De koning van PowerPoint
Toen ik net bij de bank kwam werken, was ik de koning van de PowerPoint. Tijdens mijn studie moest ik soms wel drie per week een presentatie geven. Man, wat heb ik een ruzie gehad met PowerPoint. Afgezien van de frustraties van ongesaved werk bij een crash en continu verspringende grafiekjes, had ik wel geleerd met PowerPoint om te gaan. De seniorbankiers waren lang niet zo bedreven in de Microsoftapplicatie; ik had een vaardigheid die waardevol was. Ik zat gebakken. Toch?
Rentenieren op je vaardigheden
Waar kun je het slimste in investeren? In jezelf. Want je zal altijd jezelf houden. De beste investering is het ontwikkelen van vaardigheden en kennis. Tenminste, tot voor kort.
Tot een aantal decennia terug kon je meester worden in een vaardigheid, bijvoorbeeld lassen, en dan kon je daar gemiddeld 30 jaar lang profijt van hebben. Eén aspect van de snel veranderende wereld is dat de duur dat je profijt houdt van een vaardigheid snel achteruit loopt.
In sommige werkvelden zoals neurowetenschappen gaat het zo snel, dat na een vierjarige studie het al achterhaald is wat je het eerste jaar geleerd hebt. Ook ik kon niet rentenieren op mijn geleerde vaardigheden van PowerPoint. Ik moest blijven investeren.
Hoe is het gesteld met jouw operating system?
Het investeren in vaardigheden is als een computer: je lichaam en hersenen vormen de hardware.
Je mindset is je operating system zoals MacOS, Android of Windows; dit zijn je diepere overtuigingen, de manier waarop je de wereld ziet.
Je kennis en vaardigheden zijn de programma’s en apps die op je operating system draaien. Hieronder vallen simpele zaken als PowerPoint, maar ook financieel inzicht, sociale vaardigheden en leiderschapsvaardigheden.
Apps crashen door je Operating System
Nu kun je voortdurend investeren in nieuwe apps, en dan jezelf afvragen waarom ze de hele tijd niet werken en crashen.
Je kan bijvoorbeeld investeren in ‘leren beïnvloeden’. Dit is dan de app Beïnvloeden. Alleen als in je onderliggende operating system ingeprent staat dat je minderwaardig bent, en dat je alleen oké bent als je positieve feedback krijgt, dan zal je niet een effectieve leider worden.
Je zal Beïnvloeden gebruiken om meer validering te krijgen en als gevolg daarvan zal je een blinde vlek voor je echte uitdagingen kweken. Maar, je zal niet die uitdagingen aan gaan en oplossen. Je zal jezelf in je vingers snijden, door niet te werken aan de echte problemen.
Dus ook al heb je een goede ‘app’ Beïnvloeden, je operating system zorgt ervoor dat je hem slecht inzet, met de bijbehorende negatieve effecten.
Veel mensen vergeten kritisch te kijken naar hun operating system: hun mindset. Ze zijn zich er niet eens bewust van. Dit is jammer, want de snelheid en het gemak waarmee je nieuwe vaardigheden leert is voor een groot deel afhankelijk van je mindset, evenals de effectiviteit van je vaardigheden.
Tips om je operating system te upgraden
Hoe kan je nou je operating system upgraden?
Dompel je eens onder in een andere wereld. Maak een reis naar een zeer arme regio als de sloppen van La Paz of juist een heel ondernemende en innovatieve plek als Silicon Valley. Neem tijd om te mediteren, dagelijks 10 minuten heeft al veel effect (er is seeds meer wetenschap die dit bevestigd). Gebruik hiervoor een app zoals Headspace, als je niet weet hoe je met mediteren kan beginnen, of als je het lastig vindt om jezelf eraan te houden.
Resultaat van investeren in je operating system in plaats van je vaardigheden
Want wat gebeurt er als je investeert in je operating system? Je gaat de wereld anders zien, wat direct effect heeft op je capaciteit om te groeien, het lef om de waarheid onder ogen te zien en de kracht om hier dan ook iets aan te doen. Er wordt opeens een aanspraak gedaan op een stuk creativiteit en oplossend vermogen, waarvan je niet wist dat je het had. Daardoor ben je effectiever in je werk, en zal je sneller jouw potentieel realiseren.
Laat je operating system je niet belemmeren!
Wil je een upgrade van je operating system? Kom dan eens naar onze GRATIS Masterclass Disruptive Mindset.
Hoi Peter
Sterk verhaal!
Mooie metafoor….
Hoe vaak zie je mensen – inclusief ikzelf – dat niet doen en dan zelf de frustratie ervaren want je beseft niet exact wat je doet – je bent hier toch zo goed in? Waarom is dan het effect anders dan gepland, op je collega’s, het project of je klanten?!
Eerlijk naar jezelf kijken om te weten wat jouw achterliggende redenen zijn (de systeem set-up) om te doen wat je doet, tja, niet eenvoudig, wel erg zinvol.
Gek genoeg kunnen anderen vaak precies de achtergrond zien van wat je doet en gaan ze niet met je mee in wat jij denkt dat jouw verhaal is omdat zij wel zien dat je niet authentiek bent.
Daar heb ik ook vaak last van… dat anderen het beter zien bij mij dan dat ik het zelf zie.