huilen. Hij pruilt steeds meer met zijn lip.
“Ik vind het spannend, papa.”
“Ik weet het, Pepijn, goed dat je het zegt.”
Ik verwacht dat hij zich nu gaat vastklampen. Maar dat gebeurt niet. Hij doet iets wat ik helemaal niet verwacht. Hij staat op en loopt bij me weg naar de leidster, die hij pas net drie weken kent.
Hij zegt tegen haar: “Ik vind het spannend.”
“Kom je dan bij me zitten?”
“Ja”, zegt hij met een snif en nog grotere pruillip.
Ik kan rustig weggaan. Pepijn zwaait nog voor het raam. Zijn pruillip is al wat minder.
Wat kun jij hiervan leren?
In de acties van deze kleine man toont hij nu al meer leiderschap dan veel mensen in het grotemensenleven. Hij gaat buiten zijn comfortzone, hij trotseert een nieuwe situatie en laat de status quo achter zich. Hoe pakt hij dit precies aan?
Gevoel van Controle
Kies een simpele stap voor controle. Pepijn zegt bijvoorbeeld: “Mama komt me zo halen, hè?” Hij heeft controle over de duur van de spannende situatie.
Vervolgens neemt hij zelf de beslissing om van mijn schoot af te gaan en naar de leidster te lopen.
Hierdoor vergroot hij zijn gevoel van controle. Neurologisch stimuleert hij hiermee de stratium (het deel van de hersenen dat gekoppeld is aan motivatie). Het gevolg is dat hij meer zelfvertrouwen krijgt en meer motivatie. Door zijn gevoel van controle te vergroten, stimuleert hij zichzelf om het roer in handen te nemen en zelfsturing te geven aan zijn lot.
Met welke kleine beslissing kan jij het gevoel van controle vergroten?
Dragen van ongemak
Hij weet dat het spannend is, toch gaat hij recht op het enge af. Hij draagt het ongemakkelijke, zonder hierover te zeuren. Zonder het ongemak ergens anders te leggen. Hoe vaak heb jij de neiging om ongemakkelijke situaties te ontkennen, er omheen te draaien of het af te schuiven? Je doet het voor je er erg in hebt.
Als je wil vernieuwen, zal je moeten leren om het ongemak te dragen en niet bij het koffieapparaat zeuren. Ongemak dragen is echt leiderschap nemen. Dan kom je met fundamentele oplossingen en zal je persoonlijk groeien. Ik kan zelf ook nog wat van mijn zoon leren, ik ben er nog niet zo goed in als hij. In welke situaties draag jij het ongemak niet helemaal?
Kwetsbaar opstellen
Hij deelt dat hij het spannend vindt. Hij overschreeuwt zich niet, hij is bewust van zijn kwetsbaarheid en deelt die. Geen schaamte.
Kwetsbaar opstellen is de meest over het hoofd gekeken kwaliteit van een leider. Het is cruciaal voor inzicht, groei en met name voor het in contact zijn met de realiteit. Zonder kwetsbaarheid ontken je gemakkelijk de situatie zoals die is. Met kwetsbaarheid sta je toe dat je je eigen fouten kan zien en dat je kan leren. Het zorgt voor verbinding met de mensen om je heen, voor begrip en emotionele connectie. Dus ook voor draagvlak – zolang het maar niet doorschiet in zelfmedelijden.
Extra: waar wij als ouders voor zorgden
Er is nog een belangrijk extra element in dit voorbeeld. Dat is wat wij deden: zorgen voor veiligheid. Mensen bloeien het beste wanneer ze zich psychologisch veilig voelen. In dit geval zorgden wij ervoor dat hij kon landen, dat hij kon vertellen dat hij het spannend vond en dat hij gehoord werd. We legden hem uit wat er hem te wachten stond, zodat hij zelf de tijd had om op de nieuwe situatie in te spelen. Dat is wat de organisatie kan faciliteren.
Zie jij wat beter kan, en wil jij dat realiseren binnen jouw organisatie?
Als jij ziet dat het anders kan in jouw organisatie en je wil leiderschap nemen, dan leren we jou graag hoe je dat kan doen. Voor mensen die hier serieus stappen in willen nemen hebben we het Maverick Leadership Fundamentals Seminar. Kijk hier of er voor de komende keer nog plekken zijn.
Mocht je nieuwsgierig zijn en een keer willen kennis maken met de School of Mavericks? Kom dan naar de gratis Masterclass Disruptive Mindset.
Leave A Comment