Gastblog Valentijn de Jong

valentijn de jongVandaag een gastblog op het Maverick Ontdekkings-Blog! Vele zullen volgen. Dit keer hebben we de eer dat Valentijn de Jong, Global Head of Innovation bij De Lage Landen, een kijkje geeft in de wereld van de Maverick. Hij geeft tips waar je op moet letten als ‘naïeve’ Maverick. En hij doet dit natuurlijk (hoe kan het ook anders om de karikatuur van de enthousiaste Maverick neer te zetten) lekker uitdagend en met een dikke knipoog naar de ‘mannen met de zwarte hoeden’ – de finance guys. Lees hieronder zijn bijdrage. Veel leesplezier! – Peter

Hoe bewerk je jouw stakeholders? – de finance guys

Gastblog door Valentijn de Jong  oud- Global Head of Innovation De Lage Landen

 

Reality check!

Als maverick moet je sterk in je schoenen staan om binnen jouw organisatie het hoofd boven water te houden. Jouw hoogdravende gedachtegoed kent vele skeptic’s. Als maverick heb je het nadeel van nature een beetje naïef te zijn en denk je dat “de rest” het toch ook wel heel cool moet vinden wat er allemaal wel niet kan met al die technologie. Kom even terug op aarde beste maverick; dat is niet de realiteit, ook jullie organisatie wacht hel en verdoemenis. Het is maar goed dat er collega’s met “zwarte hoeden” rondlopen die al dat potentieel gevaar goed in de gaten houden en de domme commercieanten maar vooral die oliedomme innovatoren voor elk mogelijk rampscenario behoeden. Dus beste maverick; wie zal je zoal vinden op je innovatie pad en hoe bewerk je ze?

Mannen met Zwarte Hoeden

The-Adjustment-Bureau-1Ten eerste: de mannen met de zwarte hoeden, ook wel de Finance guys genoemd. Zij wachten op het juiste moment om je stevig aan te pakken. Let op, dat doen ze niet direct of met open vizier. Alles dient slechts een doel; namelijk, jou met je vage verhalen van die roze wolk afstoten. Je bent een loose canon die niet begrijpt waar het hier om gaat. Je maakt mensen alleen maar enthousiast met “fluffy” stories. Het klinkt leuk maar er is geen enkele bewijs voor jouw zogenaamd inspirerende toekomstbeeld.  Besef goed dat zij zo over je praten bij de koffieautomaat! Je bent immers bezig het zorgvuldig opgebouwde gezag te ondermijnen met jouw fascinaties over de toekomst die op geen enkel concreet getal gebouwd zijn, laat staan dat je in staat bent een lekkere stevige business case te leveren.

Tip: verleid hen in jouw wereld te stappen

matrix-kungfuDe belangrijkste tip; ga hier nooit in mee! Jouw droom en jouw overtuiging zijn sterker dan de beste excel oefening. Laat je niet verleiden door de CFO-clan in de strijd om de getallen, dat is hunnie terrein en daar ga jij verliezen. Innovatie kan en mag niet in competitie geraken met business projecten. De oplossing; lok hen in jouw veld. Daag hen uit als individu te denken – en maak de verbinding met jouw innovatieve idee. Doe dit geslepen, handig en ontlok hen de argumenten dat zij zelf wel eens van jouw innovatie gebruik zouden kunnen maken. Wat kopen zij dan graag… en waarom? Vraag hen naar hun kinderen en wat hen zoals beweegt. Of vraag hen hoe de klant van de toekomst eruit ziet. Wat koopt die dan – is dat hetzelfde als vandaag? Hoe komt het toch dat – nu noem je de naam van die bekende start-up in jouw industrie – zo’n snelle groei doormaakt? Dus stel vragen… en laat de stiltes maar vallen – niet gaan praten en dromen in het bijzijn van finance guys. Luister naar het geluid van de kwartjes die vallen. Oja, verwacht overigens nooit dat de baas van dat stel vervolgens achter je idee zal gaan staan. Hij zal altijd een slag om de arm houden – omarm die gedachte, dat is zijn vak!

Wil je meer?

Leuk, wil je meer? Welke stakeholder wil je dat de volgende keer behandeld wordt? De CEO? de klanten? Juridische Zaken? Marketing? Laat het weten in de comments hier beneden, evt aangevuld met je het antwoord op de vraag: heb jij tips die werken voor ‘zwarte hoeden?’. Meest uitdagende comment beloon ik met het boek “De Connected Company”- van Dave Gray -een aanrader! Deel het artikel met de knoppen, en wil je de dialoog aangaan? kom dan naar de eerstvolgende Meet-the-Mavericks: klik hier voor meer info.

By | 2018-01-06T21:20:57+00:00 October 6th, 2014|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Avatar for Peter Clausman
Peter Clausman helpt mensen binnen organisaties, die zien dat het beter kan, om hun visie en ideeën te realiseren. Peter gelooft dat deze mensen cruciaal zijn voor de toekomst van de organisatie. Meer tips over hoe jij het verschil kan maken? Leer hoe je ruimte en steun krijgt voor wat jij echt wil in je organisatie

Leave A Comment