fbpx

Problematische werkhouding

De werkhouding was problematisch. Er was een hoog verloop op de afdeling. En dat terwijl ze snel groeiden.

Wat doe je daar mee?

Het is een ingewikkeld probleem, waar niet één oplossing voor is. Het alleen trainen van mensen op de vloer is niet genoeg.

Het afdelingshoofd vroeg: “Waarom zetten ze geen stap meer dan nodig, waarom helpen ze elkaar niet meer?”

Laten we eens kijken hoe we dit aanpakten en wat de wetenschap erachter is.

Zijn het niet de juiste mensen?

Zitten niet de juiste mensen in het team? Natuurlijk zijn er ook rotte appels tussen die de rest aansteken. En het is moeilijk om alleen maar toppers aan te nemen. Maar in de eerste plaats zijn het gewoon mensen.

Dus er is meer aan de hand, het gaat over motivatie op werk en wilskracht. Laten we eens kijken naar de wetenschap.

Het beroemde experiment

Veel mensen kennen het beroemde marshmallow experiment.

Kleine kinderen kregen een marshmallow, ze kregen te horen dat ze er nog eentje kregen als ze 15 minuten van deze konden afblijven. Daarna verliet de wetenschapper de kamer voor 15 minuten.

Je had de volhouders en de kinderen die opgaven. Geweldig om te zien hoe moeilijk de kinderen het ermee hadden, en hoe ze ermee om gingen.

Jaren en jaren later kreeg het experiment beroemdheid. Toen zagen ze dat een aantal van de volhouders op hele goede opleidingen terecht was gekomen.

Daardoor gingen ze alle anderen opsporen – en ze zagen een patroon. De volhouders waren sociaaleconomisch significant succesvoller – als er gecontroleerd werd voor sociaaleconomische achtergrond, geslacht etc.

De conclusie, mensen met wilskrachten doorzettingsvermogen hebben een grotere kans succesvol te worden. Wat zegt dit over de sfeer op werk? Nog niet heel veel. Alleen dat je zou moeten selecteren op mensen met doorzettingsvermogen.

Of zijn er andere factoren waardoor je dat doorzettingsvermogen ook kan krijgen?

Het experiment net iets anders

Dit onderzoek is vele malen herhaald. Eén experiment was daarvan interessant.

Het was helemaal dezelfde opzet, maar de helft van de kinderen kreeg een interventie waardoor hun vertrouwen in het onderzoek een deuk opliep. Tijdens het wachten voor het experiment mocht het kind wat tekenen.

Er werd hen mooie potloden beloofd om mee te tekenen, alleen ze kregen kapotte lelijke potloden – en er werd geen sorry gezegd. De andere groep kreeg ook de kapotte lelijke potloden, maar er werd wel excuses aangeboden.

Wat bleek: de kinderen waarvan het vertrouwen was beschaamd, kregen net zulke lage scores als de niet succesvolle kinderen in de eerste studie.

Veiligheid zorgt voor een boost in wilskracht. Dus de omgeving die je creëert op het werk zorgt voor wilskrachtige werknemers.

Eenzelfde conclusie kwam uit een groot onderzoek van Google: Project Aristotle. Daar wilde ze weten wat het geheim was van een super team. Het belangrijkste aspect?

De mate waarin teamleden zich psychologisch veilig voelen. Dus het creëren van een veilige sfeer is zeer belangrijk.

De knop moet ook om: mindset

Alleen met dat alleen ben je er niet. Er moet een knop om. Het kwartje moet ook vallen bij de medewerkers dat zij met hun acties invloed hebben -zowel positief als negatief.

Dat zij als medewerker zelf in de hand hebben of ze hun werk als prettig ervaren en voor een positieve sfeer zorgen of niet.

Wat ons overkomt hebben we geen of weinig invloed op. We hebben altijd de keuze hoe we daar mee kunnen omgaan. Zeker als je oefent om die keuze bewust te maken.

Dat gaat over mindset en motivatie. Wil je het leuk hebben, en durf je het ongemak aan te gaan wat daarvoor nodig is (en weet je welk ongemak dat is en hoe je dat moet aangaan?)

Het plan van aanpak

 We hebben een programma gemaakt voor de medewerkers om een boost te geven aan de werkhouding, mindset en motivatie. Ze krijgen weer een bias towards action in plaats van een bias towards whining.

De managers en supervisors leren hoe ze de juiste veiligheid en motivatie kunnen stimuleren (dit heeft ook te maken met hun eigen mindset, zullen ze achter komen).

Er komt een focus te liggen op elkaar helpen en wat de ideale collega zou doen, plus dat elke week medewerkers in het zonnetje worden gezet die zich gedroegen als ideale collega.

Daarnaast implementeren we simpele structuren in de vorm van simpele herhalende handelingen (bij tribes zouden ze het over rituelen hebben), die de veiligheid verhogen en mindset en motivatie versterken.

Wat zou jij doen?

Als je eens wil kijken wat we bij jouw team kunnen doen, stuur mij dan een e-mail.

Verder ben ik heel benieuwd hoe jullie dit zouden aanpakken. – natuurlijk zijn er wel gelimiteerde resources.

Laat dat weten in de comments of stuur een e-mail!

By | 2019-09-30T09:32:38+00:00 September 29th, 2019|Voor Mavericks|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment