De gevaren van spreken in het openbaar

Er zijn twee gevaren als je in het openbaar gaat spreken; het eerste gevaar is dat je niet nadenkt over wat je publiek interessant vindt.

 

De eerste keer dat ik een spreekbeurt gaf, was in de klas van de strenge juffrouw Ditmar, ik was 9 jaar oud. Mijn onderwerp was “Hoe kan je met een computer een plaatje maken?” Het ging diep in op de code die je moest schrijven.

schneider-cpc
Computers zagen er toen zo uit, rechts gaat het cassettebandje erin met de programma’s.

Geen muis, geen harde schijf.

Geen windows. Je moest Basic programmeren om er iets mee te doen.

 

De klas smulde ervan – niet echt. Juffrouw Ditmar liet mij spreken, dus uiteindelijk duurde mijn spreekbeurt twee uur. Moeilijk te geloven dat ik tegenwoordig mijn geld verdien met spreken voor groepen, toch?

 

Het is te leren

Het andere gevaar is dat je bang bent voor je publiek. Je bent immers niet als groot spreker geboren. Maar je kan wel leren hoe jij je boodschap over laten komen en hoe je vertrouwen geeft.

martin-luther-king-speaking

 

Martin Luther King had zijn grote “I have a Dream” al meermalen gegeven, er is zelf een geluidsfragment van een eerdere versie. Je hoort dat hij aanpassingen heeft gemaakt om zijn verhaal steeds verder aan te scherpen. Daarbij had hij jaren ervaring in de kerk.

 

Steve Jobs was letterlijk ziek van de zenuwen een van zijn eerste tv-optredens. Toen was Apple al een succes.

 

Koning George VI van Engeland moest op de radio een speech geven voor het hele land, want de oorlog is op komst. Maar hij stottert. Alleen door veel oefenen met zijn spraakcoach lukte het hem uiteindelijk zeer goede speeches te geven met belangrijke boodschappen. Prachtig verfilmd in ‘The King’s Speech’.

 

Presenteren is een krachtig instrument

Als jij maverick wil zijn en mensen in beweging wil brengen, is presenteren een zeer krachtig instrument. Mijn beste advies is: gewoon veel doen. Bovendien heb ik een mooie verrassing voor je aan het eind van dit artikel.

Binnenkort geef ik samen met Tara Phillips een masterclass impactful presenting. Zorg dat jij de mensen in je organisatie in beweging krijgt en schrijf je nu in!

 

Ik wil ook krachtig leren spreken ==>

 

 

Misschien kan je uiteindelijk wel spreken als deze man 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

By | 2018-01-06T21:10:25+00:00 November 2nd, 2016|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment