Het is één van de sterkste beïnvloedingstactieken. Maar ik heb er een beetje moeite mee om hem te gebruiken, want hij zorgt dat degene die je beïnvloed zwakker en afhankelijker wordt.

 

Wat is de tactiek?

 

De tactiek

Op het moment dat jij als leider wilt dat mensen je volgen, zal je hen moeten motiveren en drempels wegnemen om jou te volgen. Je moet hen enthousiast maken. Ze moeten bereid zijn jou te volgen.

 

Wat dan heel krachtig werkt, is mensen vertellen dat het probleem waar ze mee zitten niet hun schuld is. Wanneer je ze vertelt dat hun tekortkomingen gerechtvaardigd zijn, en niet door henzelf komen, maar door iets buiten henzelf. Hen valt niets te wijten.

 

Het kan met simpele argumenten als: ‘Dit hadden ze je op school moeten leren.’, ‘Dit is je fout aangeleerd.’, ‘Je kon niet weten wat de werkelijke gevolgen zijn.’, ‘Je werd gedwongen dit te doen.’ of ‘De krachten die tegen je werken zijn ook te sterk.’

 

Het is wat zij willen horen, omdat ze dan vrijgesproken worden van verantwoordelijkheid, terwijl de oplossing van het probleem juist zit in het pakken van die verantwoordelijkheid.

 

 

Opluchting

Wat doet dat met luisteraars?

Er is opluchting.

“Pfff, gelukkig. Fijn om te horen. Ik was al bang dat ik iets moest doen en het leek al zo onmogelijk. Ik voelde me al zo schuldig.”

 

Meteen is het publiek meer bereidwillig om te luisteren naar deze leider.

 

Er is alleen nog iets gebeurd, buiten die bereidwilligheid. De luisteraars zijn minder in hun kracht gaan staan, ze hebben verantwoordelijkheid afgeschoven en daardoor zijn ze meer in een slachtofferrol gekropen. Ze zijn dus zwakker en meer afhankelijk van alles wat hen overkomt. Waardoor ze nog liever luisteren naar iemand die wel de antwoorden heeft en hen uit deze situatie kan leiden.

 

 

Wat betekent dit voor jou?

Je moet voor deze tactiek oppassen. Zowel wanneer je luisteraar bent, als wanneer je leider bent.

Voor de luisteraar is het duidelijk. Neem jij verantwoordelijkheid over jouw leven, groei en situatie? Of laat je je verleiden om zwak te mogen zijn?

 

Wanneer je leider bent, is de vraag: wil je volgers hebben die sterk zijn en proactief zelf nadenken? Of wil je volgelingen die niet durven en aan hun hand meegenomen moeten worden? Heb je mensen nodig die in hun kracht staan?

 

 

Hoe kan je dit beïnvloeden wel goed aanpakken?

Mijn doel met School of Mavericks is juist om jou als professional krachtiger en vrijer te maken, zodat je vorm kan geven aan jouw werk, er voldoening uithaalt en impact genereert. Ik wil juist professionals in hun kracht zetten.

 

Hoe kan ik met School of Mavericks dan deze tactiek gebruiken op een manier dat hij wel klopt?

 

Ik begrijp heel goed dat de druk groot is in een organisatie en vrijheid onmogelijk lijkt.

Ga ik dan lezers vertellen dat het niet hun schuld is, dat ze er niets aan kunnen doen? Geef ik wat mensen willen horen, of wat ze móéten horen?

 

Ik weet dat er professionals zijn die echt moe gestreden zijn en met een burn-out thuis zitten. Sommige wel voor de tweede of derde keer.

 

Ga ik dan zeggen dat het wel hun schuld is?

‘Schuld’ is hier het woord niet. Maar ik zal zeker zeggen dat zij heel goed moeten kijken naar hun aandeel. Naarmate zij daar aandacht aan besteden, wordt hun invloed op het probleem groter. Ze zullen meer mogelijkheden zien om aan oude patronen te ontsnappen.

 

Ik weet zeker dat jij op je werk ook mensen wil meenemen naar een oplossing. Je ziet waar of bij wie iets fout gaat. Je weet ook dat de kans groot is dat die persoon je goedbedoelde feedback niet in ontvangst zal nemen. Hij wil niet horen dat hij ook naar zichzelf moet kijken.

 

 

Oplossing – juiste mindset

Eén oplossing hiervoor is door de persoon in kwestie eerst in de juiste mindset te brengen. Een mindset waarmee de persoon zich krachtig voelt en gelooft dat het zin heeft om moeite te doen. Ziet dat hij kan veranderen, ook al is het moeilijk.

 

Dit kan je doen door te laten zien dat er wel degelijk manieren zijn dat er mogelijkheden zijn. Dat er anderen zijn die geen superhelden zijn, maar het wel geflikt hebben.

 

 

Wees menselijk – maar niet zwak

Heb begrip voor de situatie, wees menselijk. Laat zien dat jij ook geworsteld hebt, en misschien nog steeds worstelt. Maar maak jezelf niet zwakker dan je bent om minder bedreigend over te komen.

 

 

Verantwoordelijkheid waar hij hoort

Leg de verantwoordelijkheid bij de ander en laat haar geen zelfmedelijden hebben.

Leiderschap gaat over ongemak dragen. In jouw geval het ongemak van een vervelende boodschap brengen. Het persoonlijk leiderschap van de luisteraar gaat over het aanhoren van een vervelende boodschap en die incasseren.

 

 

Klaar om je te verdiepen?

Wil je hier meer over weten? Wil jij je echt verdiepen en het in je vingers krijgen? Wil je weten hoe je mensen in de juiste mindset brengt? Dan ben je klaar voor Maverick Leadership Fundamentals. Of kom laagdrempelig kennismaken bij de Masterclass Disruptive Mindset.

By | 2017-12-16T12:37:37+00:00 December 16th, 2017|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment